Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: ПОМОЩ ПРИ ПРЕВОД
subsunacs.net - Форуми > Други > Евъргрийн
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
whirlex
Ако може да помогнете с превода на следните изречения:

safe-arming switch - нещо по устройството на бомба
So, let's follow along the seam and that's where the frag is largest. - Това го казват докато обезвреждат бомба.

That's a real piece of business.
tato
Благодаря.
Zaza14
Цитат(whirlex @ 24 Sep 2006, 05:39 PM)

So, let's follow along the seam and that's where the frag is largest. - Това го казват докато обезвреждат бомба.

*

safe-arming switch - вероятно взривател, взривателен механизъм или пък предпазител - зависи как се връзва по-добре на контекста. При бомбите и снарядите в предната част се поставя това устройство, което чрез настройка определя кога да се взриви бомбата или да не се взривява. Ако е ръчна граната - това ще е халката, която освобождава взривателя.

So, let's follow along the seam and that's where the frag is largest.
Пак зависи много от контекста. Но смисълът е, че ще проследяват заваръчния шев по средата на бомбата, където тя е най-широка, защото обикновено там са събрани разните й механизми.

That's a real piece of business. - Ето това вече е (сериозна, голяма) работа.
whirlex
Zaza14, благодаря! smile.gif
tato
Whatever...
MaSTeRMinD
Зависи от контекста иначе gimp = disability of walking due to crippling of the legs or feet
tato
Благодаря.
smile.gif
kykyshche
Не знам къде е мястото за това тук ще попитам, може ли един съвет....как се превежда
"Пиеса на Бродуей" или "...в Бродуей"

ако става дума за човек, който участва в пиесата hmm.gif unsure.gif
ivajlap
Пиесите се поставят на сцена. Бродуей е сцената.
kykyshche
10x много ! Не бях сигурна smile.gif
Squiffy
Цитат(ivajlap @ 27 Sep 2006, 10:37 PM)
Пиесите се поставят на сцена. Бродуей е сцената.
*

Всъщност Broadway е улица в Ню Йорк на която (в действителност в пресечките) се намират
повечето от театрите в града.

Нещо като Раковска в София.
koksan
Цитат(kykyshche @ 27 Sep 2006, 10:04 PM)
Не знам къде е мястото за това тук ще попитам, може ли един съвет....как се превежда
"Пиеса на Бродуей" или "...в Бродуей"

ако става дума за човек, който участва в пиесата  hmm.gif  unsure.gif
*

Kykyshche, отговорът на твоя въпрос е лесен smile.gif
Казва се "on Brodway", когато става дума за пиеса или човек на Бродуей.
Чудесен пример е един филм с Робин Уилямс, който беше преведен от Tenere.
Заглавието му беше:
Robin Williams live on Brodway cool.gif
Сега извода си направи сам(а) smile.gif
starsco
kak se pishe ogreten na angliiski i frenski
Squiffy
Цитат(starsco @ 3 Oct 2006, 03:39 PM)
kak se pishe ogreten na angliiski i frenski
*

au gratin
Venimus
Цитат(whirlex @ 24 Sep 2006, 06:39 PM)

*

safe-arming switch = предпазител, а не е взривател, може да се ползва и вместо fuze (бушон) в електрически контекст, но най-близкото е "предпазител".
ivajlap
Не съм съгласна, в контекста става дума за взривно у-во, което се задейства чрез arming switch, представката safe- е свързана с въпросния ключ за задействане и има смисъл на "дуракоустойчив", обезопасен задействащ механизъм (ключ, бутон, превключвател и пр.).
Venimus
Цитат(ivajlap @ 4 Oct 2006, 08:51 PM)
Не съм съгласна, в контекста става дума за взривно у-во, което се задейства чрез arming switch, представката safe- е свързана с въпросния ключ за задействане и има смисъл на "дуракоустойчив", обезопасен задействащ механизъм (ключ, бутон, превключвател и пр.).
*

Ами адашке, нали предпазител е точно "дуракоустойчив", обезопасен задействащ механизъм (ключ, бутон, превключвател и пр., и arming switch е синоним на точно "предпазител" на български (който е ходил в казармата - знае). Служи за да предпази от случайно взривяване. По българските пунктуационни правила трябва да се изпише safe/arm switch, но на английски се пише safe-arming switch или safe/arm switch. Т.е. буквално ключ безопасно/заредено. Разровете гугъл или уикипедията когато нещо се съмнявате.
Squiffy
Цитат(ivajlap @ 4 Oct 2006, 07:51 PM)
*

И точно този "обезопасен задействащ механизъм" в оръжейната терминология се нарича "предпазител".

