Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ПОМОЩ ПРИ ПРЕВОД
subsunacs.net - Форуми > Други > Евъргрийн
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
BadGirl
Цитат(Iron_Girl @ 13 Jul 2011, 09:32 PM) *
Някой да помогне с малко немски , че буквално преведено не се връзва help.gif

Vom himmel das blaue holen

Това е Redewendung и значи нещо от рода на "готов съм на всичко за някого, правя всичко за някого..."

Успех.
Phoenix
Това естествено не може да ти се върже буквално, защото е в преносен смисъл: "Свалям звезди от небето", "Обещавам големи нереални неща", "Говоря врели-некипели". smile.gif
BadGirl
Може и "хвърлям прах в очите да значи", което е горе-долу същото. Но в този смисъл, като че ли по-често използвано е "das Blaue vom Himmel herunter lügen".

Сега ми се спи, после ще бъда по-полезна. smile.gif
Iron_Girl
Цитат(Phoenix @ 14 Jul 2011, 12:14 AM) *
Това естествено не може да ти се върже буквално, защото е в преносен смисъл: "Свалям звезди от небето", "Обещавам големи нереални неща", "Говоря врели-некипели". smile.gif

Благодаря много Phoenix и TroubleMaker . Наистина , така изолирано е трудно да се преведе, но "Свалям звезди от небето" направо си дойде на точното място в текста.

И все така да помагате thanks.gif
Любо Гашин
Здравейте,
трябва ми помощ за следното:

The last thing I want is to become
one of those women who think it's okay
to start wearing tankinis and wide-bottom briefs.

Нямам идея за какви парцалки става дума.
BadGirl
Цитат(lg75 @ 19 Jul 2011, 02:09 PM) *
Здравейте,

Става въпрос за видове бански.
Любо Гашин
Цитат(TroubleMaker @ 19 Jul 2011, 02:39 PM) *
Става въпрос за видове бански.

Благодаря, имаш ли конкретна идея как да се преведе последното изричение?
0ld SCho0l
Не искам да стана една от онези жени,
които съвсем му отпускат края.

Може да го разчупиш малко и примерно да добавиш причина за това "отпускане" - след сватбата, като остареят, след като родят и т.н.
Нещо в този дух ще да е. Може и нещо по-добро да ти хрумне.
Любо Гашин
Цитат(0ld SCho0l @ 19 Jul 2011, 03:49 PM) *
Не искам да стана една от онези жени,
които съвсем му отпускат края.

Може да го разчупиш малко и примерно да добавиш причина за това "отпускане" - след сватбата, като остареят, след като родят и т.н.
Нещо в този дух ще да е. Може и нещо по-добро да ти хрумне.

Благодаря ти, друже!
Явно слънцето ме е напекло повечко.
Така съм се втренчил в буквалния превод на тия парцалки,
че забравих за възможността да импровизирам. fool.gif
User
Цитат(lg75 @ 19 Jul 2011, 02:09 PM) *
Здравейте,

Няма лошо и в точния превод:

" Ни най-малко не желая да се превърна в една от онези
с целите бански и бабешките долнища на плажа."
rburan
Цитат(User @ 20 Jul 2011, 10:44 AM) *
бабешките долнища"

User, страстоубийки laugh1.gif
Катя
Здравейте. не знам дали това е правилното място, но ще попитам. Правих превод на един сериал по готови английски субтитри. И понеже пише, че субтитрите трябва да са на не повече от 2 реда така и направих. Поне докато ги редактирах със Субтитъл Уоркшоп. но когато преглеждах епизода имаше реплики, които излизаха на по 3-4 реда. Някой знае ли как да оправя това? Може ли да се редактират по някакъв начин и да станат на 2 реда???

Ето пример:

В .srt файла, репликите изглеждат така:

33
00:02:16,670 --> 00:02:19,100
Дъстин, къде отиваш?
- Ще ти звънна по - късно, чу ли? Трябва да вървя.

Когато обаче пусна субтитрите с филма, тази реплика има този вид:

Дъстин, къде отиваш?
- Ще ти звънна по -
късно, чу ли? Трябва да вървя.

Как да оправя този проблем, за да може във филма да изглеждат така:

Дъстин, къде отиваш?

