0ld SCho0l
19 Jan 2010, 04:13 PM
Най-много се връзва пресаташе, или нещо в този смисъл.
ang3lica
20 Jan 2010, 01:27 AM
stdoominic
20 Jan 2010, 01:37 AM
Ами напиши го както си се превежда: мисля че има много повече варварство в това да изядеш човек жив, отколкото в това да го изядеш мъртъв. Изяждането жив е в преносен смисъл, разбира се. Афоризмът е насочен, в най-общ смисъл, срещу лицемерието. Монтен го е написал по повод колонизирането на Новия свят.
ang3lica
20 Jan 2010, 10:34 AM
Благодаря ти много
van4et0o
22 Jan 2010, 11:55 PM
Аз отново имам нужда от помощ
Някой знае ли Froot Loops как се превежда.. някаква храна е, но не съм сигурна... мисля, че е корнфлейкс, но пак не съм сигурна

Ако някой знае да пише, благодаря предварително
insomnias
23 Jan 2010, 12:02 AM
Google ме информира, че това са "цветни мюсли-кръгчета"
van4et0o
23 Jan 2010, 12:14 AM
Мерси много
ivan2603
24 Jan 2010, 12:20 AM
P.R. си е пъблик рилейшън-връзки с обществеността, а Wrangler e възможно да са основно 2 неща-дънки и джипове(има и още значения, но те нямат нужда от P.R.), като за последното сюжетният контекст трябва да ти подскаже. Така, че завеждащият отдела за връзки с общественоста на Wrangler за областта (или околията по нашенски), като "департмънта" сочи към областта като юрисдикция, а не като географско измерение.
User
26 Jan 2010, 04:12 PM
Цитат(ivan2603 @ 24 Jan 2010, 12:20 AM)

P.R. си е пъблик рилейшън-връзки с обществеността, а Wrangler e възможно да са основно 2 неща-дънки и джипове(има и още значения, но те нямат нужда от P.R.), като за последното сюжетният контекст трябва да ти подскаже. Така, че завеждащият отдела за връзки с общественоста на Wrangler за областта (или околията по нашенски), като "департмънта" сочи към областта като юрисдикция, а не като географско измерение.
Много проникновено бе това с джипа и дънките...
"Wrangler" е нарицателно за каубой, също така и титла за отличие в Харвард, ползва се и като "говорител",
възможно е да са искали да кажат " ... говорител на P.R. отдела" или пък "...P.R. завършил с отличие Харвард".
Ванче, някой умник е кръстил "Couples Retreat " - "С Жени на Море" ... явно недоспал...
бих го превел "Семейна терапия", каквато е и идеята на филма, понеже видях въпроса ти за "Фруут Лупс" (зърнена закуска)...
In_the_hell
27 Jan 2010, 04:48 PM
Здравейте, трябва ми помощ за едно изречение. Нщо се запънах и не мога да го сформирам ... Ето:
Трябваше ли да се стига до тук?
Аз Илайза Келуелч
да се излзагам с нощницата си
пред съседите.
Съпругът ми трябва да закара Клара
и аз имам 9 мин. за писане.
How can a mother articulate her ideas
with anything approaching wit or conviction
in such ridiculously
tiny wedges of time?
Както се вижда проблемното изречение е: How can a mother articulate her ideas with anything approaching wit or conviction in such ridiculously tiny wedges of time?
Благодаря предварително.
insomnias
27 Jan 2010, 08:19 PM
Като по-стегнат израз, го виждам хей така:
Как една майка да формулира идеите си
с остроумие или убедителност
за такива смехотворно кратки
отрязъци време?
van4et0o
8 Feb 2010, 07:47 PM
Аз искам да попитам нещо... как да превеждам хим. реакции или как да го кажа... Значи героите ми си говорят за хим. реакции тези буквичките пример: Bac12 Co3 и т.н. и се чудя как да ги преведа... както си съответстват буквите с бг. азбука или има друг начин?
Дано да ме разбрахте, благодаря предварително
In_the_hell
8 Feb 2010, 08:42 PM
Според мен трябва да се преведат тези буквички... или химичните съедиянения, като се използва менделеевата таблица и особено ако си запозната с химия.
Например: Na - натрий, S - сяра. Na2SO4 - натриев сулфат и т.н.
Не разбирам много от химия, но от твоя пример разбрах само Co3 (карбонат), Ba(барий). С е водород, но как се казва цялото това съединение... Bac12 Co3... знам какво ще е ако е ВаСО3 (бариев карбонат).
Дано съм помогнала.
P.S. Благодаря на всички помогнали ми с моят проблем по-горе!
van4et0o
8 Feb 2010, 09:08 PM
Благодаря много за помощта... значи съм загинала. Грам не разбирам от химия ;DD
van4et0o
17 Feb 2010, 06:38 PM
Perseus defeats Cetus.
Персей побеждава/надвива...
Това Cetus ми е непознато. Знам, че е нещо от митологията, но не мога да разбера какво е.
BadJoker!
17 Feb 2010, 08:23 PM
Персей побеждава морското чудовище Кит, за да спаси Андромеда.
van4et0o
17 Feb 2010, 08:26 PM
Благодаря
TAHEP
18 Feb 2010, 06:06 PM
Идеи за превод на "Ornithic Introit" и "Specular Crepuscule".
Става дума за заглавия на поеми.
Филма е "Будапеща".
insomnias
18 Feb 2010, 07:39 PM
Предложения: "Пернато омаяние" или "Птиче встъпление", "Огледален полумрак" или "Отразяващ здрач"? Все пак, ти знаеш смисъла.
User
18 Feb 2010, 08:59 PM
Цитат(TAHEP @ 18 Feb 2010, 06:06 PM)