:M16:
ivajlap
Готова съм да се съглася с вас, но все пак още нещо ме гложди:
за предпазител на английски си мисля като за safety switch, а смятам, че неслучайно участва думичката arming.
В същия момент се сещам за част от някакъв израз: "... издърпваш предпазителя и хвърляш гранатата".
Venimus
Цитат(ivajlap @ 4 Oct 2006, 09:38 PM)
Готова съм да се съглася с вас, но все пак още нещо ме гложди:
за предпазител на английски си мисля като за safety switch, а смятам, че неслучайно участва думичката arming.
В същия момент се сещам за част от някакъв израз: "... издърпваш предпазителя и хвърляш гранатата".
*

Права си, safety switch е същото (но е по народно му), но както на български така и на английски думите имат много значения и синоними, дори в коренно различни контексти.

Предпазител може да се използва за бушон, за ключето на огнестрелното оръжие, за халката на гранатите, за капачка някаква, дори за презерватив. На английски също има почти толкова много значения, в случая еквивалента на това ключе safe-arming switch, не е запалката, а халката на гранатата. Те имат еднаква функция - предпазител, да не гръмне в ръцете ти. Грантата и бомбата със закъснител имат еднаква функция т.е самовзривяващо се оръжие с неконтролируема насоченост и еднакво устройство детонатор->взривно вещество. За това терминологията е същата (за българския говоря). Такова safe-arm ключе имат даже ракетите на самолетите. Ае всичко е логично от технологическа гледна точка, за това ако не си наясно с подробностите, ти се струва странно. В крайна сметка няма такава дума на български "взривател".
ivajlap
Съгласих се с всичко, освен за "взривател". Мисля, че си съществува в българския език, но по-често се използва думата "детонатор".
Squiffy
Цитат(ivajlap @ 4 Oct 2006, 09:07 PM)
Съгласих се с всичко, освен за "взривател". Мисля, че си съществува в българския език, но по-често се използва думата "детонатор".
*

Я вижте какво намерих: "НАРЕДБА за съществените изисквания и оценяване съответствието на взривните вещества за граждански цели"

Та в тази наредба пише следното, цитирам:

"Взривател/детонатор
Въпреки че тези две думи имат общ произход (на френски fusee, fusil) и понякога се смятат за два различни правописа, полезно е да се запази установената практика, че терминът взривател се отнася за шнуроподобно устройство, докато терминът детонатор се отнася за устройство, което се използва в боеприпаси и включва механични, електрически, химически или хидростатични компоненти за възбуждане на поредица от взривове чрез мигновено изгаряне или детонация.

Моментален недетониращ взривател (с мигновено действие)
Изделие, което се състои от памучни влакна, импрегнирани с фин черен барут (с мигновено действие). Той гори с външен пламък и се използва за запалване на поредици от взривове за фойерверки и др."
Zaza14
Цитат(Venimus @ 4 Oct 2006, 08:00 PM)
Разровете гугъл или уикипедията когато нещо се съмнявате.
*

Уикипедия относно думата взривател
Цитат
Той (снарядът) също е изпълнен по аеродинамична схема "патица", а блокът му за управление обединява приемника на сигнали от НАВСТАР, инерциалната система и електронния взривател, т.е. принципно не се различава от този на американския снаряд ХМ-982,

източник за горния цитат
electroneon
Arming switch
Safe/arm switch

Ако става въпрос за такива "копчета" и "ръчки", вероятно трябва де се преведе "активатор". Нали при самолетите все им казват "активирай ракетите", "ракетите активирани" и натискат такава джаджа. biggrin.gif
Squiffy
Брях, мама му стара!

По темата за бомби, взриватели, капсул-детонатори и тям подобни все жени се надпреварват да дискутират... :pipi:

А на човека по-горе, дето питаше за огретена, никакво внимание! :noway: :hehehe:

Дами, к'во става бе? :dunno:
electroneon
Цитат(Squiffy @ 5 Oct 2006, 10:50 AM)
Брях, мама му стара!