???????? Благодаря предварително!!! smile.gif
Bad_Nick
Излизат ти на повече редове, защото втората реплика е към 45 символа. За да избегнеш това, не оставяй на ред повече от 36-38 символа. Можеш да постигнеш чрез перефраза на репликата.
- Ще ти звънна после, че бързам.
Катя
Цитат(Bad_Nick @ 29 Jul 2011, 07:56 PM) *
Излизат ти на повече редове, защото втората реплика е към 45 символа. За да избегнеш това, не оставяй на ред повече от 36-38 символа. Можеш да постигнеш чрез перефраза на репликата.
- Ще ти звънна после, че бързам.

Аха! Мерси много!!!!! clapping.gif
hiho
What is "DCIS" ?
- It's "Defense Criminal Investigative Service." <-- Някакви идеи? sad.gif
BadGirl
Цитат(hiho @ 9 Aug 2011, 11:09 PM) *
What is "DCIS" ?
- It's "Defense Criminal Investigative Service." <-- Някакви идеи? sad.gif

Следствена служба бих го превела аз.
User
What is "DCIS" ?
- It's "Defense Criminal Investigative Service." <-- Някакви идеи?

Цитат(BadGirl @ 10 Aug 2011, 12:11 AM) *
Следствена служба бих го превела аз.

Тц.... и би била много в грешка!

Това е спец-служба, която има за цел да предотвратява разследване на
престъпления извършени или следствия свързани с военни или специални служещи,
които потенциално биха разкрили военни тайни или секретни операции на дадена страна.
Въпросните се намесват и заявяват, че това е въпрос на национална сигурност и те поемат
въпросното разследване с цел неразпространяване на секретна информация.

Накратко ги наречи "спец-служби".

http://en.wikipedia.org/wiki/Defense_Crimi...igative_Service
hiho
Благодаря и на двама ви, но вече го написах и качих "Държавна следствена служба".
User
Цитат(hiho @ 11 Aug 2011, 12:24 PM) *
Благодаря и на двама ви, но вече го написах и качих "Държавна следствена служба".

Тогава защо си искал помощ при превод, като нито е верен превод, нито си ползвал помощта?

Другия път си драскай направо безмислиците или чети какво е значението... ако можеш да си го преведеш!

Въпросната служба е военно подразделение, което няма нищо общо с държавния апарат, още по-малко с цивилната "следствена служба".
Rootkit
Power factor correction may be applied either by an electrical power transmission utility...

Как точно да преведа подчертаната част? Нещо съм зациклил и нищо не ми идва на ум...
User
Цитат(Rootkit @ 14 Aug 2011, 03:51 PM) *
Power factor correction may be applied either by an electrical power transmission utility...

Как точно да преведа подчертаната част? Нещо съм зациклил и нищо не ми идва на ум...

"електроразпределителите" , това е нещо за реактивната и активната енергия вероятно,
идеята е, че всяко дружество може да си внася промени в отчитането на енергия
компенсирани с някакъв коефициент?
Belly
Здравейте!
Имам нужда от малко помощ с една фраза. Разбирам й значението, но не мога да го скалъпя на свястно изречение да го вкарам в текста.

Yeah, unless I ram
my worth down their throats.

Ясно ми е, че иска да им натрие в лицето/натрие носовете стойността си, понеже не искат да го вземат на мисия, ама на български никак не ми звучи добре, въртя го, суча го, и все на никъде. Още повече пък думата стойност в тоя израз... Все си мисля, че имаше друг израз, ама ми бяга. Не мога да се сетя. Ако някой може - да помага. Мерси в аванс rolleyes.gif
kitty JB
Примерно:
Освен ако не им набия в главите, че имам качествата/че си струвам/че ставам за тази мисия/ че съм ценен... и т.н.
0ld SCho0l
Освен ако не им навра в носовете колко съм способен.

