Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: 3D субтитри
subsunacs.net - Форуми > Други > Евъргрийн
Страници: 1, 2, 3
Phoenix
Отварям тази тема с ясното съзнание, че както за мен, така и за много хора материята е непозната и тепърва ще навлиза, но това е бъдещето. Затова се надявам тук да си окажем помощ и да се учим взаимно. Надявам се да се включат хора с опит, които да го споделят. Можете да дискутирате абсолютно всичко, свързано със субтитри за 3D филми. Интересни биха били варианти за директно плейване на субтитри от плеър на компютъра и възможностите за стереоскопично видео, гледаемо с анаглифни очила, но главният акцент в темата е преди всичко създаването на субтитри за истински 3D формати, гледаеми с активни или пасивни поляризирани 3D очила през компютри, мултимедийни плеъри и т.н.

Форматите за картината за 3D видео се плейват обикновено в два видеопотока "редом-хоризонтално разделение" (side by side) или горе/долу-вертикално разделение (over/under):

3D телевизорът или мониторът ги преконвертира в 3D картина, гледаема с 3D очила. Съответно субтитрите следва да са разделени в специален формат за двата потока, например за SBS - за всяко око по едни.

Аналогично за OU са по две - в горния и долния поток - за всяко око по едни.

В следващите редове ще си позволя да преведа от английски едно ръководство за направа на обикновени 3D субтитри.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СТАТИЧНИ 3D СУБТИТРИ
Ръководството ще ви помогне да конвертирате .SRT субтитри В 3D

Какво ви е нужно?
1. Програмата 3D-Subtitler СВАЛИ
2. Java Runtime Environment СВАЛИ
3. Оригиналните .srt субтитри за 2D филм със съвместим fps

Разархивирайте 3D-Subtitler. Отворете го така:

След отварянето му отляво ще видите следния прозорец:

1. Отворете .srt файла за 2D филма със съвместим fps. Обикновено се вземат srt субтитри, нагласени за блу-рей. Желателно е да му уеднаквите наименованието с това на видеофайла още на тази стъпка. Ползвайте читави субтитри от утвърдени преводачи!
2. Задайте изходящата папка, където ще се записват конвертираните 3D субтитри
3. Посочете .jar файла, без да го променяте (Другият файл от архива BDSup2Sub.jar)
4. Приложете шрифта, който желаете за субтитрите
5. Задайте колко едри да са субтитрите (30-38 Arail Narrow)
6. Задайте символната таблица - в случая за България Cyrillic (1251)
7. Задайте настройката SBS/OU в зависимост от формата на видеото (обикновено .mkv, но може и .avi)
8. Задайте кадрите в секунда на видеото
9. Задайте езика - Bulgarian (bg / bul)
10. Не променяйте тази настройка!
В по-новите версии може да ви пита за цвят на субтитрите. Не давайте друг, освен бяло или жълто - грозно е.
11. Задайте дълбочина на субтитрите, тоест колко да излизат извън екрана или към екрана. Въпрос на избор. Лично аз съм установил, че най-добрата настройка е на стойност от +4 до +8, а не както е дадено в конкретния пример.
12. Настройка на вертикална позиция на субтитрите (preview)
13. Не бутайте тази настройка
14. Не бутайте тази настройка
15. Изберете VobSub idx/sub
16. Изберете качеството

Отдясно ще видите следния прозорец:

1. Превю на субтитрите
2. Думи в субтитрите
3. Брой на обработените субтитри прогрес
4. Променете формата на превю субтитрите на 16:9 или 21:9 (За full hd, разбира се, задайте 16:9)
5. Проверка на субтитрите
6. Старт на конвертирането на .srt файл към 3D субтитри.

След натискането на бутон Convert програмата ще започне конвертиране на субтитрите.
По време на конвертирането ще видите това:

Изчакайте, докато приключи и вървете в изходящата папка.

Ще видите този резултат:

Вече имате 3D субтитри. Те са статични, затова гледайте опцията в т.12 да е максимално ниска при филми с черни ленти отгоре и отдолу, за да не влизат много в картината и да ви създават дискомфорт при ефектите. Слагате vobsub титрите (idx и sub файловете) в папката с филма, xml-файлът не ви е нужен. И двата да са идентични по име с видеото!

Ако искате да гледате с динамични субтитри за по-добър визуален комфорт и ефект, потърсете на сайта дали няма вече качени за търсения филм. При положение че има, ако 3D форматът (SBS или OU) е същият, дори да са за друг релийз, смъквайте смело и просто уеднаквете наименованията на двата idx и sub файла с това на видеофайла чрез copy-paste и внимавате да не засегнете разширенията им при тази интервенция.

Вече можете да си гледате 3D видеото със субтитри от мултимедиен плеър, софтуерен плеър, флашка (само ако вграденият плеър поддържа vobsub формат!) и прочие. Инджой! smile.gif

================================================================================

СИНОПСИС НА ВАЖНИ МОМЕНТИ ОТ ТЕМАТА

Кое е основното, което трябва да знаете?

Друг вариант за изготвяне статични 3D субтитри, благодарение на JJD. Приложим само за SBS!

Какво се случва, ако ползваме директно srt-субтитри без специален плеър?

Как да гледаме 3D филм със субтитри със Stereoscopic Player?

Как да гледаме 3D филм със субтитри с Daum Pot Player

Как да гледаме 3D филм със субтитри с KM Player?

Вариант за гледане от PC с Gom Player

HD плеъри

Проблеми с HD плеъри

Как да си вградим (хардкоудваме) 3D субтитрите във видеото

Моля, четете, преди да задавате въпроси за едни и същи неща!

Надявам се всички заинтересовани колеги да вземат участие допълнително с помощ или споделен опит. Благодаря.
tosho_cool
Идеята е много добра да се пусне тема как се правят 3Д субтитри и т.н. smile.gif
tosho_cool
За това става дума ,има много хора които се интерисуват от тази тема.Браво.:beer:
Phoenix
Обнових първия пост, доколкото можах. Ще се радвам да се включат повече хора, които се интересуват от темата. smile.gif

Как се пускат 3D субтитри с Pot Player бързо и лесно - силно го препоръчвам.

Слагате 3D субтитрите в същата папка с филма, със същото наименование, или ръчно ги отваряте и зареждате с Alt+O, ако са в друга папка. След което ги избирате по следния начин:

Филмът тръгва и задавате на 3D телевизора съответния формат
Phoenix
Използвал ли си го? Имаш ли възможност да демонстираш как става това, примерно за SBS? Не виждам опции от посочените там скрийншотове и примери.
mike28
Така нареченото "това" не върши работа - не се задълбочих много, но само като прочетох, че върви с джойстик, ми стана ясно. Прилича ми на професионален продукт, който ще струва маса пари.
Phoenix
Цитат(mike28 @ 15 May 2012, 08:24 PM) *
Така нареченото "това" не върши работа - не се задълбочих много, но само като прочетох, че върви с джойстик, ми стана ясно. Прилича ми на професионален продукт, който ще струва маса пари.

