Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() ![]() |
8 Feb 2011, 09:42 PM
Коментар
|
|
|
ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА ![]() Група: Members Коментари: 1071 Регистриран: 19-January 08 Град: Бургас Потребител No.: 103469 |
Нарочно пуснах по-остър пост, с надеждата да подейства отрезвяващо. Не съм искал никого персонално да обвиня в това, което написах. Ако съм засегнал някого неволно, то моля да ме извини.
Основният проблем в тази дискусия си остава следното: Никой не иска да гледа калпави субтитри, но и никой не предлага нещо работещо. Повечето частични идеи няма да свършат никаква работа. Продължавам да твърдя, че ако искаме да се подобрят нещата в тази насока, трябва да измислим нещо простичко и работещо. Позволявам си да предложа една идея, която може и да даде резултат. Създаваме нов отбор ( примерно Унакс Тийм ), създаваме някакви правила с по-занижени критерии като за начало и призоваваме всички, които искат да работят качествено да се включат в отбора. В отбора няма да има рангове, началници и пр. дивотии. Модовете спокойно могат да поемат още една отборна тема. В списъка със субс ще е хубаво по някакъв начин да се отбелязва, че съответния превод е на член от отбора. Не знам доколко е възможно това. При отваряне на списъка със субс, потребителя лесно ще се ориентира дали тези субс са правени според правилата или са някои от много други. Ако отбора набере достатъчен брой членове, колелото ще се завърти от само себе си. Всеки преводач ще иска да има знак на отбора пред името на субс. Не е нужно членовете на отбора да имат някакви ангажименти по него. С участието си те само декларират, че ще спазват фиксираните правила. Ако има желаещи ( съдейки по постовете ви в тази тема ), те могат да поемат някакви дребни ангажименти. Отбор Редакции може да стане звено в новия отбор и там да се включат повече хора, ако желаят. Но всичко трябва да бъде на доброволен принцип. Никакви принуди! Но и унакс трябва да си остане свободен за качване на вскакви субтитри сайт. |
|
|
|
| Реклама |
8 Feb 2011, 09:42 PM
Коментар
#
|
|
|
|
|
|
|
8 Feb 2011, 10:37 PM
Коментар
|
|
|
Member ![]() ![]() Група: Members Коментари: 13 Регистриран: 7-June 10 Потребител No.: 153227 |
Незнам спорет мене тея суптитри поне един spelchec трябвя да минават ко мислити Вие?! че найстина много грежки имат Приятел, ако бях някой от критиците, не знам какво щях да ти отговоря. Мен ме критиккуват точно за такива подобни грешки като твойте в момента. При това аз не съм ги правил от незнание, а от бързина! Поправи си текста, че къртиш ... "Незнам", "суптитри", "найстина", "грежки" и главните букви треат, запетаи, точки ... Но иначе няма никакво значение, тук не пишем за списание или весник! Propaganda, благодаря за мението ти относно мен. Обещавам, че в бъдеще ще се опитвам да се подобрявам, но не искам непрекъснато да ме режат! |
|
|
|
9 Feb 2011, 03:52 AM
Коментар
|
|
|
Power Member ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Коментари: 135 Регистриран: 20-November 08 Град: Добрич Потребител No.: 123375 |
Ауе еи нема ли да спрети дъ са занимавъти сас мен уе?
ааа казвъм ви чесно че аку можех да ва вида некаде щях да ва превида целите и на сън ша са сяпкати посли казвам ви чесно ааа. ааа ни стига че си губа времиту да ви превеждам фиумити и па с мен са ядети няа са занимаам повечи сас соптитри (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/laugh1.gif) (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/shock.gif) |
|
|
|
9 Feb 2011, 04:57 AM
Коментар
|
|
|
shade withered ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Коментари: 499 Регистриран: 14-July 07 Град: Кюстендил Потребител No.: 91323 |
bageto, тези грешки не са грешки. Не са направени от нито от бързане, нито от незнание. О какво са направени според теб?
vkehayov, дори на шега не е уместно да наричаш колегите си некадърници. |
|
|
|
9 Feb 2011, 12:39 PM
Коментар
|
|
|
Bright soul ![]() Група: Members Коментари: 729 Регистриран: 3-August 08 Град: Варна Потребител No.: 116401 |
Да плача ли, да се смея ли? Не знам. Написах онзи пост с малко ирония, защото вчера загубих час и половина само за повърхностна редакция на субтитри с подобни грешки.