По темата за бомби, взриватели, капсул-детонатори и тям подобни все жени се надпреварват да дискутират...  :pipi:

А на човека по-горе, дето питаше за огретена, никакво внимание!  :noway:  :hehehe:

Дами, к'во става бе?  :dunno:
*

Е, там няма какво да се дискутира. Дал си кратък и ясен отговор и освен да потвърдим, няма какво друго да кажем. tongue.gif
ivajlap
Каквото не знам, това ме интересува smile.gif
Не ми стига готвенето в кухнята, че и тук да си приказваме за манджи!
Zaza14
Цитат(Squiffy @ 5 Oct 2006, 09:50 AM)
Брях, мама му стара!

По темата за бомби, взриватели, капсул-детонатори и тям подобни все жени се надпреварват да дискутират...  :pipi:

А на човека по-горе, дето питаше за огретена, никакво внимание!  :noway:  :hehehe:

Дами, к'во става бе?  :dunno:
*

Амии... в мойта къща се намира и един мъж, дет ми е съпруг, ходил е в казарма и им разбира на разните му джаджи.

А за манджите - мъжете винаги са били по-добри готвачи, ама рядко имат желание.

Edit: Огретенът е еднакво вкусен и на български и на френски.
Squiffy
Цитат(Zaza14 @ 5 Oct 2006, 10:29 AM)
*

:Bow: :flowers: :bira:
Venimus
Цитат(Zaza14 @ 5 Oct 2006, 11:29 AM)
Амии... в мойта къща се намира и един мъж, дет ми е съпруг, ходил е в казарма и им разбира на разните му джаджи.

*

Бе то и циганите ходят в казармата...
Военната терминологията включва думата "взривател", която изобщо няма нищо общо с устройствата, които дават обикновено по филмите, за това като видите detonator го превеждайте "детонатор".
А тва Arming switch е точно предпазител, предпазва да не си изтреляш случайно ракетите и е еквивалентно (синоним) на safe/arm switch (то и на картинките се вижда че са едно и също). Изобщо думата SWITCH означава, превключвател т.е. устройство с две стабилни състояния в случая са безопасно/заредено. Същото нещо го има на оръжията, примерно на AK-47 (всеки ходил в казармата го е виждал), има едно лостче, което се нарича предпазител и то също има 2 позици: не може да стреля/може да стреля, никой не му вика нито "взривател", нито "активатор" нито "копче за дуракоустойчивост при боравене с огнестрелното оръжие".
И аз препоръчвам да приключи спора tongue.gif
Zaza14
Цитат(Venimus @ 5 Oct 2006, 01:58 PM)
Цитат(Zaza14 @ 5 Oct 2006, 11:29 AM)

*

Бе то и циганите ходят в казармата...
Военната терминологията включва думата "взривател", която изобщо няма нищо общо с устройствата, които дават обикновено по филмите, за това като видите detonator го превеждайте "детонатор".
А тва Arming switch е точно предпазител, предпазва да не си изтреляш случайно ракетите и е еквивалентно (синоним) на safe/arm switch (то и на картинките се вижда че са едно и също). Изобщо думата SWITCH означава, превключвател т.е. устройство с две стабилни състояния в случая са безопасно/заредено. Същото нещо го има на оръжията, примерно на AK-47 (всеки ходил в казармата го е виждал), има едно лостче, което се нарича предпазител и то също има 2 позици: не може да стреля/може да стреля, никой не му вика нито "взривател", нито "активатор" нито "копче за дуракоустойчивост при боравене с огнестрелното оръжие".
И аз препоръчвам да приключи спора tongue.gif
*

Скъпи приятелю,

Благодаря ти, че ме "осветли". По образование съм инженер по електроника и автоматика, по професия също, така че зная какво e switch. Родена съм във времена, когато се смяташе, че едно от задължителните достойнства на всяка българка трябва да включва разглобяване и сглобяване на въпросния АК-47 по норматив за време.
Като не си прочел внимателно какво съм писала преди това на човека, моля те недей повече да спориш.
Просто ти твърдеше, че в българския език няма дума взривател.
Venimus
Цитат(Zaza14 @ 5 Oct 2006, 05:57 PM)
Скъпи приятелю,