Така е. Няма евтина професионална програма. Навремето и аз исках да ползвам Sony Forge Sound, ама...

Цитат(mike 28, Phoenix @ 14 May 2012, 04:53 PM) *
Майки си ги отваря през телевизора. Има програма за 3D субтитри - 3D Subtitler, но на моя милост въпросната програма не рачи да тръгне, май заради 7-та.

Именно. Аз съм си с XP, обаче и при мен не се задейства. Какво ли не правих - инсталирах и деинсталирах Java; махах, слагах кодеци; сменях сървис пакове - е не ще и не ще да тръгне животнУто му. Та, ако няма някой добър човечец с инсталирана програма не ги синхронизира, преформатира и шейрне, така ще си чакаме и ще ги слагат по торентите отвътре...

Пф... Най-после го сборих този 3D-Subtitler на XP-то. Сега тръгна, че и заработи перфектно! yess.gif

Тези, които са с Windows 7, първо да опитат да зададат опция за съвместимост с xp3 с десет бутон върху exe-то Properties-Compatibility-Compatibility Mode-Run this program in compatibility mode for: Windows XP (SP3).

Колегите с Windows XP, които не могат да стартират програмата, могат да ми пишат на ЛС, за да им кажа какво да направят. Отнема известно време, но си заслужава.

Още една добра новина! Любимият KMPlayer вече и с 3D възможности. rock.gif
Spark
Каква точно е целта на тея 3D субтитри, триизмерно ли изглеждат? Все си мисля, че гледах MKV-то на Аватар с обикновен SRT файл директно през плеъра на моя Samsung 40D6500
Phoenix
Целта е да могат да се гледат 3D-филмите направо със субтитрите им. Ако се опитате да заредите обикновени субтитри srt в 3D видео с хоризонтално или вертикално разделение на потоците, които 3D приемникът конвертира в 3D картина, въобще не се четат, виждат се размазано (по-точно са направо разпльокани по екрана), а усещането още в първите секунди е все едно, че в тъмна нощ са ти насочили силен прожектор в очите. Няма как да стане директно със srt. Плейва ги в най-добрия случай само в единия поток и при сливане на двата става мазало, защото само едното око ги вижда. Може би чрез директно стриймване от подходящ плеър на компютъра с кабелна връзка HDMI-HDMI към приемника, може да стане, но това предполага наличие на по-нов компютър или лап с hdmi-изход и подходяща добра видеокарта. Уви, при мен не е така. В по-общия случай сваленото 3D видео може да се прехвърли на флашка или външен мултимедиен плеър посредством USB връзка и така да се гледа от външния носител с преконвертирани субтитри idx/sub. Аз така гледам с този плеър, други хора, доколкото видях, ползват ASUS или какъвто и да е друг, поддържащ idx/sub.

ПП
Сега се сетих за нещо друго, което съм пропуснал да опитам и ще направя проба с един srt файл да видим, но дали ще се получи нещо, ще кажа малко по-късно вечерта. Дано пък да излезеш прав...

=========================================================

За съжаление не се получава със srt-то нито на HD плеъра, нито на компа. Заредих и ass-а за Аватар, но и с него не се получи.
За всеки случай пуснах ass и през KMPlayer в 3D SBS на компа, но отново същият резултат: hmm.gif

При зареждане на idx/sub, резултат - нормален:
.
Phoenix
Един сравнително лесен и бърз вариант за подкарване на srt/ass субтитри за тези, на които хардуерното осигуряване позволява директно пускане на 3D видео от компютъра. Трябва ви само инсталиран GOM Player, той има вградена функция. Плеърът върви на всички ОС: Windows 7 (32 / 64bit), Vista (32 / 64bit), XP (32 / 64bit), 2000, ME, 98SE. Намирате си подходящи srt субтитри със съвпадащ fps. Обикновено 2D и 3D HD филмите са с по 23.976 и съвпадат. Можете да ги преименувате със същото име на видеото, за да се зареждат автоматично.

Имате осигурени субтитри. Стартирате GOMPlayer-а и с десен клик върху основния екран от настройките за субтитрите избирате вградената функция. Примерът е за видео SBS. За видео Over/Under естествено се избира Top/Bottom Mode. Зареждате 3D видеото в плеъра. Вижда се този резултат. Готови сте да гледате желаното 3D със субтитри. Имайте предвид, че след всяко рестартиране на плеъра, настройката на субтитрите се връща в нормален 2D режим, така че следващият път, когато пускате 3D, ще трябва да я повторите отново - действие за 5 секунди. Все пак не очаквайте чудеса от плеъра - всичко е за сметка на нещо друго.

Ако нямате възможност за пускане директно от компютъра и трябва да го гледате от външен носител, ви трябва по-универсалното решение 3D-Subtitler, за да си ги преконвертирате в idx/sub. Форматът работи както на външен плеър, така и на плеър от компютъра ви без допълнителни настройки.
roumen68
Здравейте,

От седмица имам 55" 3D LG и естествено навлязох в дебрите на 3D субтитрите. Само за да разбера, че всичко по въпроса е още в пълен хаос.

Проблемите които срещнах:
1. Гледам филмите чрез Popcorn Hour C200. След като конвертирах srt субтитри с 3D Subtitler - плеъра не ги зарежда. Пробвах и на компютъра с VLC - отново не става.
2. Изпробвах и 3 програми за конвертиране на филми от 2D в 3D. Интересното при тях е, че вграждат srt субтитрите в картината. Всичко добре, с изключение на един "дребен" проблем - кирилските субтитри се превръщат в маймуница.
Програмите са:
- DVDFab 8.1.6.8
- 4Media 2D to 3D Video Converter
- ImTOO 3D Movie Converter

Засега единственият филм, който мога да гледам с БГ субтитри е Journey to the center of the Earth. И то защото е във формат кадър над кадър и тогава нормалните srt субтитри се виждат почти нормално. Почти - защото се виждат само с дясното око laugh1.gif

Така че ще следя форума и се надявам да има развитие темата.
Phoenix
Здравей. Това, което коментираш по точка едно е най-вероятно проблем в твоя "телевизор". Първо и задължително условие, за да подкараш субтитри автоматично, независимо 2 или 3D, е да са с абсолютно едни и същи наименования с видеофайла, тоест в случая и idx и sub-файлчето трябва да ги преименуваш точно със същото име на видеото.
Пример:
Journey2.The.Mysterious.Island.3D.mkv
Journey2.The.Mysterious.Island.3D.idx
Journey2.The.Mysterious.Island.3D.sub

Оттам нататък, ако не тръгват, си проверяваш внимателно настройките за субтитри на плеъра и ги нагласяваш както трябва, вкл. кодиране на кирилица, ако има такава. На плеъра на компютъра потърси също настройка от сорта на "Зареждане на субтитрите с видеото" и я включваш. На външния плеър си разгледай менюто на субтитрите. От примерите, които съм дал по-горе, се вижда, че sub/idx си тръгват от воле на компютъра на GOM и KMPlayer, а също и на външен плеър. Доколкото виждам оттук , мултимедийният ти плеър поддържа всички необходими субтитрови формати, така че не би трябвало да имаш никакъв проблем, огледай по-добре нещата. Предполагам, че си прочел също в първия пост и ръководството с настройките за конвертиране на субтитри с 3D-Subtitler.

