IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

Forum Rules ПРАВИЛА ЗА ПОСТВАНЕ В РАЗДЕЛА!
2 страници V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topicБлагодаря
> Как започнах да превеждам субтитри за филми, И... доколко ми беше полезно
vkehayov
коментар 21 Jan 2009, 12:57 PM
Коментар #16

Power Member

Група: Members
Коментари: 135
Регистриран: 20-November 08
Град: Добрич
Потребител No.: 123375

Мисля, че имам право да напиша и аз своето мнение, тъй като вече имам един преведен филм - XIII - The Conspiracy, 2-ра част. След дълго очакване преводачът, превел 1-част да преведе и 2-ра разбрах, че това явно няма да го бъде. Та реших да се впусна в дебрите на превода, нямайки си на идея каква къртовска работа е. Помогна ми магарешкият ми инат. След един ден и две безсънни нощи получих един що-годе задоволителен (според мен де) резултат. Качих го както си му е редът и какво беше изумлението ми, когато няколко часа по-късно потребителят iib_b качил моя превод с тайминг за друга версия. Нямаше да имам нищо против, стига от уважение към труда ми да беше споменал чий е превода. И с цялата си наглост ми пише на лични, че никъде не си личало, че превода е мой. Сигурно е на филанкишията. Отвратен съм!
Go to the top of the page

+Quote Post
Реклама
коментар 21 Jan 2009, 12:57 PM
Коментар #

Quote Post
Eva MacKade
коментар 21 Jan 2009, 01:42 PM
Коментар #17

Member
**

Коментари: 13
Регистриран: 2-January 09
Град: Атина
Потребител No.: 125928

Цитат(vkehayov @ 21 Jan 2009, 12:57 PM) *
Мисля, че имам право да напиша и аз своето мнение, тъй като вече имам един преведен филм - XIII - The Conspiracy, 2-ра част. След дълго очакване преводачът, превел 1-част да преведе и 2-ра разбрах, че това явно няма да го бъде. Та реших да се впусна в дебрите на превода, нямайки си на идея каква къртовска работа е. Помогна ми магарешкият ми инат. След един ден и две безсънни нощи получих един що-годе задоволителен (според мен де) резултат. Качих го както си му е редът и какво беше изумлението ми, когато няколко часа по-късно потребителят iib_b качил моя превод с тайминг за друга версия. Нямаше да имам нищо против, стига от уважение към труда ми да беше споменал чий е превода. И с цялата си наглост ми пише на лични, че никъде не си личало, че превода е мой. Сигурно е на филанкишията. Отвратен съм!

Не се тревожи, накрая на файла си, си писал, че ти си го превел, а той умникът не се е сетил да го изтрие, значи все пак някъде пише чий е превода. Предполагам, чи на никого няма да е приятно да му присвоят субтитрите. Струва ми се, че четох някъде, май че беше в правилата за публикуване на субтитри, че точно такива действия са наказуеми от страна на админа. Тоз сладур iib_b ако си мисли, че ще мине метър, може и да остане неприятно изненадан. Доста ногло от неговастрана е било до ти пише на лични и да се заяжда, след като можеше просто да поясни, че преправил тайминга на твоите субтитри за другата версия. Точно такива изцепки сломяват начинаещите преводачи, и те спират да превеждат. А доколкото успях да ти разгледам субтитрите, ми се сториха доста добри, поне от граматическа гледна точка (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/rolleyes.gif) . За останалите подробности ще трябва да се гледа и филма.
Успех ти желая, и не се отказвай!

+Quote Post
Bad_Nick
коментар 21 Jan 2009, 08:16 PM
Коментар #18

ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА

Коментари: 1071
Регистриран: 19-January 08
Град: Бургас
Потребител No.: 103469

Цитат(vkehayov @ 21 Jan 2009, 12:57 PM) *
Нямаше да имам нищо против, стига от уважение към труда ми да беше споменал чий е превода. И с цялата си наглост ми пише на лични, че никъде не си личало, че превода е мой.

При подобни случаи пиши на шефа, на Spark. Той изобщо не ги обича тези работи, а и не вярвам да има да преводач тук, на който да му е приятно да не му оценяват положените услия.
Редното в подобни случаи е този, който префасонира субс за друг рилийз само да обработи тайминга и да се позове на истинския преводач още в описанието на субс при качване.
Дори и аз, когато редактирам чужди субс, винаги оставям името на преводача на толкова места в субс, на колкото той си е го е поставил.
А ти, друже, не го взимай навътре, продължавай да работиш и не обръщай внимание на кретените.