Благодаря ти, че ме "осветли". По образование съм инженер по електроника и автоматика, по професия също, така че зная какво e switch. Родена съм във времена, когато се смяташе, че едно от задължителните достойнства на всяка българка трябва да включва разглобяване и сглобяване на въпросния АК-47 по норматив за време.
Като не си прочел внимателно какво съм писала преди това на човека, моля те недей повече да спориш.
Просто ти твърдеше, че в българския език няма дума взривател.
*

моля, пак заповядай.
всъщност не "осветлявах" теб, а electroneon. Към теб, беше забележката, че във военната терминология има думи като "каналопочиствател" и "зъборазделител" (не е юмрук), съжалявам че трябва да те разочаровам, но това не е официален български език.
electroneon
Цитат(Venimus @ 5 Oct 2006, 06:28 PM)
моля, пак заповядай.
всъщност не "осветлявах" теб, а electroneon. Към теб, беше забележката, че във военната терминология има думи като "каналопочиствател" и "зъборазделител" (не е юмрук), съжалявам че трябва да те разочаровам, но това не е официален български език.
*

И аз се чувствам просветлен.
Сега към конкретно зададения ни въпрос. Направих си труда на проверя цялото изречение. То гласи:"HORATIO: I couldn't find the safe-arming switch".
Преводачът сам да си прецени, кой е по-правилния вариант:
1. Не можах да открия ПРЕДПАЗИТЕЛЯ.
2. Не можах да открия БУТОНА ЗА АКТИВИРАНЕ.

rolleyes.gif
didodido
Цитат(electroneon @ 6 Oct 2006, 08:54 AM)
моля, пак заповядай.
*

Сега към конкретно зададения ни въпрос. Направих си труда на проверя цялото изречение. То гласи:"HORATIO: I couldn't find the safe-arming switch".

rolleyes.gif
*

Не можах да открия оная джаджа.

И всички са доволни. :lol2:
Insaneboy
Цитат(didodido @ 6 Oct 2006, 08:48 AM)
Цитат(electroneon @ 6 Oct 2006, 08:54 AM)
моля, пак заповядай.
*

rolleyes.gif
*

Не можах да открия оная джаджа.

И всички са доволни. :lol2:
*

Не можах да таковам онова.
Идеална фраза, пасваща за всички ситуации. rock.gif
-= F o z z y =-
Лека корекцийка...
Цитат(Insaneboy @ 6 Oct 2006, 03:35 PM)
Не можах да изтаковам онова-то.
*

:3:
whirlex
Ехей, колко се изписа по това изречение. smile.gif
В крайна сметка е преведено така: Не можах да открия предпазителя.

Благодаря за помощта!
niksus
Някой занимавал ли се е да преведе речта на Ви от "В като Вендета"?

Ето цялата реч:
Цитат
1.Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate.
2.This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished.
3.However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.
4.The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous.
5.Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it’s my very good honor to meet you and you may call me V.
Имам желание да направя сравнително точен превод, като вмъкна колкото мога повече думи започващи с "В", както е в речта. За съжаление открих, че не мога да се ориентирам точно в смисъла на някои места. Ето това съм съчинил до тук:
Цитат
1.Воала! На вид, скромен водевилен ветеран, появил се едновременно невинен и виновен всред възвратностите на съдбата.
2.Тази визия, не толкова великолепна външно, е вопълът на вокс попули (бел.прев.- гласът народен), вече вакантен, изчезващ.
3.Все пак, това вдъхновено проявление на отдавнашни вълнения се възправя оживяло, вречено да надвие тези вероломни и вирулентни вредители водещи със себе си покварата и поддържащи възгрубо поквареното и ненаситно нарушаване на свободната воля.
4.Единственото решение е възмездието; вендета спазвана като обещание, а не лъжливо, защото такава/тази стойност и истинност един ден ще защитават бдителните и непорочните.
5.Всъщност с този водовъртеж от възвишености ви втрещих, така че нека просто добавя, че за мен е чест да се запознаем, и може да ме наричате Ви.

