IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА ЗА ПОСТВАНЕ В РАЗДЕЛА!
9 страници V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topicБлагодаря
> Има ли място за неграмотните субтитри в subsunacs?
stan_ski
коментар 6 Feb 2011, 11:15 PM
Коментар #31

Member
**

Група: Members
Коментари: 24
Регистриран: 9-December 09
Потребител No.: 144259

Е чак пък толкова неграмотни не са потребителите, че да не могат да четат... Все още не можете да разберете нещо, хората искат преводи, като количество за филмите и изобщо не им пука, че имало няколко правописни грешки, пък за пунктуацията съвсем... Че тайминга не отговарял на изискванията........ми те повечето потребители не знаят какво е тайминг... Е да когато попадна на гугълски превод в който се губи тотално смисъла или 35 знака са изсипани в субтитър от много кратко време ,че дори не може да се прочете и аз откачам... Не говоря за тази помия...Говоря за субтитри що годе направени.....някое тире повече или запетая по-малко никой няма да убие...
За това, че няма бг субове за филми в чуждите сайтове...мисълта ми беше , че излезе филм и то вече на добро качество, а бг превод няма при положение че има преводи на толкова много езици дори сръбски, хърватски , та дори и македонски.........явно те са по-добри от нас!!!
И един пример ти давам......В замунда вчера излезе ново филмче и потребител в коментар пише, че го е дръпнал и чака субтитрите ,за да го гледа... Представяш ли си...дърпа го предварително и чака букви..........та то може изобщо букви да не излязат!!!
Go to the top of the page

+Quote Post
Реклама
коментар 6 Feb 2011, 11:15 PM
Коментар #

Quote Post
dieselboy
коментар 6 Feb 2011, 11:56 PM
Коментар #32

mind-twister

Коментари: 174
Регистриран: 21-August 09
Град: Сф
Потребител No.: 138672

За преводите с пропуснати тирета и запетаи никой не говори. Тях изобщо не ги включвам към тази графа.
Точно за тези преводи - дълги редове (виждал съм ред от 70 символа), но за сметка на това под 2 секунди.
А кажи ми каква е ползата от тези субтитри, при положение че никой няма да може да смогне да ги прочита.
Щом казваш, че те дразнят, значи с теб сме на едно мнение. Едно е тук-таме някоя сгрешена дума от бързане,
или пропуснато тире, друго е абсолютно всеки ред да има по най-малко една грешка, а повечето редове дори да нямат точка накрая. За бързината на вадене на субтитри за нови филми си прав - има няколко държави, които вадят по-бързо, но не си мисли, че и техните преводи са цвете. Има един преводач - marianosza - това момче
доколкото знам превежда от румънски субтитри (те обикновено излизат най-бързо от чуждите) и постоянно го псуваха и критикуваха под торентите за лоши преводи. Ами, как няма да е лош, като те румънците си пишат наизуст, а момчето взима превода им за чиста монета и му се доверява. Руснаците също правят умопомрачителни преводи, нямащи нищо общо с истината. Неслучайно бързите субс в повечето случаи са лоши. Както има една приказка "Бързата кучка - слепи ги ражда". А това че повечето потребители са супер разглезени (точно от такива преводачи, които им принасят на акъла и не спят по цяла нощ, само и само да им пуснат веднага превод), отдавна си го знам и просто не им обръщам внимание. Все пак това е България - 50 човека ще псуват и питат кога ще има субс, но когато излязат - неповече от 5 ще и благодарят. Просто субтитрите се приемат за даденост, което е много лошо. А с преводачите така грубо се отнасят повечето хора, все едно им плащат хонорар.

+Quote Post
ashley
коментар 7 Feb 2011, 01:55 AM
Коментар #33

Hell Crew

Коментари: 2798
Регистриран: 26-April 09
Град: LA
Потребител No.: 133681

Съгласна съм с dieselboy, че потребителите свикнаха с предоставяните им светкавични преводи. Серията е качена от няма и два часа и първият коментар е кога ще има субтитри. И някои хора от зор да угодят на тези вечно мрънкащи същества, се захващат с превода и в бързината не остава време за никакви проверки над преведеното. И най-лошото е, че повечето дори не гледат филма или сериала повторно със собствения си превод. Аз лично се убедих, че този метод е най-ефективният. Трябва да разберат, че това за нас е ХОБИ, ние не сме професионалисти и не ни се плаща. Нека ми се заплати определена сума и тогава вече ще зарязвам всичко останало заради преводите. Но в повечето случаи, за да излязат субтитрите по-бързо, нещата се претупва.