Не ми харесва много така, но е някакъв ориентир. Ако на някой му идва по-добро...
Belly
И двата варианта ми харесват, при положение, че аз нищо свястно не успях да измисля clapping.gif Мерси много.
nakedsciense
Някой знае ли наименованието на тази служба "Department of Children and Family Services" . Не искам българския еквивалент, а името й в Америка. Не знам дали е министерство, отдел, агенция или нещо друго.
Rootkit
Цитат(User @ 14 Aug 2011, 11:03 PM) *
"електроразпределителите" , това е нещо за реактивната и активната енергия вероятно,
идеята е, че всяко дружество може да си внася промени в отчитането на енергия
компенсирани с някакъв коефициент?

Да, точно за това става въпрос. Че корекцията се прилага или от ЕРП-о или от клиента, но понякога ми е трудно да намеря аналог на български на това което чета на английски. В крайна сметка използвах "електроснабдителните фирми"

Power factor correction may be applied either by an electrical power transmission utility to improve the stability and efficiency of the transmission network or correction may be installed by individual electrical customers"

"Корекцията може да се приложи или от електроснабдителните фирми за да се подобри стабилността и ефективноста на преносната мрежа или от крайните потрбители."

Благодаря за помощта, понякога ми трябва малко "побутване" за да се сетя за точната дума. Беден речник имам...
User
Цитат(nakedsciense @ 17 Aug 2011, 06:39 PM) *
Някой знае ли наименованието на тази служба "Department of Children and Family Services" . Не искам българския еквивалент, а името й в Америка. Не знам дали е министерство, отдел, агенция или нещо друго.

В щатите, мога да отговоря в частност за Лос Анжелис, където е държавна служба (департамент)
в кметството, предполагам, че има и частни агенции, но всички те са под държавен контрол, дали местен или щатски,
децата са под закрила на федералното правителство, а службите като социални са на общинско ниво.

P.S. Не ми стана ясно дали искаш превод, но би трябвало да е " (държавна) служба (отдел) за грижа за децата и приемни семейства"

http://dcfs.co.la.ca.us/index.html
nakedsciense
Цитат(User @ 18 Aug 2011, 02:12 AM) *
В щатите, мога да отговоря в частност за Лос Анжелис, където е държавна служба (департамент)
в кметството, предполагам, че има и частни агенции, но всички те са под държавен контрол, дали местен или щатски,
децата са под закрила на федералното правителство, а службите като социални са на общинско ниво.

P.S. Не ми стана ясно дали искаш превод, но би трябвало да е " (държавна) служба (отдел) за грижа за децата и приемни семейства"

http://dcfs.co.la.ca.us/index.html

Благодаря. Измислих го. Точно за Лос Анджелис става дума.
kpuB
Здравейте,ако може малко помощ при превода на една фраза :

Whoa.

Evidence in a hit-and-run
over in Kailua.
<=== Това е фразата с която се затруднявам..Не мога да представя повече преди нея защото разговорът започва от тук

You heard
from Kono lately?

Because she's not
returning my calls.

I.A. investigation's got
her all turned around.

You said on the phone
you had something?

Yeah.

Lab results
came back

on that bottle you found
at the crime scene.

So the bottle was
spiked with ketamine.

It's a sedative used
to tranquilize horses.
Pandora
Чувал ли си се с Коно? Не ми се обажда.
Разследването я е побъркало.
Каза, че си намерил нещо.
Да. Резултатите излязоха.
В бутилката е имало кетамин.
Това е приспивателно за коне.

Гледала съм серията, така че липсата на контекст не ми пречи.
Катя
Пише ли някъде от колко, до колко символа, колко трябва да е максималната продълж. на репликата? Например:
Репликата е 14 символа-мин. прод.: 2секунди.

Благодаря предварително. smile.gif
Bad_Nick
Цитат(Катя @ 7 Oct 2011, 10:21 AM) *
Пише ли някъде от колко, до колко символа, колко трябва да е максималната продълж. на репликата? Например:
Репликата е 14 символа-мин. прод.: 2секунди.

Благодаря предварително. smile.gif

Тук пише и други полезни неща, освен за продължителността на репликата:
http://subsunacs.net/ib/index.php?showtopic=32702
Катя
Цитат(Bad_Nick @ 7 Oct 2011, 02:34 PM) *
Тук пише и други полезни неща, освен за продължителността на репликата:
http://subsunacs.net/ib/index.php?showtopic=32702

Мерси. smile.gif
star6inkata
"But" в качеството си на съществително означава: възражение; спънка, пречка, препятствие".