Идеи за превод на "Ornithic Introit" и "Specular Crepuscule".
Става дума за заглавия на поеми.
Филма е "Будапеща".
"Ornithic Introit" - "Ода за птиците" или "Псалми за птиците"
"Specular Crepuscule" - "Отблясъци от залеза"
TAHEP
19 Feb 2010, 11:07 AM
Благодаря за предложенията и на двама ви.
insomnias
31 Mar 2010, 02:59 AM
Някой може ли на чист български да ми обясни кой термин как се превежда, каква е разликата между тях, имаме ли и ние някакъв жаргон за тези думички: potheads, druggie, pot smokers или stoners.
User
31 Mar 2010, 10:03 AM
potheads, pot smokers или stoners.
Това е нещо като класация кой е по-голям в пушенето на марихуана.
pot smokers - това е общо понятие за тези, които обичат от време на време да пафкат тревица
potheads - са тези, които го правят доста редовно и при всяка възможност
stoners - те са сериозно зависими и пафкат постоянно, някой от тях са и асоциални типове, кажи-речи тревицата е всичко за тях.
druggie - тези дрогички пък не подбират вида дрога, всичко каквото им попадне се употрябява от марихуана до кока.
insomnias
31 Mar 2010, 12:01 PM
Благодаря за разяснението!
ognen_demon1989
8 Apr 2010, 08:02 AM
Малко да ми помогнетве.... не съм гангстерче и не мога да зацепя за кфо става на въпрос в тоя разговор....
465
00:34:21,840 --> 00:34:24,900
Hey, D, call T.
Let him know we got him.
466
00:34:24,943 --> 00:34:27,070
Make sure he got
that cash A.S.A.P.
467
00:34:27,112 --> 00:34:29,307
Got you, my nigga.
Make sure we get paid.
468
00:34:35,687 --> 00:34:37,917
Hey, man, what are you
doing out here, black,
469
00:34:37,956 --> 00:34:41,551
huh, hanging out
with these cats?
470
00:34:41,593 --> 00:34:45,222
Don`t you know you could get
six feet deep for that?
471
00:34:45,263 --> 00:34:47,697
You`re hanging out with
``America`s Most Wanted.``
472
00:34:47,732 --> 00:34:50,394
You`re a dead man
walking, homie.
473
00:34:50,435 --> 00:34:53,404
D, what`s up with T, man?
He got that cheese?
474
00:34:53,438 --> 00:34:55,133
Yeah, that`s right.
Кви са тея съкращения.... и тем подобни
stdoominic
8 Apr 2010, 01:40 PM
Ди и Ти са имената на копеленцата.
A.S.A.P. означава
възможно най-бързо.
За по-подробен отговор дай списък на
тем подобните, които не са ти ясни.
ognen_demon1989
8 Apr 2010, 06:19 PM
Да за Ди и Ти ми беше ясно.... ама това А.S.A.P не знаех какво е ..... мерси много
madhulk
8 Apr 2010, 10:11 PM
Цитат(ognen_demon1989 @ 8 Apr 2010, 07:19 PM)