Търся всякакви идеи/поправки по смисъла, по-подходящ изказ и думи започващи с "В", които мога да заменя в превода.
Също ми се струва, че звучи добре и просто да има повече "В"-та в думите, дори и да не са първа буква.
didodido
Цитат(niksus @ 9 Oct 2006, 03:56 PM)
Някой занимавал ли се е да преведе речта на Ви от В като Вендета?

Ето цялата реч:
Цитат
1.Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate.
2.This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished.
3.However, this valorous visitation of a bygone vexation stands vivified, and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin vanguarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.
4.The only verdict is vengeance; a vendetta held as a votive, not in vain, for the value and veracity of such shall one day vindicate the vigilant and the virtuous.
5.Verily, this vichyssoise of verbiage veers most verbose, so let me simply add that it’s my very good honor to meet you and you may call me V.

Имам желание да направя сравнително точен превод, като вмъкна колкото мога повече думи започващи с "В", както е в речта. За съжаление открих, че не мога да се ориентирам точно в смисъла на някои места. Ето това съм съчинил до тук:
Цитат
1.Воала! На вид, скромен водевилен ветеран, появил се едновременно невинен и виновен всред възвратностите на съдбата.
2.Тази визия, не толкова великолепна външно, е вопълът на вокс попули (бел.прев.- гласът народен), вече вакантен, изчезващ.
3.Все пак, това вдъхновено проявление на отдавнашни вълнения се възправя оживяло, вречено да надвие тези вероломни и вирулентни вредители водещи със себе си покварата и поддържащи възгрубо поквареното и ненаситно нарушаване на свободната воля.
4.Единственото решение е възмездието; вендета спазвана като обещание, а не лъжливо, защото такава/тази стойност и истинност един ден ще защитават бдителните и непорочните.
5.Всъщност с този водовъртеж от възвишености ви втрещих, така че нека просто добавя, че за мен е чест да се запознаем, и може да ме наричате Ви.
Търся ми всякакви идеи/поправки по смисъла, по-подходящ изказ, думи започващи с "В", които мога да заменя в превода.
Също ми се струва, че звучи добре и просто да има повече "В"-та в думите, дори и да не са първа буква.
*

Цитат
Ето... Пред вас е водевилен ветеран,васал и владетел
на вариациите на съдбата.
Видът ми внушава не венцеславие, а воплите на вокс попули.
Туй вдъхновено впущане във война има цел да вцепени, да втрещи,
да впримчи, да вразуми и да вчовечи врага всеяден и възгруб.
Врекъл съм се вярно във вендета.
Ще въстана в бъдеще, да възмездя врага.
Всъщност с тез възвишености ви втрещих.
Ще добавя, че за мен е чест да ви се представя, наричайте ме - Ви.

Защо се мъчиш - има ги качени - рипнати от оригинално ДВД.
niksus
Този превод е прекалено неточен смислово, поне според мен. Дори като обем е наполовина.
creck
Накратко: превеждам филма The Serpent and the Rainbow, в който се говори
ту на англйиски, ту на хаитянски, ту на френски...

Не, че са кой знае какви затруднения, по скоро са колебания.

Става дума за обръщения към нашия герой и се чудя как да го формулирам.
Аз съм избрал бледолики , но това много ми напомня за филм с индианци....
,Бели звучи тъпо....белчо още повече...

Blanc от френски е бял, човек от бялата раса, белина и т.н
Ето малко реплики:

Hé, blanc.

You like it, blanc, huh? It is beautiful.

So you see, blanc?

Careful, blanc.

На места въобще не го превеждах, но има и места, където му викат само blanc ...сега да почна да тиря редове ще стане много тъпо...

И още едно място на френски: Est-ce que tu te rappelles
ce qui t'est arrivй?....отварях речник, но като не съм учил френски защо въобще трябва да осирам нещата, ще вземе да стане някоя бултра..

Интересувам се също и от българското наименование на тази риба http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Puffer+fish
Ааа и тази фраза: It went into the blood
Zaza14
Цитат(creck @ 11 Oct 2006, 11:15 AM)
Интересувам се също и от българското наименование на тази риба http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Puffer+fish
*

За рибата намерих някаква информация оттук
- разред Tetraodontiformes — Бодливи риби, Риби таралежи, Риби луни
Дано да ти е полезна.
stefan1974
"Едната е риба балон, съдържаща веществото тетрадотоксин.Тедтрадотоксинът причинява пълна парализа и човекът се намира на границата между живота и смъртта.Ефектът е по-голям ако жертвата вярва във вуду."

