Помощ - Търсене - Потребители - Събития
Пълна версия: Абревиатури В Имената На Релийзите
subsunacs.net - Форуми > Други > Евъргрийн
Shimbadze
Сметнах, че няма да е излишно да има такава тема и тук...

Различните видове видео продукция, разпространявана във VCD, SVCD, DVD или DivX (XviD) формат:

ИЗТОЧНИЦИ

CAM – Този тип VCD е бил записан от някой в киносалон чрез видеокамера и допълнителни вредни шумове от публиката могат да бъдат чути! Качеството на картината обикновено е ДОБРО, но звукът най-често е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО лош и речта е трудно разбираема.

TELESYNC (TS) – Тези релийзи също са записвани в киносалон, но обикновено със скъпа видеокамера и би трябвало звукът да е получен от различен източник (така че публиката да не се чува). Отличават се с МНОГО ДОБРО качество и стават за гледане.

TELECINE (TC)
– Осъществяват се по няколко начина, но всички чрез снемане от кинолентата. Рипват се в широкоекранен (letterbox) или пълноекранен (pan and scan) формат с ОТЛИЧЕН звук и картина. Най-разпространеният начин за създаването им е като се включи устройство към киномашината, което сваля продукцията на VHS лента (наричат се telecine устройства, нo има и такива устройства, които генерират изходните данни в цифров формат и след това се вкарват в лаптоп или видеокасетофон за да се получат VCD-та).

SCREENER (SCR)
– Скрийнърите се записват от промоционални видеокасети, които се разпращат на цензуриращи екипи, филмови критици и др. Качеството обикновено е като на нормалното пазарно копие, с изключение на това, че може да се появяват съобщения за запазени права по време на филма, черно-бели отрязъци, моментна липса на звук и др.

DVD-SCREENER (DVDscr)
- по същество на източника е еднакъв със SCEENER-а, но оригиналът е DVD. Обикновено форматът на картината е letterbox, но липсват допълнителните материали и екстри, които пазарното копие (би) съдържа(ло).

LD/DVDRip – VCD-та с такъв етикет са свалени от DVD или Laserdisc версии на филма и качеството е същото като на оригинала.

VHSRip – източникът е видеокасета.
По такъв начин се разпространяват предимно спортни и XXX продукции.

WORKPRINT (WP) – Всеки кадър от филма е снет от целулоидния източник (или друг). Това обикновено са непълни варианти на филма. Звукът може да е перфектен, а качеството на картината варира. Доста рядко срещани, поне от мен...

HDTV ( High Definition Digital Television) – този етикет се слага на релийзи, които са едновременно взети от чист цифров източник и са излъчени като 720p (60 fps) или 1080i (30 fps).

PDTV ( Pure/Pirated Digital Television) – такъв етикет се слага на релийзи, които са извличани директно от цифровия поток на предаването чрез DVB-{S,T} или HDTV карта. Те включват и всички цифрови излъчвания, които не са във HDTV формат на резолюцията.

TVRip
– това са релийзи, които са направени или от аналогов телевизионен източник, или от цифров, като е извършено междинно аналогово преобразуване, например цифров (аналогов) сателитен (телевизионен) приемник със S-Video изход към TV-Tuner Capture карта.

DivX/XviD Re-Enc
- означава, че филмът е бил преенкоднат от оригиналното VCD/SVCD в по-малък по обем DivX/XviD файл. По принцип не се препоръчват за сваляне, освен ако не искате информативно да прегледате даден филм, тъй като размерът на всеки файл е около 200-300Mb.

Asian Silvers/PDVD
- "азиатските станиоли" се разпространяват предимно във VCD формат. Това са копия на филми, които никога не са издавани или са предпродукция. Групите, които ги пускат просъществуват съвсем мимолетно на голямата сцена. PDVD-тата са същото нещо, но в DVD формат.

ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ

Subbed
– Означава, че има вградени субтитри. Най-често на един език и доста малки. В други случай обаче, има на 2 или повече езика и се отнема голяма част от полезната картина на екрана.

Watermarks
- Малки BD, A, или Z (както и други) символи, вградени във филма. Обикновено са вградени от хората, които са рипвали филма (в Азия например от Asian Silvers/PDVD).

По материали от чуждия печат, преводът е авторски, т.е. мой.
Подлежи на периодично обновяване, предполагам...
Killa-g
Имам един въпрос, някой знае ли откъде идват "STV" релийзите
като например The.Prophecy.Uprising.2005.STV.DVDRip.XviD-SAPHiRE,
които започнаха да излизат напоследък?
Shimbadze
STV = Straight To Video
Сиреч, филмите не са имали кинопремиера (дори кинопрожекции), а направо се разпространяват върху носители за домашно видео. wink.gif
ghost
e a HQ i INTERNAL DVDRip kakwo sa i Unrated, Uncut, Extended, Extreme, Directors Cut, Special, Ultimate, Criterion kwo znachat, daje mai ima oshte takiwa imena ?
deank
Цитат(Joredos @ 29 Nov 2005, 03:35 AM)
Цитат(ghost @ 13 Aug 2005, 05:14 PM)
kakvo oznachava LIMITED, PROPER i REPACK DVDRip ?

Това са групите,който са направили филма достъпен за нас.


PROPER и REPACK определено не са групите smile.gif, а коригирани версии, на вече пуснати филми/епизоди. Обикновено в предхождащите версии е имало или липсващи моменти или разминаване на звук и картина и някоя от групите пуска наново филма/епизода, като претендира, че проблемите са оправени и добавя едно proper/fixed/repack в името на файла. FOV/XOR/LOL/TCM и т.н. са групите, които вероятно си имал предвид, а именно - хората, направили TV/DVD/TC/TS/CAM/... RIP на дадена продукция.