Ще се опитам да обобщя предложенията до момента: Разделно оценяване Предложението беше за отделна оценка на превода и техническата част. Аз бих го развил така: сумарната оценка да се получава като средна на оценките по няколко критерия. Последните може да бъдат бързина, техническо изпълнение, езиково изпълнение, превод. Щекотливият въпрос е кой ще има право да прави тази разбита оценка. Дали всички потребители (има опасност пак да виждаме петички навсякъде, но мисля, че ясните критерии биха ограничили малко субективизма; поне ще е ясно какво се оценява; сега много хора слагат 5 само защото това са първите субтитри за даден филм) или ограничен кръг от "майстори" (кой обаче ще ги избира, а и много хора са показали, че са много обидчиви: "Защо не ме избраха?"). Правила за "старите кучета" Ако са качени повече от 10 авторски превода, да се налага да спазваш определени правила. Идеята е интересна, но се опасявам, че може да се получи мултиплициране на никове (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) . А и веднага ще се нададе вой, че се въвежда нещо като рангова система. Чиракуване/обучение или както ви харесва Един опитен преводач да подпомага работата на един начинаещ при взаимно съгласие и на двете страни. Може да се получи нещо като менторство/коучинг - все актуални теми в мениджмънта. Страница за коментари само от преводачи Тук мисля, че е ясно. Въпросът за ценза обаче стои. Добре е към коментара да се отбелязва и препоръка за отстраняване на грешката. Ограничаване на правата за гласуване Трябва да имаш поне един превод, за да гласуваш. Доста резонно. Може да се използва и като критерий за разделното гласуване. Обръщение към потребителите за малко търпение Остава да измислим и текста (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) . Помощна тема Изчерпателни и ясни напътствия за правене на субтитри на едно място. Да се сложи линк към темата при качване на субтитри, а защо не и отметка за "Прочетох помощната тема, преди да кача субтитрите". Унакс Тийм По-свободни правила, но все пак някакви правила. Принадлежността към отбора ще се показва до качените субтитри. Харесва ми. От Ревижън също бихме се включили. Спелчек Мисля, че е добре да се въведе изискване всички субтитри да бъдат проверени със спелчек (за момента най-добрият е ИДИ). Вярно, че няма да оправи всички грешки в субтитрите, но поне по-разпространените ще се ограничат драстично, а и преводачът след 30-тата си корекция на "незнам" вече надали няма да знае (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/wink.gif) . Ако и това според вас ограничава свободния дух на сайта, нека бъде пожелателно - при качване на субтитри да декларира, че са проверени с чекъра, а това да се появява като знак в описанието на субтитрите. Извинявам се, ако съм пропуснал нечие предложение, но темата доста се разрасна (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) . |
|
|
|
9 Feb 2011, 01:01 PM
Коментар
|
|
|
Sub-amateur, poor excuse of a translator ![]() Група: Members Коментари: 365 Регистриран: 17-July 10 Град: Sexantapristis Потребител No.: 154036 |
Запазете колегиалния тон, не се дърлете така. Прагматичният подход ще е много по-полезен. Няма смисъл от иронични подмятания към доказани преводачи за съвсем уместни аргументи, иначе темата ще си остане поредната безсмислена препирня. На мен най-много ми допада засега балансираното предложение на Bad_Nick. Сайтът да си остане свободен за качване на всякакви субтитри, което е негова отличителна черта и някои други сайтове напоследък се опитват да я копират, но е хубаво и да има някакво доброволно поощрение за онези, които се мъчат да напредват и се старят да спазват някакви минимални критерий за правопис и техническа издържаност. Дали ще бъде отбор или нещо друго, е въпрос на детайлизация, но не е лоша идея да има някакъв маркер, обозначение, марка на сайта ("Унакс Тийм") за субтитри на високо ниво. Защото е факт, че на унакс е имало качени такива уникални произведения, от които съм виждал толкова смисъл, колкото да си пусна едни субтитри през гугъл-транслейтъра и даже ще се чувствам по-удовлетворен от резултата. Обаче се стига до момента на един вид неизбежна проверка от по-опитни преводачи на такива кандидат-субтитри или кандидати, за да се удостовери високо ниво, иначе не виждам как по друг начин да стане. Ако има такъв отличителен отбор или група, то кандидатстването в нея трябва да е на абсолютно доброволни начала от преводачи, които смятат, че са напреднали и се чувстват готови за завишените критерии в нея и като награда да получават такъв отличителен знак пред субтитрите си. Иначе за ограниченията в гласуването - не знам... на мен малко в повече като че ли ми идва, но то зависи главно от виждането на ръководството на сайта.