Да за Ди и Ти ми беше ясно.... ама това А.S.A.P не знаех какво е ..... мерси много
ASAP=As Soon As Possible
insomnias
14 May 2010, 08:27 PM
Забих на едно изречение и ако можете, помагайте. Как разбирате вие това:
I'm not here to give the old party line to the boobs back home.
Ситуацията е следната: Това е отговорът на член от екипаж, тръгнал на космическо пътешествие на въпроса защо е тръгнал на него. По принцип, пътешествието е с цел да спаси човечеството, като проучи за колонизиране вселената.
Моето тълкуване е: ''Тук съм, не и за да се чувства старата родина свободна да прави гафове у дома''.
User
14 May 2010, 11:56 PM
Цитат(insomnias @ 14 May 2010, 09:27 PM)

Забих на едно изречение и ако можете, помагайте. Как разбирате вие това:
Ситуацията е следната: Това е отговорът на член от екипаж, тръгнал на космическо пътешествие на въпроса защо е тръгнал на него. По принцип, пътешествието е с цел да спаси човечеството, като проучи за колонизиране вселената.
Моето тълкуване е: ''Тук съм, не и за да се чувства старата родина свободна да прави гафове у дома''.
"Всеки случай не за да дам възможност на старата шайка да ми добара гаджетата"
"Не и за да може някой от приятелите да ми изчука мадамата."
пича е повече от лаконичен, но реалист ...
б.а. - * едва ли ще й се размине
insomnias
15 May 2010, 12:09 AM
Цитат(User @ 14 May 2010, 11:56 PM)

пича е повече от лаконичен, но реалист ...
б.а. - * едва ли ще им се размине
Е, ти направо ме дозаби с този превод! Мерси
Cheeseus
18 May 2010, 09:38 PM
Цитат(User @ 15 May 2010, 12:56 AM)

"Не и за да може някой от приятелите да ми изчука мадамата."
Преводът ти звучи атрактивно и смислено сам по себе си, но ми се ще да направиш един разбор и да обясниш как разбираш отделните компоненти и тяхната цялост. Аз лично без контекст не мога да потвърдя верността на този превод.
User
18 May 2010, 10:08 PM
Цитат(Cheeseus @ 18 May 2010, 10:38 PM)