Деян
:ph34r:
VipMan
А какво означава Unrated?
Elesar
Unrated и Uncut би трябвало да означават "нецензуриран", а Director's cut е режисьорска версия
thug
NBA.Action.02.24.2006.DSRip.XviD-BBV

Какво означава DSRip? hmm.gif
Insaneboy
digital satellite rip
Insaneboy
аз имам въпрос АС3 (Dolby Digital) или DTS (Digital Theater Systems) е по-добро?
Доколкото четох DTS-а се водил по-добър, така ли е?
Shimbadze
И двата формата са с компресия (загуба на качество), но при DTS битрейтът е около 2 пъти по-висок.
Но за него се плащат сериозни лицензионни права.
Можеш да откриеш доказателства в разликите на цените при домашните плейъри, например. wink.gif
Frailityyyyyy
Искам да попитам кое е по- добро за картина на домашен телевизор FS( FULL SCREEN) или WS( WIDE SCREEN)?
Insaneboy
зависи какъв ти е телевизора 16:9 или 4:3
Frailityyyyyy
4:3 e.
Insaneboy
Значи теоритично FSовете.
YBD
А някой знае ли какво значи "HQ"?
Insaneboy
High Quality
Fastuka
GEN.2006.DVBrip.XviD-cobramex
DVB от какво е съкращение на английски.Иначе ми е ясно че е PDTV
Shimbadze
Цитат
Digital Video Broadcasting Project is an industry organization that develops technologies for the digital TV.

The three most widely used DVB's transmission protocols are DVB-C, DVB-S and DVB-T. All of these digital platforms are widely used, although mostly in Europe.

DVB developes not just transmission protocols, but also interactive standards for digital TV set-top boxes, etc. Various other DVB's protocols include MHP (multimedia home platform, also dubbed as DVB-MHP), DVB-M (standard for measuring DVB-S/T/C transmissions, etc), DVB-H (an "upgrade" of DVB-T standard that would allow using terrestial network to deliver DVB-T digital stream to mobile devices), etc.

DVB's homepage is here.

Сега разбра ли или трябва да ти го превеждам? :20:
Muny
Неизлъчван
naruto
OVA / OAV: Няма разлика между двете. Original Video Animation, или Original Animated Video. Последното, чието съкращение е OAV се е ползвало преди, но поради сходство със съкращението AV(Adult Video), в днешно време вече се ползва OVA. Значението - това са заглавия, които излизат директно на пазара, без да бъдат излъчени по телевизия или кина.
todorsh
Искам да питам дали някой знае какво значат тези индекси в края на името на всеки филм: LOL и XOR. Ако някой знае нека да обясни. smile.gif
-= F o z z y =-
Релийз групи.
За останалото, чети тук.
todorsh
Мерси, разбрах че са някакви групи но какви точно не. И не мога да разбера какви са тези "войни" които водят по между си LOL и XOR, защото четох веднъж един такъв коментар.
spedey
Първо - браво на -= F o z z y =- за хубавата тема.
Сега идва ред да питам и аз нещо - какви са тези нови R5 релийзи? Вече втори филм срещам, а не знам какво ще е качеството и дали да го тегля...
Ето примери:
Man.of.the.Year.R5.XViD-PUKKA
Open.Season.R5.XViD-XanaX
И така... Някой ще ми каже ли какво означава?
Fastuka
Bootleg.DVDRip ?????
spedey
SE = Special Edition (Специално издание)
eXtReMe81
С тага R5 се означават специални двд издания в Русия (R5=Region5 (Русия)) и буутлег копията им, които се разпространяват в интернет.С цел преборване на пиратството, филмовата индустрия създава новия формат двд , които се създават много по- бързо и ефтино от комерсиалните ДВД издания. R5 DVD- тата се различават от традиционите такива в това, че те са директен TC трансфер без никаква преработка и допълнителни материали. Това позволява филмите да се пуснат на пазара заедно с появяването в интернет на първите DVD скрийнъри (първите качествени издания на даден филм на сцената). Така индустрията пробва да се пребори с пиратството, като предлага филма за легална продажба по едно и също време с излизане на първия "читав" релийз в интернет. Но резултата е, че така прибават още един по ранен сорс за релийз групите .

Някой R5 DVD- та може да се издадат без английски звук, което принуждава релийз групите да добавят английския звук от друг източник. Подобни издания се с маркират с тага "R5.LINE".

Качеството на картината на R5 се доближава до това на DVD SCR, с тази разлика, че не присъстват таймер и надписите, маркиращи скрийнърите от комерсиалните двд издания. Качеството е по- добро от TC пиратските издания, поради факта, че се използва професионална техника.

Понеже R5 формата е нов, все още няма отвърдени scene стандарти за тях и често се маркират като TC, DVD SCR и дори и DVDRip. В края на 2006 години някои релийз групи (DREAMLiGHT, mVs и PUKKA) започват маркирането на тези издания с тага R5 или R5.LINE (ако е добавяно английско аудио от друг източник) и съветват другите групи да правят същото.

Превод: Bast, Редакция - sOflY
madhulk
Ето един нов - PPVRip. Или Pay-Per-View.
Това са рилийзи записвани от телевизии в хотели
още преди пускането им на DVD.
Това е "lo-fi" версия на нашия форум. За да видите пълната версия, моля натиснете тук.