![]() |
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() |
Guest_Shimbadze_* |
![]()
Коментар
|
Guests ![]() |
Считам, че е време отново да се създаде тази тема/дискусия с благородната цел за подобряване общото качество на произвежданите субтитри.
Тук смятам да се разискват съветите към начинаещите преводачи (а и към всички, които искат да обогатят общата си култура), които всички ние и вие ще дадете. Думата (клавиатурата) е ваша, аз ще се включа по-късно и ще се опитам да систематизирам в едно мненията ви. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() |
Guest_dedo_andro_* |
![]()
Коментар
|
Guests ![]() |
Уважаеми младежи,
обръщам се към вас по този начин, тъй като съм убеден, че сте доста по-млади от мен. Преди всичко ми позволете да изразя огромната си благодарност за времето, което отделяте и за труда ви, за да могат от него да се ползват множество хора. Аз разполагам с доста голяма колекция от филми, и независимо от това, че разбирам доста добре английски и други езици, предпочитам да гледам филма със субтитри. Понякога преводът е прекрасен, понякога не чак толкова добър, но има и отчайващи случаи, при което не взимам предвид превода, а елементарното непознаване на българската граматика. Фактически този постинг го пиша, за да укажа на някои от най-често допусканите грешки, пък и да подсетя как да ги избягвате. 1. Най-често се среща неправилното членуване на съществителни и прилагателни от мъжки род. Правилото тук е, че с пълен член се членува винаги и само подлогът и принадлежащото към него прилагателно. Напр.: „СтроежЪТ напредваше бързо…”, но „Ние бяхме свидетели на строежА”. Къде е тайната? Просто подлогът отговаря на въпроса „кой”. Кой напредваше бързо – строежът. На какво бяхме свидетели ние – на строежа. И един чест пример: „Сега е 6 часа”. Това е неправилно, правилното е „Сега е 6 часът”. Тук обаче има изключения – не се членуват с пълен член прякорите, независимо дали играят ролята на подлог в изречението, напр. „Милчо Гавазина отиде надолу…” 2. Често понятието „couple of” се превежда неправилно като „два”. Правилното тук е „няколко”, независимо, че в английския си съществува прекрасната думичка „several”. По същия начин се изразяват и немците – „ein Paar”, и сърбите – „пар”, и поляците – “pare”, както и редица други народи. 3. Често при превода преводачът оставя препинателни знаци от другия език, най-често въпросителен знак. Обръщайте внимание на това, моля. 4. Запомнете, че преди обръщение и след него трябва да има запетайка! „Нали така, Мишо, приятелю?” 5. Думите в заглавията на български не трябва да започват с главни букви, както е в английския. Титлите също така (г-н Капитан е неправилно, правилното е г-н капитан.) Месеците и дните също така се пишат с малка буква. 6. Сложните думички с предлог се пишат слято – откъде (а не от къде), откога (а не от кога), занапред (а не за напред). 7. Словосъчетание „в предвид” не съществува в българския език. Правилното е само „предвид”. Засега това е, което ми дойде наум. Ще си правя забележки занапред и ще попълня този списък с други често срещани грешки. Моля да имате предвид, че желанието ми е единствено усъвършенстването ви. Нямам никакви намерения да съдя някого. Пожелавам ви ползотворен и приятен труд, а аз с удоволствие ще се ползвам от него и ще ви споменавам с добро. Дедо ви Андро София, 13.02.2005 ----------------------------------------------------------------------------------- Topic Moved & Merged by -= Fozzy =- (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() ![]() |
Олекотена версия | Час: 9 July 2025 - 01:04 PM |