+Quote Post
peterx
коментар 7 Feb 2011, 12:07 PM
Коментар #34

Bright soul

Коментари: 729
Регистриран: 3-August 08
Град: Варна
Потребител No.: 116401

Не смятам, че правописните и пунктуационните грешки в субтитрите не са проблем.
Както един преводач от друг сайт ми каза веднъж, субтитрите имат и малко по-възвишена цел - да образоват хората или поне да не затвърждават липсата на грамотност, която все по обезпокоително се разпространява сред младото ни поколение.
Не е проблем, че един преводач е неграмотен. Помислете си колко хора биха гледали неговите субтитри (понякога са стотици хиляди). И като гледат още 10, 20, 30 и повече филма, в чиито букви се появяват едни и същи грешки (незнам, някой хора, съжелявам и безкрайно много други), дали няма да приемат тези неща за правилни?
И да искаме, и да не искаме чрез субтитрите си оказваме влияние върху гледащите.
Затова трябва да бъдем и поне малко по-отговорни към труда си.

+Quote Post
E-Tle
коментар 7 Feb 2011, 01:36 PM
Коментар #35

مترجم

Група: Глобални Модератори
Коментари: 1312
Регистриран: 6-June 05
Град: Somewhere in The Infinity
Потребител No.: 9000

Извинявам се предварително за грубия си език, но вече не мога да се сдържа от коментар.

stan_ski, тезата, която защитаваш е смехотворна /тук и особено в темата на "Зеления стършел"/. Ти чуваш ли се какви ги говориш? Да не би да искаш всички да станат неграмотни и пишещи простотии от сорта на "НЕЗНАМ" и "НЕМОГА", да си скаран с пълен и кратък член... А това, че на най-елементарните места не знаеш къде се слага запетайка... Бе, ти изобщо българин ли си? Срам ме хваща /не визирам теб/. Особено последните ти редове от последния коментар - "Представяш ли си...дърпа го предварително и чака букви..........та то може изобщо букви да не излязат!!!" Ми кът не му изнася да си седне на дебелия гъз, че да научи английски. Тъкмо няма да се нуждае от субтитри. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)

И още нещо за субтитрите еднодневки. Не помня кой го беше споменал, но не на всеки сериал или филм излизат по-качествени преводи. И такива "творения" си остават - те от своя страна затъпяват в допълнителна степен младото поколение. И така те научават грешно думи и какви ли не още глупости от "пишман преводачите" в тези "преводи".

За да бъдат по-качествени преводите трябва да се изработи тема, която да напътства в голяма степен "мераклиите", но да бъде лесно смилаема от тях. Обясниш ли нещо добре, то се разбира. /Правя нещо от този сорт, но да видим кога ще скърпя частите (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/biggrin.gif) /

+Quote Post
slim_shady
коментар 7 Feb 2011, 02:15 PM
Коментар #36

Advanced Member

Коментари: 64
Регистриран: 25-June 07
Град: Монтана
Потребител No.: 90022

Дайте да изясним нещо, никой не защитава неграмотността и неспазването на приетите правила. Напротив,
те трябва да се спазват. Обаче както каза E-Tle, единственото, което би помогнало е тема, която да помогне
на начинаещите, линкове към речници, спелчекъри и така нататък. От там насетне всичко си зависи от
отделния индивид дали ще иска да подобри качеството на субтитрите си.