Методите за конвертиране на цялото видео са доста по-времеемки и ресурсоемки, така че не са за предпочитане.

Като си купувал телевизора, в кашона би трябвало да има също и едно дискче с премиум инсталация на мултимедиен сървър, в моя случай Nero Media Home 4. Той също може да ти е полезен за директно пускане от компютър, но може да имаш проблем с DTS-а на LG-то. По-добре ползвай Popcorn-a, защото той го поддържа. Надявам се скоро да гледаш нормално и други филми на 3D със субтитри. smile.gif
nevidimia
Здравейте,
имам голям проблем с възпроизвеждането на субтитри в 3d филми през LG 42LW579S. За пример свалих energy-torrent.com/details.php?id=25416 и единствения проблем който очаквах е този със звука, който лесно се оправя с Popcorn MKV Audio Converter, но субтитрите така и не тръгват. Файловете са с едно и също име:
Captain.America.The.First.Avenger.3D.2011.BDRip.x264.1080p-MOTLEY.mkv
Captain.America.The.First.Avenger.3D.2011.BDRip.x264.1080p-MOTLEY.sub
Captain.America.The.First.Avenger.3D.2011.BDRip.x264.1080p-MOTLEY.idx
и в една и съща папка. Какъв може да е проблема? Най-вероятно е в TV-то подобно на този със звука, но има ли някой подобен проблем и как може да го отстраня.
Не съм пробвал с други филми но е безсмислено да сваляш и да се окаже че не му тръгват субтитрите. Пробвах да направя нови субтитри със 3d subttler, но пак не тръгват. Как се справят собствениците на LG с този проблем?
Phoenix
Здравей. Проблемът едва ли е в телевизора ти, освен ако не го мъчиш с флашка през вградения плеър. Ползвам същия модел LG 579S и няма абсолютно никакъв проблем със субтитрите. За да се опитаме да ти помогнем, опиши по-подробно откъде, през какъв плеър и как се опитваш да пуснеш филма със субтитрите.
mike28
Най-вероятно проблемът е в прекалено дългото заглавие на релийза и телевизорът не успява да прочете субтитрите - опитай да преименуваш с нещо по-кратко. wink.gif Уж ни били "смарт" телевизорите,а...
nevidimia
За възпроизвеждането ползвам вградения плеър на телевизора а филмите са на компа. Качил сам NERO MEDIA HOME 4 a чрез нея и мрежата ѝ ги плеѝвам. Всичко е нормално с възпроизвеждането на 3д филма, но нямам субтитри. Със стандартните divx филми и техните субтитри нямам проблеми. А ти как гледаш въпросните 3д-та със субтитри на този модел TV. Съкратих имената на фаѝловете, по съвета на колегата, до две думи, без интервал между тях и без да пипам разширенията но пак не се получава.
mike28
Аз ползвам вградения плеър на телевизора (специално за 3д филмите ми дава по-добра картина от всички плеъри, които имам на компа (LW5500) и Plex Media Server (те даже LG си го препоръчват), Нерото е голяма пръчка.
Phoenix
@nevidimia, наистина няма как да ти се получат нещата с 3D субтитрите през вградения плеър, просто не ги поддържа като формат. Тъпо, но факт. За да си реша проблема както със субтитрите, така и с DTS-аудиото, съм си взел допълнително външен мултимедиен плеър, поддържащ субтитри idx/sub и DTS аудио формат (виж по-горе). Връзката с TV-то е HDMI-HDMI. Всичко е ток. Ако нямаш възможост за това, изпробвай други плеъри от компа и си провери настройките на видеокартата. Възможности - препоръчаното от mike, GOMPlayer, Stereoscopic Player, Vision Video Player, Total Media Theatre и прочие.

@mike28, Нерото е голяма пръчка, ама са му изтряскали инсталационен диск на Nero Media Home 4 в кашона заедно с телевизора. Пък после върви обяснявай, че LG препоръчвали еди какво си. Тъпо, но факт. biggrin.gif
mike28
Знам, нали и в моя кашон имаше диск с Неро. Но май в упътването към телевизора или някъде из менютата на Смарт функциите прочетох за Плекс-а и веднага разкарах Нерото.
nevidimia
Благодаря за съветите! Като и си мислих се връщам в изходна точка smile.gif Идеята ми с вързването на NERO беше компа да е свободен за ползване докато гледам филм, но гледането на 3d със субтитри явно ще стане всеобщо събитие laugh1.gif Спестявах си досега покупката на външни устройства /плеъри, твърди дискове и т.н./ но явно трябва да си развържа кесията. Както се казва няма пълно щастие. Какви марки и модели външни плеъри бихте ми препоръчали за да е пълно щастието - и компа свободен и TV-то без нежелани странични ефекти. Видях коментари за Popcorn Hour. Ще е свободен ли компа при ползването му?
mike28
Ми той компютърът си ми е свободен, не разбрах какъв ти е проблемът? Докато гледам филм на тв-то (от компа), приятелката спокойно си ползва щайгата. Не виждам защо трябва да даваш няколко стотин лева за плеър, но като ги имаш излишни...
Аз съм свързал всичко през рутера, даже спокойно мога да си взема и донгъл (мисля, че се казваше) и да ползвам wi-fi на тв-то.
Phoenix
Цитат(nevidimia @ 17 Jul 2012, 11:27 AM) *
... Какви марки и модели външни плеъри бихте ми препоръчали за да е пълно щастието - и компа свободен и TV-то без нежелани странични ефекти. Видях коментари за Popcorn Hour. Ще е свободен ли компа при ползването му?

Някой от тези варианти би могъл да свърши работа.

Тук има един сравнително по-евтин модел, специализиран за целта.
thankyou
<#thank#>
Phoenix
Ъпдейт инфо относно KMPlayer
Проблемът с "незареждането" на субтитирте в 3D режим явно е бил вследствие на бъг в предишната версия 3.2 на плеъра. Вчера тествах последната 3.3.0.33 и се държа прилично, като си изкарва субтитрите без проблем.

СКРИЙН 1
СКРИЙН 2
СКРИЙН 3 --> за разлика от GOM, при рестарт тази настройка не се връща автоматично по дефолт.
СКРИЙН 4

good.gif KMPlayer и 3D - теглете версии от 3.3 нагоре или ъпдейтвайте стари версии!