|
|
|
|
9 Feb 2011, 01:19 PM
Коментар
|
|
|
Bright soul ![]() Група: Members Коментари: 729 Регистриран: 3-August 08 Град: Варна Потребител No.: 116401 |
Според мен реалистични са предложенията за допълнителни критерии за оценяване, като всички потребители на сайта ще могат да гласуват (това ще е само разширение на досегашната рейтингова система), разширена помощна тема с линк и отметка при качване, пожелателна проверка с чекър и новия отбор с бадж.
Останалите или ще срещнат доста сериозен отпор, или са прекалено трудоемки и ангажиращи. |
|
|
|
9 Feb 2011, 03:10 PM
Коментар
|
|
|
Power Member ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Коментари: 135 Регистриран: 20-November 08 Град: Добрич Потребител No.: 123375 |
Изпратено на лични:
Read Msg Здравей! stdoominic Днес, 08:57 AM Извинявай, ако съм те обидил. Не е било умишлено. Просто го написах в просташки стил, както би го казал един простак. Махнах думата "некадърници". Не пишете на лични до великия философ, преводач и глобален (световен) модератор stdoominic. Няма да ви отговори, щото е под нивото на личното му достолепие. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/clapping.gif) Така беше в оригинал: "Ауе еи (никъдърници) нема ли да спрети дъ са занимавъти сас мен уе?" Ако някой друг го е прочел, преди да го изтрия, и се почувствал обиден, дължа му публично извинение. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/drinks.gif) |
|
|
|
9 Feb 2011, 04:50 PM
Коментар
|
|
|
shade withered ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Коментари: 499 Регистриран: 14-July 07 Град: Кюстендил Потребител No.: 91323 |
Отговорих ти. Някои от нас все пак ходят на работа и държат хобитата си настрана от нея.
Айде наздраве и от мен (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
9 Feb 2011, 08:59 PM
Коментар
|
|
|
ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА ![]() Група: Members Коментари: 1071 Регистриран: 19-January 08 Град: Бургас Потребител No.: 103469 |
Виждам, че принципната ми идея допада на Петьо и Симо. Може би ще допадне и на още хора. Малко ме притеснява факта, че сме 5 човека накръст, които коментираме нещо практично.