+Quote Post
kitty JB
коментар 7 Feb 2011, 02:24 PM
Коментар #37

the one

Коментари: 63
Регистриран: 12-July 08
Потребител No.: 115210

Цитат(stan_ski @ 6 Feb 2011, 11:15 PM) *
...има преводи на толкова много езици дори сръбски, хърватски , та дори и македонски.........явно те са по-добри от нас!!!
Сигурно разбираш езиците на нашите балкански събратя, гледал си достатъчно филми с техни субтитри и са перфектни, за да твърдиш подобно нещо?...
Всичко е от значение (описала съм в предния си пост примери). Ако човек достатъчно дълго вижда често използвана дума, написана по грешен начин, наистина се затвърждава в съзнанието и при нужда сам да я напише, го прави грешно. И когато се обръщаш към хората тук с "господа майстори"... Да, майстор си, ако имаш нужните познания по собствения си език - и един превод да си направил, той ще е добър. Майсторството, пък, в "техническата" част - времетраене, дълги редове, се усъвършенства с практика, за да свикнеш с определени критерии, с повторно гледане на филма в уъркшопа, след което с плеър, за да прецениш дали се чете (достатъчно време, приличен брой думи). Колкото до качеството на самия превод - зависи от знанията ти в съответния език и готовността да се развиваш, да обогатяваш тези знания.

+Quote Post
stan_ski
коментар 7 Feb 2011, 03:39 PM
Коментар #38

Member
**

Цитат(kitty JB @ 7 Feb 2011, 02:24 PM) *
Сигурно разбираш езиците на нашите балкански събратя, гледал си достатъчно филми с техни субтитри и са перфектни, за да твърдиш подобно нещо?...

Да разбирам ги... Най-вече македонски, което може би личи и от ника ми. Не са перфектни, дори на български понякога звучат смешно, но ги има...
E-Tle, като захващаш темата за Зеления стършел и си толкова груб, ще ти кажа следното...
Примерът, който давам там за местните диалекти се отнасяше точно за теб...не те знам откаде си, но...............Не споменавам никове там, но ти ме провокира!!!

+Quote Post
0ld SCho0l
коментар 7 Feb 2011, 03:53 PM
Коментар #39

Коментари: 677
Регистриран: 27-September 09
Потребител No.: 140404

stan_ski, ще ми разясниш ли какво разбираш под "местни диалекти"? Че малко не ти хващам мисълта. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/unsure.gif)

+Quote Post
stdoominic
коментар 7 Feb 2011, 04:33 PM
Коментар #40

shade withered

Коментари: 499
Регистриран: 14-July 07
Град: Кюстендил
Потребител No.: 91323

Темата стигна ли до критичната точка, в която дискусията започва да се измества от позициите по конкретния въпрос към личните нападки? Ако е така, трябва да ви напомня, че не си заслужава да се караме само защото не споделяме на 100% едно и също мнение. Пък и словесните схватки са против правилата (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)

+Quote Post
stan_ski
коментар 7 Feb 2011, 04:40 PM
Коментар #41

Member
**

<b>П Р И Н Ц Ъ Т Н А П Е Р С И Я
ПЯСЪЦИТЕ НА ВРЕМЕТО</b>

Превод и субтитри:
Владислав Владев a.k.a. E-Tle™
Редакция:
Симеон Димитров a.k.a. simo76

511
01:01:27,420 --> 01:01:32,340
По време на лов, като деца,
Низам е спасил баща ми.

512
01:01:33,660 --> 01:01:37,740
<i>Него ден двамата принцове
дебнели красива антилопа.</i>

513
01:01:37,900 --> 01:01:42,020
<i>Но тогава се натъкнали на лъвица,
която също ги дебнела.</i>

514
01:01:42,180 --> 01:01:45,860
Низам спасил Шараман.
Историята бе любима на баща ми.

515
01:01:46,020 --> 01:01:48,300
Не разбирам.

516
01:01:48,460 --> 01:01:51,980
Низам иска да се върне него момент
и промени миналото,

+Quote Post
0ld SCho0l
коментар 7 Feb 2011, 04:55 PM
Коментар #42

Коментари: 677
Регистриран: 27-September 09
Потребител No.: 140404

Признавам се за победен. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/biggrin.gif) Нямам представа защо Влади го е написал така. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/unsure.gif) Просто мислех, че говориш за друго, но няма значение.

Наистина се отклонихме доста от темата, най-добре да се заключи - просто само си чешем пръстите. Едва ли нещо ще бъде променено така или иначе.

+Quote Post
propaganda
коментар 7 Feb 2011, 06:09 PM
Коментар #43

Subtitles Guru

Коментари: 611
Регистриран: 7-April 08
Град: Тайна-Майна
Потребител No.: 109102

И сега остава само да разберем: на кого пищова е с по-голям калибър?