KMPlayer е може би най-добрият фрий плеър с много мощни възможности, вкл. за 3D.
В него има включени вътрешни кодеци и филтри и честно казано за предпочитане е да използвате тях, а не външни. Опитът ми е показал, че специално този плеър се справя най-добре с тях. Ще Ви представя накратко настройките, които ползвам безпроблемно аз - те не се нуждаят от допълнителен коментар:

AngelDust
Имам проблем със субтитрите на тв ЛГ
ето и снимка към това
Phoenix
Пробвай нещата, които ти драснах на ЛС и вярвам, че ще се оправиш. smile.gif

====================================================

Цитат(AngelDust)
Браво, супер, стана както ти каза... Най-накрая успях да разбера как точно се конвертират субтитри... Поклон пред по вещите като теб agree.gif

Моля. smile.gif Жив и здрав!
mike28
В последната версия на Daum Pot Player, с която съм (от 11.09.2012 г.) са решили проблема и няма нужда да се правят сложните гимнастики от по-горе - има поддръжка на side by side и Top & Bottom (така са го писали), сега гледам "Прометей" на 3Д и субтитрите се виждат добре.
Darth Sauron
Феникс - а случайно да знаеш, защо при KMPlayer не ми излизат както трябват субтитрите на 3D аналогичното (май така се наричаше - червен-син, зелен-виолетов). Излизат ми все едно лепнати за монитора и не са 3D, а 1D.
Phoenix
@Darth, за анаглифното наистина не мога да ти кажа, съжалявам. Не ползвам такова, а истинско 3D, за което се изисква съответното оборудване.
shoto
Здравейте имам проблем със възпроизвеждане на 3 д суб телевизорът ми е LG LM670S с флашка и през плеара на тв -то ,но не пуска 3 д суб а само нормални ,кажете тв-то ли не чете 3 д суб ,имам и плекс но там не трагват никви субтитри .За това си гледам с 2 д суб не е много гадно но искам да мога да ги подкарам и 3д тв-то е модел 2012 моля помогнете ?
Phoenix
Вижте, преди да задавате едни и същи въпроси, поне си направете труда да прочетете вече дискутираното, за да не става банално.
Ако някой има проблем или въпрос по темата, моля да го задава ясно и с конкретни параметри, а не с общи приказки.
shoto
Ще мога ли да гледам филм с 3д суб с флашка през плеара на тв-то (LG LM670S) ? mad.gif
Phoenix
Поради многобройните въпроси по темата, които получавам на лични съобщения и във форумите тук и в тракерите, се налага вече да отделя време и ще се опитам да обобщя синтезирано базисните неща, дори и за тепърва сблъскващите се потребители с 3D технологиите, в частност с проблемите със субтитрите за 3D филми. За някои колеги е ясно, че тези неща изглеждат елементарни, но за други очевидно не са. С леко отклонение от темата, ще започна от самата покупка и ще наблегна само на основното, откъдето произтичат дори проблемите със субтитрите на по-късен етап.
Най-вероятно по празниците ще има отново много мераклии да изхарчат прибързано някой и друг лев за тези технологии от коледните си бонуси, ако ги е огряло, така че по-добре първо да прочетат внимателно нещата, които ще напиша от собствен опит и да подходят умно, за да няма после "ама защо така?".

1. ТЕЛЕВИЗОРЪТ
Без 3D TV забравете за истинско такова. Не можете и да гледате без 3D телевизор или монитор. Най-важното - внимавайте с телевизора, който сте набелязали и дали отговаря на Вашите бъдещи потребности и изисквания! Това е достатъчно скъпа инвестиция поне за няколко години напред, за да си позволите лукса да купувате най-евтиното. Много хора считат, че когато си купят 3D телевизор, и то непременно най-евтиния, са напълно готови да гледат 3D у дома. За съжаление, трябва да ги разочаровам. Нали всичко е направено от производителите така, че да можеш да си купиш допълнителни аксесоари (често съвместими само с една марка), домашни кина, външни плеъри, скъпи лаптопи и компютри и т.н., за да може всичко да е максимално комерсиално и да изхарчиш още някоя и друга парична единица "екстра". smile.gif За да няма изненади и разочарования след това, проучете много добре предлаганите модели, екстри и спецификации, преди да пристъпите към покупка. Съобразете ги с Вашите финансови възможности, защото за евтините телевизори обикновено се изискват допълнителни покупки на страничен хардуер, които често са почти равни или по-високи като стойност от самия телевизор. По-осигурените с екстри телевизори естествено са по-скъпи, но погледнато обективно излизат относително по-евтино в крайна сметка и удоволствието от качеството е несравнимо по-високо. 3D технологията е прекалено млада и още е в много динамично развитие, всяка година излизат модели с все повече екстри и възможности. Най-масовите телевизори засега са тези с очила. Вече има и пилотни модели без очила, но... biggrin.gif

Какъв телевизор за 3D?
Безспорно за момента водещи като качество на изображението в това отношение са плазмените телевизори. Някои последни модели LCD се доближават до тях, но все още в 3D технологията плазмата е ненадмината като качество на изображението при динамични сцени. Недостатъците са греене, “гоустинг” остатъчни образи и по-кратък живот - на теория са ясни всекиму, но също така всеки си прави сам преценката в зависимост от целта на придобивката. Това не значи, че LCD телевизорите са по-лоши и не дават достатъчно добро изображение в 3D. Те си имат своите предимства. За да сте доволни от изображението му и да не ви болят очите постфактум, отваряйте си ги овреме за два основни параметра - каква е честотата на опресняване на кадрите в херцове и времето на реакция на екрана в милисекунди. Моят съвет е честотата на опресняване да не е по-малка от 200 Hz и време на реакция 2-4 ms. В същото време, дори най-евтиният 3D телевизор дава отлично 2D изображение поради мощният процесор, който притежава.

Телевизор с активна или пасивна технология?
Въпрос на личен избор и претенции към резолюция. Много е важно да прецените личното си здравословно състояние. Ако не Ви понася дълго време триизмерното изображение или имате проблем с очите, по-добре се насочете към пасивната технология. Има модели от определени марки с пасивна технология с отлично изображение, почти неразличаващо се от активната.
Предимствата на пасивната технология: относително по-ниска цена; щадящо очите възприемане при по-дълго гледане; по-леки, ненгажиращи и евтини очила.
Недостатъци на пасивната технология: известна загуба в резолюцията на изображението (предпочитан формат OU); видими хоризонтални черти при по-близко гледане.
Предимства на активната технология: пълна full hd 1080p резолюция на 3D изображението.
Недостатъци на активната технология: значително натоварващи очите и мозъка очила, тъй като скриват и показват изображението синхронизирано за всяко око последователно с огромна скорост; тежки очила със самостоятелно захранване; скъпи очила; допълнителна доза електромагнитно облъчване от очилата. Лично за мен активната технология е за истински киноманяци, които предпочитат да гледат рядко, но качествено 3D в пълната му резолюция.

