Някой занимавал ли се е да преведе речта на Ви от В като Вендета?
Ето цялата реч:
Цитат
1.Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate.
2.This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished.
3.However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.
4.The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous.
5.Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it’s my very good honor to meet you and you may call me V.
Имам желание да направя сравнително точен превод, като вмъкна колкото мога повече думи започващи с "В", както е в речта. За съжаление открих, че не мога да се ориентирам точно в смисъла на някои места. Ето това съм съчинил до тук:
Цитат
1.Воала! На вид, скромен водевилен ветеран, появил се едновременно невинен и виновен всред възвратностите на съдбата.
2.Тази визия, не толкова великолепна външно, е вопълът на вокс попули (бел.прев.- гласът народен), вече вакантен, изчезващ.
3.Все пак, това вдъхновено проявление на отдавнашни вълнения се възправя оживяло, вречено да надвие тези вероломни и вирулентни вредители водещи със себе си покварата и поддържащи възгрубо поквареното и ненаситно нарушаване на свободната воля.
4.Единственото решение е възмездието; вендета спазвана като обещание, а не лъжливо, защото такава/тази стойност и истинност един ден ще защитават бдителните и непорочните.
5.Всъщност с този водовъртеж от възвишености ви втрещих, така че нека просто добавя, че за мен е чест да се запознаем, и може да ме наричате Ви.
Търся ми всякакви идеи/поправки по смисъла, по-подходящ изказ, думи започващи с "В", които мога да заменя в превода.
Също ми се струва, че звучи добре и просто да има повече "В"-та в думите, дори и да не са първа буква.
Ето... Пред вас е водевилен ветеран,васал и владетел
на вариациите на съдбата.
Видът ми внушава не венцеславие, а воплите на вокс попули.
Туй вдъхновено впущане във война има цел да вцепени, да втрещи,
да впримчи, да вразуми и да вчовечи врага всеяден и възгруб.
Врекъл съм се вярно във вендета.
Ще въстана в бъдеще, да възмездя врага.
Всъщност с тез възвишености ви втрещих.
Ще добавя, че за мен е чест да ви се представя, наричайте ме - Ви.