С тази тема аз исках да провокирам не Вас, които изразихте мнения и становища, а авторите на бързите, некомпетентно направени и неграмотни субтитри.
Щях да ги попитам: за къде сте се разбързали, какви цели гоните, това ли са възможностите Ви, до каква степен владеете български и чужди езици и как сте с техниките за създаване на субтитри?
Но, уви, просто никой от тях не се включи.

Надявам се някои да се откажат сами, а други да потърсят помощ и съдействие, за да продължат в правилната посока.

Аз съм за изкореняването на некомпетентността(трудна думичка (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) и неграмотността от subsunacs.
Мисля, че все още можем да открием как. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/tongue.gif)

+Quote Post
`max
коментар 7 Feb 2011, 06:20 PM
Коментар #44

Power Member

Коментари: 114
Регистриран: 22-September 04
Град: Монтана
Потребител No.: 727

Цитат(propaganda @ 7 Feb 2011, 06:09 PM) *
С тази тема аз исках да провокирам не Вас, които изразихте мнения и становища, а авторите на бързите, некомпетентно направени и неграмотни субтитри.

Силно се съмнявам, че повечето "бързаци" изобщо посещават този форум, пък камо ли да отговорят на множеството ти впъроси. Регистрират се набързо, колкото да могат да качват буквичките и това е. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/wink.gif)

+Quote Post
Cece
коментар 7 Feb 2011, 06:45 PM
Коментар #45

Hell Crew Member

Коментари: 439
Регистриран: 21-July 09
Град: Sofiq
Потребител No.: 137433

Цитат(`max @ 7 Feb 2011, 06:20 PM) *
Силно се съмнявам, че повечето "бързаци" изобщо посещават този форум, пък камо ли да отговорят на множеството ти въпроси. Регистрират се набързо, колкото да могат да качват буквичките и това е. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/wink.gif)

Аз съм на същото мнение. Те се регистрират, само за да може да качат субтитрите и това е. Нито влизат във форума, нито пък пускат пак субтитри.
Аз лично също съм започнал с много грешки в преводите си, но при мен историята е друга. Първите ми преводи бяха на сериала "Уил и Грейс" и тъй като не е толкова разпространен нямаше много критики към мен. Но в първите ми субки (правени на notepad) няма грешки от типа на "НЕМОГА", "НЕЗНАМ". Това нещо са ми го набивали в главата в продължение на 3 години в даскало и няма как да не го запомня. Имах проблеми с пунктуацията и разместени букви. А тогава дори не знаех какво е тайминг (както беше казал някой в темата). И тъй като нямаше толкова критики към тях сигурно и затова се развих и по-нататък и сега знам много неща и правя много по-качествени субтитри от първите ми. Даже лятото ще направя редакция на първите си преводи, защото направо срам ме хваща.
Но ако не беше този сайт, нямаше да развия тази си "талант" (хайде малко самочувствие). Има място за малко неграмотни субтитри. Говоря за тези с разместени букви. Хайде ще го преживеем, може да кажем на човека, че има грешки, да му кажем програмата, да си ги пусне. Но тези субтитри еднодневки (поради периода на правене) са под всякаква критика.
Правенето на субтитри е трудно. Сестра ми се опита на няколко пъти да си превежда един сериал. Стигаше до 5 минута, от 40, и се отказваше.
Наистина само за труда, че са седнали да преведат нещо, може да се гласува поне с 2, но и да се каже къде са им грешките. Не под формата на "егати тъпите грешки имаш, вземи се научи на български", а нещо по-скоро от рода на "хубаво, че си се постарал, но си допуснал еди-какви си грешки, ще е хубаво, ако ги оправи и ги подмениш".
Знаем, че да гледаш филм с калпави субтитри е ужасно, но не е нужно да си изкарвате яда на преводачите. Кажете им спокойно и кротко. Така те ще го възприемат по-добре и може да си ги поправят.

+Quote Post

9 страници V  < 1 2 3 4 5 > » 
Fast ReplyReply to this topicStart new topicБлагодаря

Олекотена версия Час: 29 July 2026 - 10:16 PM