Какъв размер 3D телевизор?
Отговорът е комплексен и индивидуален, но въпреки че изводът е отдавна установен, нека отново го кажа ясно: при 3D-то размерът има значение, и то голямо! Изобщо не си правете илюзии, че с 32 инчов телевизор, гледате някакво свястно 3D. Виждал съм и е меко казано смешно. Първо, трябва да си отговорите на въпроса от какво разстояние ще гледате и да изберете оптимален екран като големина, но при всички положения моя съвет е в никакъв случай да не е по-малък от 42 инча, да не кажа 46-47. Ако разполагате с достатъчно място и разстояние в жилището си, винаги избирайте максимално големия екран, който можете да си позволите финансово. По-добре е да жертвате някоя екстра, която впрочем никога няма да ползвате, отколкото размера на екрана! 3D ефектът е толкова по-голям, колкото по-голям е екранът. В ръководството на всеки телевизор има препоръчителна дистанция, от която да се гледа, но това не означава, че трябва да се съобразите 100%, а Вие индивидуално ще си изберете разстоянието, от което Ви е най-комфортно и ефектно да си го гледате. Аз лично гледам моя 42” LG от малко по-близка дистанция, отколкото пише, защото нещо са се престарали в препоръките.

Вграденият плеър на телевизора?
Тук е много важният пункт, където трябва да внимавате и да си правите добре сметката какви екстри искате да притежава, ако смятате да ползвате основно него за плейване, за да не ревете после по форумите защо не тръгват видео, аудио и субтитри! Ако вече сте пропуснали този момент, честито – ако нямате, ще трябва да си купите за Нова година що-годе мощен лап, комп или външен медиен плеър. biggrin.gif Ако все още не сте, проучете много внимателно какви кодеци и формати поддържа вградения плеър – поддържа ли основните видеоформати .avi, .ts, .mkv., ,iso… DTS (Digital Theatre System) аудиоформат. Обърнете особено внимание на това какви субтитрови формати поддържа и ако няма поддръжка на idx/sub, има ли функция за правилно 3D плейване на srt-субтитри за 3d blu-ray издания! Като цяло на този етап сякаш повечето вградени плеъри са недоизкусурени като възможности, но има някои марки, които поддържат значително по-високо ниво. Прочетете си добре техническите спецификации на Вашия вграден плеър и ако не Ви тръгва това или онова, не се чудете, ако там изрично не е записано, че го поддържа. В редки случаи изтеглянето и инсталирането на най-новия фърмуеър на Вашия телевизор може и да реши някои проблеми. Затова е препоръчително винаги да ползвате най-новия изчистен firm. Има много трикове в engeneer mode на TV-то, но това е за хора, които технически са напълно наясно какво правят.

2. УСТРОЙСТВОТО, ОТ КОЕТО ЩЕ ПЛЕЙВАТЕ ФИЛМА
Тук има няколко технически възможности, в зависимост от това с какви ресурси разполагате и как искате да ги ползвате. Основни възможности:

Пускане запис на флашка през вградения плеър на телевизора
Вече коментирахме изискванията по-горе, но като цяло метод с ограничения за възпроизвеждане на някои видео, аудио и субтитрови формати в степен, зависеща от конкретния модел на телевизора.

DLNA домашна мрежа
Друга възможност за гледане на филми, при която правите връзка между компютър и телевизор през рутера и по този начин освобождавате системните ресурси на компютъра, за да може например някой друг да работи с него, докато Вие гледате на телевизора. При този метод обаче отново се ползва вградения плеър на телевизора с всички произтичащи ограничения от липсващи кодеци в него, но пък можете да ползвате компютъра си с пълната му мощност, като само е ангажиран харда му да се чете записания филм на него.

Външен мултимедиен плеър
Опция за по-мързеливите (като мене biggrin.gif ) дето не им се занимава с хиляди софтуерни плеъри, проблемите с тях, кодеци и една камара софтуерни и хардуерни изисквания. Просто решение с един клик. Обикновено в плеъра може да се вгражда хард диск, за да може да се ползва самостоятелно. Желателно е плеърът да има 3D поддръжка, за да нямате проблеми с цялата гама формати. Този тип плеъри имат специализиран мощен процесор (например Realtek 1186) и са наблъскани с всевъзможни кодеци за безпроблемно пускане на всякакви формати до резолюция 1080p, а напоследък и до 2160p. Въобще, целият им ресурс е специализиран и насочен към максимално качество на звук и образ и можете да го настроите както желаете според Вашите потребности. Тъй като са специализирани, няма никакъв проблем да се пуска какъвто и да е Half-SBS или Half-OU Blu-Ray или 3D Blu-Ray Remux формат с резолюция до 2160 пиксела. Поддържат се всякакви аудио-формати, както и FLAC за компресия на цифрово аудио без загуба. Повечето имат и USB 3.0 вход и изход, HDMI и SPDIF Optical Output. Ако не сте доволни от смешния звук, който вадят малките колонки на телевизора, можете да свържете плеъра през този изход към домашно кино с оптичен кабел, за да слушате с DTS или Dolby Digital звук, където удоволствието е несравнимо. В този случай в настройките на плеъра задължително задавате подаване на суров (raw) аудио сигнал към ресивъра на домашното кино, за да го разкодира то.

Блу-рей плеър / домашно кино
Още една конфигурация за гледане от диск или флашка за хора с възможности, които търсят максималното качество и не им се занимава с подробности от пейзажа.

Лаптоп/компютър и софтуерен плеър
Универсално средство за гледане на различни 3D формати, а в някои случаи - единствено. Например, някои релийзи като FullSBS и BluRay с превъзходно качество с резолюция над 1080p могат да се пускат единствено и само от компютър. Тук следва да е ясно, че хардуерът Ви трябва да включва процесор с достатъчна мощност, достатъчно RAM и по възможност добра видеокарта, подпомагаща процесора. Ако ползвате слаби ресурси, не се чудете защо Ви сече картината, време е за ъпгрейд. С 3-тонен мотокар няма как да вдигаш 5-тона. Има най-различни софтуерни плеъри за 3D, всеизвестни комбинирани кодеци и въобще разнообразни средства за декодиране и конверсии, които няма да коментирам сега. Ползвайте сериозни плеъри като KM Player, Stereoscopic Player, Total Media Theatre, GOM Player и други. Ако ползвате достатъчно мощен компютър и не можете да подкарате нещо, то най-вероятно проблемът си е във “вашия телевизор”. Преди да задавате въпроси, си проверете внимателно инсталираните кодеци, настройките на видеокартата, настройките на плеъра, настройките на самия телевизор. Някъде нещо сте объркали. В интернет пространството има достатъчно ръководства в детайли за всеки един плеър и свързаните с него изисквания, така че не щадете Бай Гошко wink.gif