Преводът ти звучи атрактивно и смислено сам по себе си, но ми се ще да направиш един разбор и да обясниш как разбираш отделните компоненти и тяхната цялост. Аз лично без контекст не мога да потвърдя верността на този превод.
WTF! За първи и последен път, не си давам мнението да се доказвам на ламерите, а да помогна с каквото мога на тези които превеждат... като мен... ама поне съм готин:
I'm not here(не съм дошъл, не съм тук) to give the old party line(да дам възможност на старата шайка или банда, може и старите дружки, буквално "път към") to the boobs(към циците, на приятелката(ките) му) back home (в къщи).
И понеже има нещо като литературен подход, лека цензура и усмотрение на преводача на текста, буквалния превод обикновенно не се получава... затова въпроса "Защо е отишъл, той отговаря лаконично:"
Всеки случай не за да дам възможност на старата шайка да ми добара гаджетата"
Не и за да може някой от приятелите да ми изчука мадамата."
Не и някой да пипа циците на гаджето у дома...
Интерпретации колкото щеш, смисъла е този, пича не е отишъл в космоса да даде възможност някой да му забоде мадамата на земята.
Нау, бийт ит, Пи.Ейдж!
И не ми дреме дали потвърждаваш превода или не! А кой точно редактор си ТИ да си даваш мнението и да потвърждаваш верноста на такива?!
TAHEP
18 May 2010, 10:35 PM
Down, boy.
insomnias
18 May 2010, 11:06 PM
Мога единствено да дам цялото интервю, за да се ориентирате в контекста. Интервюиращият е зад кадър и изобщо няма реплики. Това по същество е монолог от отговори:
164
00:09:54,484 --> 00:09:55,676
Why am I going?
165
00:09:58,621 --> 00:10:00,288
You're asking me
this now?
166
00:10:02,458 --> 00:10:08,399
I'm-I'm not here
to give the old party line
167
00:10:08,434 --> 00:10:10,695
to the boobs back home.
168
00:10:10,733 --> 00:10:11,586
Sorry.
169
00:10:12,468 --> 00:10:14,195
That would be your problem.
170
00:10:15,404 --> 00:10:17,282
I have problems
of my own.
Cheeseus
18 May 2010, 11:24 PM
Не разбирам яростта в реакцията към един обикновен въпрос. Човек трябва винаги да може да се аргументира.
Съжалявам, но не приемам твоите обяснения. Преподавам английски в университет и имам повече години професионална преводаческа практика, отколкото може би са минали, откакто си излязал от тийн възрастта. Така по-спокоен ли ще си?
-------------
"Give whom what?" е нормалният словоред на транзитивния глагол give. Предлогът "to", обаче изключва възможността "the old party line" да е прякото допълнение (на кого) и може да бъде единствено това, което даваме, т.е. непрякото допълнение. На кого? "To the boobs". "На циците", най-вероятно алегорично-цинична препратка към гаджето, което си е вкъщи. Така "the old party line" не би следвало да е референция към група хора, а по-скоро е идиоматичен израз, означаващ нещо като "да отпусна каиша", "да развържа".
И все пак не мога да предложа окончателен вариант. Ще помисля и може би ще пиша пак.
Страничен коментар към тона на User: Жалко е, когато хората нямат уважение един към друг. Още по-жалко, за всички нас и обществото, в което живеем е, когато неуважението е плод на емоционално разстройство, предизвикано от превъзбудата на егото, впило железните си нокти в душата ти. Съжалявам за теб.
BadJoker!
18 May 2010, 11:30 PM
А какъв им е пробелма на нашите правнуци, та са ръгнали да скитосват из космоса? Пренаселеност, изчерпани ресурси, извънземно нашествие? Отговорът на пича изяснява картинката, но е само едно парченце от пъзела.
insomnias
18 May 2010, 11:36 PM
Без обяснения защо, но човечеството щяло да спре да съществува в рамките на един век (добре, че не е нашият). Така експедицията от изследователска, се превръща в спасителна. По време на интервюто зрителят не знае това, но екипажът го е научил само няколко месеца след началото на експедицията и му предстои решение - да продължи или да не продължи.
Направо линк към повече инфо за самия филм:
Virtuality (2009) (TV), а също -
Virtuality.2009.DVDRip.XviD-VoMiT - ако някой иска да го гледа, преди да му направя субтитрите

, както и
иглиш субс
Cheeseus
19 May 2010, 12:06 AM
Четейки ревюто нав IMDB и аз също както и този, който е написал ревюто "Ultimately, we are not sure what is going on."
Което пък обяснява донякъде случилото със самата продукция:
This movie was originally written as a pilot episode for a TV series, and undoubtedly, more of these questions might eventualy have been answered, but the TV series was never purchased, so the movie must stand alone.
Късмет с превода!
insomnias
19 May 2010, 12:16 AM
Късмет... е, чак късмет няма да ми трябва

Пожелай ми време, по-скоро. Но благодаря

А филмът си е готин и като самостоятелна единица! Гледайте го и ще се убедите. А пък това, което ви поднася филмът като изненада, е наистина страшно неочаквано