Това се нарича риба балон - същото е казано и на сайта, който си дал/а.

http://bg.wikipedia.org/ - тук само се споменава, няма отделна статия, но мисля, че това е най-точният превод.
http://www.google.bg/

За оня белия - ако другите са по-тъмнички от него, него спокойно можеш да го оставиш да си е и бял, и бледолик - както предпочиташ, още повече, че и самите хаитяни са някакъв вид туземци, доста сроден на индианците. Като обръщение бих го оставил "Внимавай, бели човече" или "Внимавай, бледолики" (макар второто да звучи по-зле именно заради индианския си привкус).

ПП. Сетих се, че в определен контекст може да се приеме и за 'бял, побелял', демек 'мъдър' или 'опитен', като знак на уважение към по-възрастен човек - не знам за какво става дума...

Това е от мен. smile.gif
dosh
Цитат(creck @ 11 Oct 2006, 11:15 AM)
Става дума за обръщения към нашия герой и се чудя как да го формулирам.
Аз съм избрал бледолики , но това много ми напомня за филм с индианци....
,Бели  звучи тъпо....белчо още повече...

Аз бих го превел по следния начин. Гледаш от каква националност е героят. Ако е американец, превеждаш да кажем "Здравей, американецо!", ако е европеец - Здравей, европеецо и т.н. Няма нужда от бледолики и бели човече, защото това е все пак хорър, а не каубойски уестърн. smile.gif
creck
Благодарности на всички. Ще използвам предложението на Dosh.
by the way чакам предложения за заглавие. Бе просто искам да го напиша тва заглавие... Пак предложения: The Serpent and the Rainbow(Змията и Дъгата завършва прекалено много на ТА)(Слугата и змията...същото)

И си риск да стана досаден, ще задам още един въпрос или
по скоро ще искам препоръка
Става дума за: powder, съставката, с която правят зомбитата.

Не места съм писал прах, магически прах, прахта, лекарството.
Искам да оставя едно или две, че става много разнообразно.

It's a powder.

I know you know the man
that makes the powder.

What I'm after is the powder.

I have some powder already prepared.
niksus
Опитай с "прашец" - звучи много характерно и никъде няма да има съмнение за какво става въпрос.
didodido

Змията на картинката е известната The Rainbow Serpent от аборигенските легенди.
До колкото прочетох за филма, става дума за Вуду шамани и отвари, които зомбират човека.

Та, можеш да не набляхаш на буквалният превод.
"Тотемът на Вуду" или нещо подобно, свързано с контекста на филма.
ivajlap
"Влечугото и Дъгата"
dosh
Той този филм си е известен като "Змията и дъгата". Струва ми се, че ако го наречеш по друг начин, ще е странно.
koksan
Здравейте!
Реших и аз да задам своите въпроси. Значи първия-става дума за превод на две заглавия. Предполагам, че всеки знае кой е Жан Клод ван Дам. В началото на кариерата си той участва в No Retreat No Surrender или "Няма място за отстъпление". След заснамането на този филм има още два от същата поредица, които обаче нямат връзка по между си. Заглавията им съотвретно са:
No Retreat No Surrender 2: Raging Thunder и No Retrat No Surrender 3: Blood brothers. Имам и трите филма като втория и третия са без превод, преведох ги, но останаха заглавията. Решил съм да ги преведа съответно:
"Няма място за отстъпление 2: Разгневената светкавица" и "Няма място за отстъпление 3:кръвни братя"
Въпросът ми е дали да оставя така заглавията или да не превеждам?
И вторият ми въпрос към всички:
Изтеглих от интернет първата част на филма "Гайвър". Всичко при превода на филма мина нормално проблема е следния: правейки субтитрите имам навика да пиша Режсьор еди-кой си, сценарист еди-кой си и т.н.
Това, което ми направи впечатление, че при филма "Гайвър" имената на режисьрите са:
Screaming mad George и Steve Wang.
Искам да попитам дали да преведа името на единия режисьор буквално или след като е нещо като прякор да го напиша: Скрийминг мед Джордж?
Благодаря предварително за помощта! smile.gif
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.