3. ВРЪЗКИТЕ МЕЖДУ УСТРОЙСТВАТА
Тези, които са пределно наясно, да ме извинят за абзаца. За останалите - тук трябва да Ви е ясно, че Ви е необходима високоскоростна връзка между устройствата. Получавал съм какви ли не лични, че не тръгвало 3D-то, а в крайна сметка някой се опитва да го подкара с неправилна връзка със SCART, RGB-кабели и какви ли не щуротии. Забравете за тях. Връзката между ТВ-то ви и компа/лапа, респ. между ТВ-то и медийния плеър, трябва да е посредством HDMI-кабел, и то най-добре високоскоростен, или с други думи версия 1.4. В противен случай 3D опциите в телевизора Ви ще останат неактивни, тоест в сиво без достъп до тях, или ще имате проблеми. Не е препоръчително hdmi-кабелът Ви да е с прекалено голяма дължина над 3 метра.
Връзките за дигитален звук към домашно кино се осъществяват посредством оптичен кабел или hdmi 1.4-кабел от телевизора, ползвайки функцията Auto Return Channel, ако и телевизорът, и ресивърът на домашното кино я имат.

4. СУБТИТРИТЕ

В пълните blu-ray iso издания субтитрите са вградени и обикновено си ги пускате от опциите за субтитри. В Side-by-Syde и Over-Under изданията се използват няколко метода за пускане на субтитрите в 3D режим:

1. Пускане на нормални текстови .srt субтитри за 2D блу-рей чрез плеъри, които поддържат 3D режим така, че да може да ги изобрази правилно поотделно за всеки видео поток отляво и отдясно или отгоре и отдолу за всяко око и при сливането на картината в един образ да се слеят заедно с картината и да ги възприемат двете очи като цяло и обемно.
2. Пускане на специални и предварително енкоудвани графични vobsub субтитри във формат idx/sub в плеъра, които направо се изобразяват по подходящия начин, за да може след сливането на картината за всяко око да има графичен субтитров образ.

Защо не тръгват правилно в 3D режим, или защо въобще не тръгват?

1. Правилното разархивиране на архивите за 3D субтитри се извършва с безплатната и лека програма 7-ZIP. Причината да се ползва е, че дава по-добра ултра-компресия. Ако ползвате вградения плеър на телевизора, прочетете в упътването си той поддържа ли idx/sub или конверсия на srt? Ако да, направете необходимите настройки. Ако не, няма да ви тръгнат и ще се наложи да гледате през PC/HD Player/BluRay Player. Другият вариант е да тръгнете да ги вграждате, но това ще ви коства часове наред.

2. Ако ползвате софтуерен плеър от компа и ако сте свалили 3D субтитри от сайта, обикновено в 7-zip архива има и двата варианта според техническите Ви възможности. В зависимост от това кой ще ползвате според възможностите си, ги разрхивирате в папката на филма и изтривате ненужния вариант. Тоест оставяте или само srt-файла, или само двата .idx и .sub-файлове. В слуая, когато желаете да гледате с 3D динамични субтитри, оставяте само двата .idx и .sub файлове, а srt файла го триете. Ако оставите всичките, може да стане мазало. При втория вариант самите субтитри са в sub файла, като първият idx е индексен и само показва на втория тайминга на изобразяването на екрана. Следва да имате инсталиран DirectVobSub и в опциите му в General да е зададено да е включен (временно или за постоянно). Проверете дали го нямате вече инсталиран от някой кодек пакет, в повечето е включен. Зареждате филма и субтитрите в подходящ плеър и пускате към телевизора.

3. Ако ползвате мултимедиен плеър, обикновено е практика те да поддържат idx/sub формат. Ако случайно релийзът на филма, който сте свалили, е с друго наименование, е добре да уеднаквите обозначенията на двата субтитрови файла с това на mkv - видеофайла. Най-сигурно става с copy-paste името на видеофайла върху субтитровия файл, като внимавате да не копирате и разширението на видеофайла или да изтриете разширението на субтитровия файл. Пускате филма и ако случайно не ги зарежда поради някаква причина, влизате в субтитровото меню на плеъра и ги зареждате/пускате ръчно.

4. След като сте пуснали филма, сливате картината от самия телевизор, като ползвате бутона 3D на дистанционното му и съответната опция. Ако ползвате стереоскопичен плеър от PC, възможно е да използвате и неговите функции, като за пасивните телевизори задължително се задава raw interlaced viewing method.

5. Винаги ползвайте качествени субтитри от сайта от известни преводачи, в които е сигурно, че няма прекалено дълги редове или други проблеми, поради които няма да ги възприеме плеъра Ви. Знакът на Unacs Team е гаранция за това.

6. Съкращавайте прекалено дълги наименования на файловете, защото това може да е причина плеърът Ви да ги отхвърли. Ако Ви направи впечатление това, си преименувайте ръчно видео и субтитровите файлове с произволни кратки и еднакви наименования и опитайте отново.

Дано е било полезно за много хора. Ако сте опитали всичко от гореописаното и не е помогнало, можете да зададете въпроса си в темата.
Mitio
Цитат(Phoenix @ 14 May 2012, 03:36 AM) *
Отварям тази тема...

Тази програмка, неразбрах....ще ми събере ли субтитрите на едно, че при мен на 3D - ми ги разделя на две. Началото им почва от дясно, а краят им свършва от ляво, а там където трябва да са(посредата) е празно.....Ще съм благодарен, някой ако ми помогне sad.gif
Phoenix
Цитат(Mitio @ 9 Jan 2013, 11:07 AM) *
Тази програмка, неразбрах....ще ми събере ли субтитрите на едно, че при мен на 3D - ми ги разделя на две. Началото им почва от дясно, а краят им свършва от ляво, а там където трябва да са(посредата) е празно.....Ще съм благодарен, някой ако ми помогне sad.gif

Здравейте. Нямаше нужда да цитирате целия заглавен постинг. Ако някой модератор има време, моля да го "кътне".
Що се отнася до проблема Ви, не за пръв път ще помоля - дайте малко повече подробности с какъв плеър какво точно се опитвате да пуснете и по какъв начин го правите, за да не се гадае. Конвертирани ли са вече или не? Подобни проблеми има и по-назад в темата и съм описал подробно какво и как.
3D-Subtitler, или някоя друга програма като Subtitle Edit, може да Ви конвертира субтитрите за 3D по един сравнително бърз и неизискващ специални познания начин, но резултатът ще е статични субтитри. За да бъдат динамични е нужна допълнителна обработка и енкоудване, но там нещата са доста по-сложни. Затова проверете на сайта дали няма вече качени субтитри за търсения от Вас филм и опитайте с тях. Използвайте помощния файл от този архив например, за да Ви се изясни как да ги пуснете.
azdata
Имам въпрос относно програмата ,,3D subtitler''.Какво трябва да направя на 3 позиция ,,BDSup2sub pat"?Благодаря!
Phoenix
От бутона вдясно трябва просто да изберете пътя за достъп до програмата BDSup2Sub.jar. Това е така, тъй като създателят на 3D-Subtitler го е разработил да действа като система с алгоритъм, използващ въпросната програма.
mitara
Здравейте , програмата 3DSubtitler на мен не ми тръгва бихте ли ми препоръчали друга с windows7 съм.
Phoenix
Цитат(mitara @ 15 Jan 2013, 04:05 PM) *
Здравейте , програмата 3DSubtitler на мен не ми тръгва бихте ли ми препоръчали друга с windows7 съм.