Превод: Паоло, защо не я спря / не й попречи / не възрази?
BadGirl
"Трябва да е готова утре" /изпитната работа/
BadGirl
Цитат(JJD @ 5 Nov 2011, 06:14 PM) *
И аз за това си мислех, обърка ме това: What My Dad Does for a Living. It's due tomorrow.

Благодаря.

What My Dad Does for a Living - това е темата, по която трябва да пише.
Rootkit
A Hierarchy of Controls seems to be common - the user should investigate:Reduction Reuse Recycling Disposal (if all else fails)

Как точно се превежда? В смисъл схващам какво имат в предвид, но не мога да го преведа на български, така че да се запази смисъла.
kpuB
He's kind of between places - Точен смисъл. Благодаря предварително : )
rburan
Цитат(kpuB @ 14 Dec 2011, 05:07 PM) *
He's kind of between places - Точен смисъл. Благодаря предварително : )

kind of= sort of някак си
Като че ли е раздвоен между две места. Живе ту тук, ту там. На кръстопът е... Зависи от контекста.
SunnyGirl17
Някой би ли помогнал с превода на това чудо. Затруднява ме това, дето е в червено.
He was so wrapped up in the price
of repairs
, but it didn't matter,
because they were never gonna do the repairs.

Може би нещо от сорта на "Бил толкова разтревожен от цената на поправките/ремонта", обаче не ми се връзва. unsure.gif
0ld SCho0l
"Цената на ремонта му се струваше (се е струвала) непосилна, но беше (е било) без значение, защото нямаше да се заемат (не биха се заели) с ремонта."
Не ми хрумва какво друго може да е. Ако някой се сеща, да казва.
star6inkata
to be wrapped up in - погълнат съм, дълбоко съм заинтересуван от, посветен съм на; завися (изцяло) от.

За останалото мисля, че и сама ще се справите. Весела Коледа!
Катя
SunnyGirl17, може ли 3-4 суба преди този текст (горния, дето те затруднява) и 3-4 суба след него? Мерси предварително! wink.gif
User
Цитат(SunnyGirl17 @ 25 Dec 2011, 06:08 PM) *
Някой би ли помогнал с превода на това чудо. Затруднява ме това, дето е в червено.
He was so wrapped up in the price
of repairs
, but it didn't matter,
because they were never gonna do the repairs.

Може би нещо от сорта на "Бил толкова разтревожен от цената на поправките/ремонта", обаче не ми се връзва. unsure.gif

"Той уреждаше (работеше върху) цената на ремонта, която
всъщност без значение, защото така или
иначе ремонт няма да има(няма да правят ремонт)."

Когато става въпрос за търговски взаимоотношения "wrap up " е "уреждам, приключвам успешно (сделка и пр.)",
обаче според мен и тълкуването с "отдаден" се получва, но пак в смъсъл, че "работи", договаря цената на ремонта,
която е била без значение, тоя пич е очевидно е изпълнителя или трета страна.
Катя
Става, що да не. smile.gif
SunnyGirl17
Благодаря на всички за отговорите, но мисля, че това на Old SCho0l е най-близо до контекста. smile.gif
SunnyGirl17
Здравейте!
Имам нужда от малко помощ с тоя израз. Нещо свързано с обезщетения ще да е, но не знам как точно да го преведа. Ако някой има идеи нека сподели. smile.gif

The fact is that auto accidents
and negligence result in
higher personal injury awards
and higher jury awards
.
90% of them don't even see the court room.
Катя
Цитат(SunnyGirl17 @ 26 Dec 2011, 01:08 PM) *
Здравейте!
Имам нужда от малко помощ с тоя израз. Нещо свързано с обезщетения ще да е, но не знам как точно да го преведа. Ако някой има идеи нека сподели. smile.gif

The fact is that auto accidents
and negligence result in
and higher jury awards
.
90% of them don't even see the court room.

and higher jury awards

|
|
|
по-големи обещетения и по-големи присъди.

Поне аз така мисля. smile.gif
Катя
И аз моля за малко помощ.

Това как да го преведа?

Great humper of sheep?
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.