)))))
И ви моля, не се дразнете за глупости. Мисля, че сме достатъчно големи хора, за да можем да се разбираме спокойно и нормално. Нали?
Cheeseus
19 May 2010, 12:21 AM
Цитат(insomnias @ 19 May 2010, 01:16 AM)

Късмет... е, чак късмет няма да ми трябва

Пожелай ми време, по-скоро. Но благодаря

А филмът си е готин и като самостоятелна единица!
Време тогава ти пожелавам! Ще се опитам и аз да намеря от този безценен ресурс след като приключа семестъра и сесията, та да го изгледам.
PS. Допълнение към превода на фразата:
Party line
-- UrbanDictionary.com
1 : A line used a at a party to make a chick want you, e.g. "Don't worry, baby. The guns I sell aren't REAL. They just LOOK real!"
-- Merriam-Webster Collegiate
1 : the policy or practice of a political party
2 : a single telephone circuit connecting two or more subscribers with the exchange ― called also party wire
3 : the principles or policies of an individual or organization also : the explanation or interpretation usually put forth <the party line that her mother was a saint ― Leslie Bennetts>
-- Babylon English-English
Boob(s)
1. fool, dunce, dummy, silly person (Slang) - аз клоня към това значение.
2. error, blunder, mistake (British Slang) -- филмът е американски, това отпада.
3. female breast (Vulgar Slang);
Така преводът би могъл да бъде: "Не съм дошъл тук, за да оставя забавлението на онези идиоти (от Земята)." Но му трябва още обмисляне...
Всъщност, току що ми хрумна следното: нали казващият репликата бива интервюиран? Така това би могло да значи "
Не съм тук, за да им правя шоу на ония идиоти от Земята." Като "шоу" идва от идеята на party line като дуплексната телефонна линия, която някои по-възрастни може и да помнят от миналото - когато се преплитаха гласовете на различните обаждащи се ставаше доста забавно. Тоест героят не харесва идеята, че това, което прави се следи от безброй учени и други от Земята.
А може пък и да прави референция към самия себе си - the old party line е това, което става в главата му. И той не иска да се разкрива пред тези, които слушат/гледат интервюто... Но без да съм гледал филма, не мога да съм 100% сигурен.
insomnias
19 May 2010, 01:55 AM
"
Не съм тук, за да им правя шоу на ония идиоти от Земята." - това също е съвсем на място. Интервютата с всеки от членовете на екипажа се монтират и излъчват към Земята. И те го правят по задължение - имат си спонсор, с който имат договор за тези предавания. Забавлението да остане само за онези от Земята - и аз не знам, не ми се връзва толкова. Благодаря за времето и труда, които си отделил. Надявам се да имаш мъничко време и да видиш самия филм, тогава сигурно ще можеш с по-голяма сигурност да изкажеш мнение. Всъщност, още не съм отхвърлила превода на USER - наистина става, връзва се, нищо че съм свикнала да търся по-дълбок смисъл, все пак /да търся под вола теле

/ - затова се бях насочила към един такъв смисъл - че не е на борда, за да остави другите да унищожат през това време родната планета. Ще му мисля още, а по-компетентните от мен, могат да коментират вашите предложения.
Между другото, всички са превели израза на своя език по абсолютно различен начин. Френски - нещо от сорта "Не съм тук да обсъждам разговорите си с момичетата у дома". Чешки и сръбски, горе-долу еднакви и донякъде подобни с френския - "не за да получа телефонните номера на мацки от Земята". Португалски - "не и за да прокарваме военната директива на онези зверове у дома". Италиански - "не, за да се правя на кукла /марионетка/ за идиотите у дома". Испански - "Не за да правя безумни телеконференции с мацките у дома". Това са приблизителни преводи, все пак, но това е техният смисъл.
Ей богу, както и да го преведа, никой няма да забележи разликата май?!
0ld SCho0l
19 May 2010, 01:09 PM
Някой дали може да каже как е българското наименование на играта "checkers" -

Благодаря предварително!
Виктор Митрев
19 May 2010, 02:03 PM
Играта май се казаваше "дама".
User
19 May 2010, 02:40 PM
Цитат(Cheeseus @ 19 May 2010, 12:24 AM)