Опитайте да я подкарате в Compatibility Mode за Win7 или XP Service Pack 3 и с отметка Run this program as administrator.
Vlados
Здравейте, следвах стриктно насоките от първият пост, но нещо не стана. Имам телевизор LG 42LW5500 и мултимедиен плеър LG DP1 W свързани помежду си с HDMI-HDMI кабел. След като направих описаното, преименувах всички файлове (общо 4 - mkv, sub, idx, xml) с едно и също име. Като пусна филма директно през телевизора въобще не ми излизат субтитри. Като пусна филма през плеъра субтитрите отново излизат в двата края на екрана. Пробвах със същите файлове да ги пусна от лаптопа през KMPlayer чрез HDMI-HDMI кабел и субтитрите тръгват нормално. Не мога да разбера каква е причината да не тръгват нормално през плеъра. Телевизора не разчита DTS-звук, затова искам да наглася всичко през плеъра. Вероятно ще кажете, че след като тръгват от лаптопа всичко е ОК, но за мен това е краен случай, първо защото нямам удобно място за лаптопа в близост до телевизора и второ не може да се ползва през това време.

Цитат(mitara @ 15 Jan 2013, 04:05 PM) *

При мен също не тръгваше, но причината беше, че Java Runtime Environment, който бях инсталирал беше за 32-битова версия на 7-цата (аз имам инсталиран Windows7 64-bit). След като свалих и инсталирах 64-битова версия, програмата тръгна без проблем.
Phoenix
Цитат(Vlados @ 16 Jan 2013, 09:46 PM) *
Здравейте, следвах стриктно насоките от първият пост, но нещо не стана. Имам телевизор LG 42LW5500 и мултимедиен плеър LG DP1 W свързани помежду си с HDMI-HDMI кабел. След като направих описаното, преименувах всички файлове (общо 4 - mkv, sub, idx, xml) с едно и също име. Като пусна филма директно през телевизора въобще не ми излизат субтитри. Като пусна филма през плеъра субтитрите отново излизат в двата края на екрана. Пробвах със същите файлове да ги пусна от лаптопа през KMPlayer чрез HDMI-HDMI кабел и субтитрите тръгват нормално. Не мога да разбера каква е причината да не тръгват нормално през плеъра. Телевизора не разчита DTS-звук, затова искам да наглася всичко през плеъра. Вероятно ще кажете, че след като тръгват от лаптопа всичко е ОК, но за мен това е краен случай, първо защото нямам удобно място за лаптопа в близост до телевизора и второ не може да се ползва през това време.

Здравейте. Директно от телевизора не става, не ги поддържа вградения плеър. Общо взето Вашият случай е подобен на моя. Пускам филмите и от PC-то, но предпочитам медийния плеър, тъй като очевидно качеството на изображението е малко по-добро от това през PC-то. Вашият медиен плеър е добър и не би трябвало изобщо да имате този проблем, още повече ако през KMPlayer вървят нормално, както Вие сам отбелязвате. Доколкото виждам в спецификациите му има поддръжка на vobsub. Странното е, че в ръководството му това изрично е записано за плейване през DLNA домашна мрежа и не толкова изрично за директно плейване (вижте страници 53,54 и 78). Но няма логика да не поддържа кодека и при директно плейване. Според мен проблемът е някъде в настройките на плеъра или начина на възпроизвеждане. Нещата, което бих Ви посъветвал да проверите още веднъж са следните:

1. Проверете да не би в mkv-контейнера да има ремукснати други субтитри. Например, като го заредите в MKVToolnix (MKVMerge), ще ви се покаже подробно съдържанието му. Ако има, ги отстранете със същата програма, операция за една-две минути. Това е рядък случай по тракерите, но съществува.

2. Уверете се, че в папката на филма, който чете плеърът, няма други субтитрови файлове, освен двата vobsub файла idx и sub, и че са с абсолютно идентични наименования с това на видеото. Казвам го, защото в настройките за субтитри на моя плеър тези файлове не се виждат, но се зареждат автоматично при старт на филма. Могат само да бъдат включени или изключени. xml-файлът не ви е нужен, той по дефолт се експортира от процеса на междинна обработка и можете да го махнете. В папката на филма не трябва да има друг субтитров файл, например srt, за да не зарежда автоматично него и оттам да Ви идва проблемът. Проверете отделно какви субтитри де факто ви е зареждал KMPlayer оттатък, за да можете да направите адекватна съпоставка.

3. Докато върви филмът, от бутона Menu влезте в Subtitle Options на плеъра и си проверете езика да е български и ако има други опции. От бутона sub, пак докато върви филмът, отворете опциите и ги проверете дали са адекватно зададени. Пак оттам чрез Select Subtitle можете да заредите субтитрите ръчно, ако ги виждате, като обикновено се избира idx-файла.

4. Напълно нормално е да Ви излизат от двете страни на екрана поотделно за двата потока при директно стриймване към телевизора, ако плейвате SBS-блурей или да са отгоре и отдолу, ако плейвате Over Under. Не знам какво точно имате предвид. Ако се виждат размазани, сигурно зарежда друг файл в папката или от mkv-то (т.1). За да пуснете 3D-режима, използвайте бутона 3D на дистанционното на самия телевизор с опция в зависимост от 3Д-формата.

5. Ако отново не се получи, за всеки случай опитайте с някои от качените субтитри за 3Д тук, на subsunacs. Те са проверени и работят. Ако има за същия филм и 3д-формат, просто им уеднаквете наименованията с видеофайла. Това е, в случай че нещо не сте обработил правилно вие самите субтитри с 3D-Subtitler. Апропо, гледайте сорсовите ви субтитри srt, които вземате за конверсия да са читави, от утвърдени преводачи, защото при наличие на прекалено дълги редове и други технически грешки над нормите, това може да доведе до аномалии при обработката.

Цитат(Vlados @ 16 Jan 2013, 09:46 PM) *
При мен също не тръгваше, но причината беше, че Java Runtime Environment, който бях инсталирал беше за 32-битова версия на 7-цата (аз имам инсталиран Windows7 64-bit). След като свалих и инсталирах 64-битова версия, програмата тръгна без проблем.