Ако задвижим подобна идея, новият отбор ( или каквото го измислим ) трябва да натрупа поне 50 члена за 1 седмица. Както вече казах, трябва да търкулнем колелото надолу по баира. Трябва да има стартов екип, който да избистри идеята, да формира правилата и първоначалната схема за приемане на критична маса преводачи. Веднага след това, този екип трябва да загуби всякакви права да се разпорежда с отбора! Всичко, решено от стартовия екип в последствие трябва да подлежи на ревизия от всички участващи в инициативата. Предлагам да се въведе правило, промените да се правят от 1/3 желаещи това, а не от болшинството. Ако едно правило не допада на 1/3 от хората, значи не е премислено като хората и или трябва да отпадне, или да се коригира. Абсолютно никакви задължения за хората в отбора. Всичко на доброволен принцип. 1/3 да решават и някой "доброволец" да се маха от позицията, която е заел по желание. Ако принципно споделяте идеята ми, пишете и си кажете мнението. |
|
|
|
10 Feb 2011, 12:43 AM
Коментар
|
|
|
Sub-amateur, poor excuse of a translator ![]() Група: Members Коментари: 365 Регистриран: 17-July 10 Град: Sexantapristis Потребител No.: 154036 |
То всичко е много хубаво, което го предлагаш, но така излиза, че ако 1/3 не харесват нещо, а 2/3 го харесват, то малцинството ще казва по какви критерии да се движат всички. Някак не ми звучи резонно. Правилата на подобен отличителен тим, ако ще го бъде, трябва се премислят добре и минималните критерии трябва да се избистрят още отначалото, да се приемат от всички преводачи с минимален брой преводи, искащи да участват в инициативата и да подлежат на ревизия само в краен случай, и то с мнозинство. Отначало може да се направи дискусия с предложения, например: какви критерии за грамотно издържани субтитри ще има; какви критерии за техническа издържаност ще са препоръчителни и колко да са стойностите на конкретните критерии; накрая да се гласува в анкета. Бих се съгласил да участвам в подобна инициатива на доброволни начала. По-опитните от групата могат да помагат на начинаещите кандидати. Ще го мислим пак, но трудното е тази идея да набере веднъж инерция. Унакс също предлага качествен продукт чрез много преводачи, но може би трябва да се поднесе на потребителя по определен начин, за да бъде разпознаваем. А и като гледам, определено има нужда от известно подобряване на конкурентноспособността на продукта като цяло, защото, ако трябва да сме честни, именно такива недоизкусурени субтитри са формирали нееднозначен имидж и критично отношение към сайта. На мен също ми е интересно на този етап има ли други поддръжници на тази идея и други мнения, за да се види дали има смисъл да се развие.
|
|
|
|
10 Feb 2011, 01:03 AM
Коментар
|
|
|
Идеята за меншеството, а не за болшинството, крие в себе си неподозирни възможности. Но това наистина е друга тема и както казах, само я предложих.
В нашият случай лошото е, че все някой трябва да се нагърби да носи байряка. Голям рев срещу "неграмотните", но когато опряхме до нещо що годе реално, повечето биха отбой. Смятам, че си прав, че трябва да се пусне анкета. Нека да видим какво ще кажат хората. |
|
|
|
10 Feb 2011, 03:22 PM
Коментар
|
|
|
Нека и другите колеги се изкажат - може да излязат и допълнителни предложения.
Нека някой от факторите в сайта каже кои са възможни за изпълнение. След това може да се пусне една анкета на начална страница и да въведем в действие тези, които срещнат най-много привърженици. |
|
|
|
10 Feb 2011, 03:42 PM
Коментар
|
|
|
Subtitles Guru ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Коментари: 611 Регистриран: 7-April 08 Град: Тайна-Майна Потребител No.: 109102 |
Унакс Тийм, изглежда внушително.
И примерно, ако този отбор се захване с някои филми, като The Eagle, I Am Number Four и Battle: Los Angeles(премиери съответно на 11, 18 февруари и 11 март), може да направи бързи и добри субтитри. Така пак subsunacs ще е първи, а буквичките пък качествени. И аз искам да се включа, но първо нека порасна още малко. Между другото, как се пише порасна или порастна? (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/hmm.gif) The Eagle - Днес излезе Cam Rip на ELEKTR4KA(Руско аудио) I Am Number Four Battle: Los Angeles |
|
|
|
11 Feb 2011, 11:52 AM
Коментар
|
|
|
ал би бек ![]() Група: штъ Коментари: 699 Регистриран: 9-June 03 Град: Турно Магуреле Потребител No.: 1 |
Сигурно "Аз съм българче" вече не се учи в училище... А за инициативата, която обсъждате - каквото трябва от наша страна ще направим, нова група, подфорум и отбор (по ваш избор) и т.н.
|
|
|
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
| Олекотена версия | Час: 14 August 2026 - 09:30 PM |