Не разбирам яростта в реакцията към един обикновен въпрос. Човек трябва винаги да може да се аргументира.
Съжалявам, но не приемам твоите обяснения. Преподавам английски в университет и имам повече години професионална преводаческа практика, отколкото може би са минали, откакто си излязал от тийн възрастта. Така по-спокоен ли ще си?
-------------
Съжалявам за теб.
Да, така съм определено по-спокоен...
За да не допуснеш подобно отношение към себе си бе редно да се обосновеш за
причината за исканите разяснения (аз лично се съмнявам да си този, за който се представяш
описания от теб човек, няма да се впусне в полемики, а щеше да е наясно и няма да "мисли",Цитат(Cheeseus @ 19 May 2010, 12:24 AM)

И все пак не мога да предложа окончателен вариант. Ще помисля и може би ще пиша пак.
, защото докато ти медитираш върху превода, един ерудиран преводач или преподавател щеше просто да го напише... ениуей.
Цитат(Cheeseus @ 19 May 2010, 01:21 AM)

Не съм дошъл тук, за да оставя забавлението на онези идиоти (от Земята).
е просто поредната интерпретация на казаното в духа на безмислената полемика,
а като гледам структурата на изречението ... ти си преподавател и професионален преводач???
....едва ли, "не мога да потвърдя верността" на това ти твърдение,
дори факта, че ползваш помагала като Урбан Дикшънери и други и-нет помагала да доказваш
някакво виждане по въпроса е показателен.
Израза си е жаргон от най-прост вид, не търси закопано куче в него, АКО имаш някаква
"преводаческа практика", значи си неясно, че няма начин да се пропусне елемента на интерпретация в случая,
казаното на английски няма начин да прозвучи по същия начин и на друг език, ако не
се вметне нещо което НЕ Е дословно казано.
Израза не е от ключово значение в превода, а има за цел да изрази лаконичността на героя в
настоящия момент, така че ... и изцяло да се подмени настоящия израз с друг няма да е от значение
за развоя на събитията и зрителя няма да остане с впечатление за грешно преведена фраза
"Всеки случай не да бера малинки" е със същото значение в контекста на разговора.
Има и по-точна интерпретация, но подбрах и нахвърлях най-уместните според мен в случая
свързана дословно с контекста на диалога...
Може би "Определено не отпътувах за да оставя повече мадами за старите дружки в къщи " е възможно най-точно,
и добре звучащо, но целта бе да дам представа на преводача за идеята на израза.
Спри да ме съжаляваш, моля... пия си хапчетата редовно и доктора каза, че скоро ще съм добре...
стига да не прекалявам със сините.
reDeyeZ
24 May 2010, 01:21 PM
Money talks, bullshit walks - знам значението, но ме интересува дали има нещо като български израз, който отговаря на смисъла. Тенкс!
insomnias
24 May 2010, 08:28 PM
Най-близки по значение са ми тези: "Парица е царица" или "Акъл не ща, пари ми дай", за други не се сещам. Ако потърсиш "пословици и поговорки", ще можеш да потърсиш и сама нещо подобно по смисъл. Успех!
0ld SCho0l
25 May 2010, 08:50 AM
"Парáта прави играта" също става, според мен.
ognen_demon1989
2 Jun 2010, 09:27 PM
Don't touch the rotary pods.
I got it set on saw-tooth.
Това как да го преведа. . .
Сцената е: По-точно от такси слизат 3ма човека музиканти и единия сваля някакъв музикален инструмент. . . .
П.С Стигнах до извода, че това е синтензатор. . .

Също така ако можете да ми кажете българската дума на това (piccolo)
TAHEP
2 Jun 2010, 11:33 PM
Цитат(ognen_demon1989 @ 2 Jun 2010, 10:27 PM)

Също така ако можете да ми кажете българската дума на това (piccolo)

Малка флейта, пиколо флейта, флейта "пиколо", в един тълковен речник беше писана и като "пикола"(ако се не лъжа изданието е от 2001) но другаде не съм срещал и чувал да я назовават по този начин.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля
натиснете тук.