Да, това също може да е вероятна причина при win7 64bit, за която не съм се сетил, макар че все си мисля, че и 32-битовата java би трябвало да сработи за това приложение.
Phoenix
КАК ДА ГЛЕДАМЕ 3D С 3D СУБТИТРИ ОТ САЙТА
СЪС STEREOSCOPIC PLAYER И DIRECT VOBSUB?

Много хора питат и не знаят как да си пуснат субтитрите заедно с 3D филмите и за да избегнем хиляди PMs, отделих малко време да онагледя за всеобща информация какво трябва да направите, като използвате едно от най-мощните приложения за целта - Stereoscopic Player. Много плеъри ще ви пуснат 3D видеото, но малко от тях ще могат да се справят с триизмерните субтитри. За целта ще ви е нужен и vobsub филтър. Ще използваме примерен 3D формат Top-Bottom за "Дред". Какво е това "животнУ" DirectVobSub, което трябва аджеба да имате инсталирано и как да го настроите? Така нареченият още VSFilter е процесор, предназначен за обработка и четене на външни субтитри и подпомагане разположението за изобразяване им на видеоекрана, нещо като directx-а на субтитрите. Има основно значение за поддръжката на графични субтитри vobsub, широко използвани за DVD. Поддържа още форматите Substation Alpha, SubRip, MicroDVD и прочие. За да сте сигурни, че го имате инсталиран, отидете на старт бутон и в All Programs потърсете дали няма да откриете там инсталационната му папка. Ако я има, значи сте се сдобили с него от някой codec-pack. Ако не, дръпнете го и го инсталирайте. Тук ползвателите на Windows 7 64-bit да имат предвид една особеност, която констатирах. Трябва ви филтъра за 32-бита, защото за 64 не сработва. Това съм го пробвал с версии 2.41.6337 и 2.41.6609.

След като го инсталирате,
препоръчително е да го настроите по следния начин:

Дърпате си отнякъде Stereoscopic Player и го регистрирате с приложения ключ (сори, линкове към тракери са забранени smile.gif )

След това отивате на File->Settings и от подменю "Декодер" чрез бутона "Add" добавяте въпросния филтър към видеопроцесора.
Предпочетете auto-loading version, ако ви се показва, защото при другата титрите се добавят ръчно:
---->

Това ви е примерната папка с филма и субтитровите файлове в нея с едно и също наименование:

След зареждането на видеофайла, правите следния избор:

Ако всичко е наред, филмът ще Ви се плейне нормално, субтитрите ще Ви излязат,
а долу вдясно това е обозначението в трей лентата на directvobsub, че работи:

Ако субтитрите не ви излизат, вероятно нямате auto load.
Кликвате два пъти върху зелената иконка в трея и ги зареждате ръчно така:

В крайна сметка окончателният Ви екран за стрийм към телевизора е готов:

Остава да си прехвърлите картината и звука към 3D телевизора така, както я виждате на изображението горе в моноскопичен режим, ползвайки управляващите модули на видео и аудио картата и накрая използвайте опциите на телевизора за Top-Bottom видеоформат. В този случай се очаква от самия телевизор да прави 3D-то, а не от плеъра. Последният си е само за стриймване към телевизора, който трябва да си "декодира" 3Д-сигнала. Така че изобщо не бъркайте този момент!

Ако искате да пуснете филма на телевизора направо в стереоскопичен режим, то в stereoscopic input format трябва да изберете over-under-left image first, но това винаги можете да го промените по-късно от меню file-layout, докато върви филмът. След това отивате във view-viewing method и избирате row interlaced, left line top. Плеърът ви пуска филма в подходящия стереоскопичен режим и направо си го местите на телевизора. Това работи 100% при пасивните телевизори.

Това е, не е трудно. smile.gif

Заглавният постинг е актуализиран с линконве към важните моменти, където можете да прочетете как става и с KM Player.
Scoob
Взех си 3D телевизор Panasonic TX-L32ET5EW и една флашка, записах си филма тръгва си 3д-то но субтитрите ги реже на половината и ги праща в двата края. Като превключа на 2д режим няма проблем с субтитрите по средата са си както и филма си е на два потока, но пусна ли 3д филма си върви супер, но субтитрите ... Някакви идеи как да го оправя?
Phoenix
Идеи колкото искаш, ако започнем да четем. :facepalm:
Scoob
Открих проблема, телевизора ми не потдържа idx и sub форматите, не ги разпознава. А в google не намирам ръководство какви формати подържа.
-----
Някой може ли да ми каже някакъв друг вид 3д субтитри или как да разбера телевизора ми какви формати подържа?
phanta
Цитат(Phoenix @ 10 Jan 2013, 03:05 PM) *
3D-Subtitler, или някоя друга програма като Subtitle Edit, може да Ви конвертира субтитрите за 3D по един сравнително бърз и неизискващ специални познания начин, но резултатът ще е статични субтитри. За да бъдат динамични е нужна допълнителна обработка и енкоудване, но там нещата са доста по-сложни. Затова проверете на сайта дали няма вече качени субтитри за търсения от Вас филм и опитайте с тях.

Интересува ме от къде взимате "материал" или с каква програма ги правите тези динамични субтитри? Че с 3D-Subtitler всички изпъкват еднакво, а не като динамичните да изпъкват различно според сцените.
Phoenix
Цитат(phanta @ 14 Feb 2013, 06:14 AM) *
Интересува ме от къде взимате "материал" или с каква програма ги правите тези динамични субтитри? Че с 3D-Subtitler всички изпъкват еднакво, а не като динамичните да изпъкват различно според сцените.

Така е, с 3DSubtitler "изпъкват еднакво". Битува становище в нета, че едва ли не 3д субтитри се правели за минута. Това е напълно погрешна представа за нещата и ако за любителски цели 3DSubtitler върши работа "за минута", което не е точно така дори в този случай, то не така стоят нещата да се изработят истински 3D субтитри с надлежния офсет, дори с професионален софт. Това е времемка и сравнително по-сложна задача. Аз не ползвам "външни" програми. С помощта на няколко инструмента, единият от които съм модифицирал аз след дълго проучване на материята, субтитрите минават бавна и изнервяща процедура на обработка smile.gif и последващо енкоудване във vobsub. И затова често първо ъплоудвам филмите и едва по-късно след това добавям самите субтитри, когато са готови. Но надявам се хората да харесват резултата, това ми е достатъчно. Съжалявам, но не мога да Ви дам едно просто решение или само някаква програма, ако очаквате това. А и предпочитам да запазя технологията си поради ред причини, както си е, като от нея ще се възползват единствено лоялните преводачи на subsunacs.net.
ivelin123
Изобщо не излизат субтитрите. Пускам ги от флашка на този телевизор Panasonic TX-L55E5E
Phoenix
Който е само с флашка, ги вгражда в картината.
ivelin123
Оправих се с 3д субтитрите, но сега имам друг въпрос. Има ли начин субтитри да се увеличават с някоя програма в даден филм, защото на телевизора няма такава опция ? Става въпрос за mkv филми.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.