+Quote Post
TAHEP
коментар 22 Jan 2009, 02:16 AM
Коментар #19

Advanced Member

Коментари: 57
Регистриран: 8-July 08
Град: добрич
Потребител No.: 114892

Не знаех, че трябва да съм вдъхновен от някаква висша идея за да направя каквото и да е било. Също не мога да разбера какво не разбира драгият "Скандинавски потребител"(не влагам някакви негативни мисли в това обръщение). Това означава ли, че понеже разбирам английски трябва да гледам само филми озвучени или преведени на английски? Говориш скандинавски, разбираш скандинавски, познаваш порядките им, културата им. Супер. Но за мен те са една пълна енигма. Тогава как да разбера сюжета на някой от посочените от теб филми? Преди известно време си изтеглих един филм - "Schpaa". Прочетох за него в един форум за музика, където обсъждаха една от песните в саундтрака му. Както и да е. Филма е страхотен, поне за мен. Гледах го, като използвах английските субтитри пуснати от някой незнаен потребител на торент-тракера от където го изтеглих. И реших че е хубаво да го има из нашите тракери, дори преведох ангийските субтитри. Ами превода може и да ти се стори "смешен", но за човека който грам не схваща от скандинавски този превод ще е всичко. И то защото няма друг такъв. Така че, чакай си за да чуеш това което ти искаш да чуеш или пък отдели малко време и зарадвай останалите, които не разбираме, със субтитри към някой от посочените от теб филми.

П.С. Малко храна за размисъл. Относно алтернативното бъдеще. Много се шумя около икономическите последици на "газовата криза". Но никой не обърна внимание на един много по важен извод от тази криза. Колко много неща от ежедневието ни зависи от енергиен източник, какъвто е природният газ. Заедно с нефта те са двата основни. Преди2-3 години се говореше, че до 50 години те ще бъдат изчерпани по цялата планета. А засега друг алтернативен източник не се вижда, още по малко се работи в такава насока.

...........................................
ТАНЕР, захванал си една наистина страхотна тема за размисъл. И тя си заслужава отделна дискусия - поне според мен (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) Създай една нова тема, моля те, с удоволствия ще се включа и аз. А съм сигурна, че ще прочетем и доста интересни чужди разсъждения.
insomnias

+Quote Post
Guest_bra333_*
коментар 22 Jan 2009, 04:54 PM
Коментар #20

Guests

на човека с откраднатия превод....аз преведох 1 шведски и 1 датски филм и вградих субтитрите вътре в картината с авидемукса, направи същото и ти....опитаха се някакви да ми искат отделно файлове, теглих им само по една нашенска.....на моите преводи се радват само няколко човека засега, за в бъдеще може да станат и повече...след като върша нещо безвъзвратно, няма да си дам труда на комерсиални сайтове, за тоя къде клати гората/унацс не е комерсиален но обслужва такива*(ясно е кои)....а между другото по шведските тракери и подобните му, всички шведски филми са с вградени субс....това си е нормална практика...

за човека с превода през английски....ти ако си мислиш, че превеждайки от английски правиш качествен превод явно си в грешка.....всеки знае, че всеки език си има някаква специфика на изразяване....мога да ти дам и примери колкото искаш

няма да казвам къде са ми преводите, да не кажат че правя реклама.... който иска да ми пише лс, ще му дам линк към филмите....не ми се свиди

+Quote Post
stdoominic
коментар 22 Jan 2009, 10:50 PM
Коментар #21

shade withered

Коментари: 499
Регистриран: 14-July 07
Град: Кюстендил
Потребител No.: 91323

(IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/offtopic.gif)
бра333, толкова пъти повтори, че преводите си не ги даваш, че започва да ми се струва, че много, ама много, искаш някой да ти ги поиска. Даже не да ти ги поиска, а да ти се помоли за тях. Толкова да ти се помоли, че накрая ти щедро да благоволиш да му ги продадеш, защото не си от тези, дето работят за тоя къде клати гората. Е, ще останеш неприятно изненадан, защото хората в преводаческата общност, (не говоря само за хората в този сайт) едва успяват да си поделят филмите за безплатните си преводи, че понякога дори стават и малки разпри по този повод, какво остава някой да те моли на лични за превода на 1 шведски и 1 датски филм. Ако поразгледаш коментарите за субтитрите ще откриеш много повече попръжни и критики, отколкото благодарности и теменета; така е тук, и ако там хората най-учтиво и кротичко тропат по вратата с чекова книжка под мишница, тук блъскат здраво и нетърпеливо с юмруци, и на никого няма и през ума да му мине да ти плаща. Комерса е несъвместим с р2р, но ако все пак си решил да се облажиш от рога на изобилието, битуващ предимно в риториката на р2р-враговете, предлагам ти да направиш нещо повече от превод на 2 филма, защото с парите за това нещо тук не можеш дори да си платиш месечната такса за интернет, а за там хич не ми се мисли.

+Quote Post
TAHEP
коментар 23 Jan 2009, 01:08 AM
Коментар #22

Advanced Member

Коментари: 57
Регистриран: 8-July 08
Град: добрич
Потребител No.: 114892

Тя тая дискусия все повече започна да се изродява в "мерене на...".
bra333 - извинявам се ако съм те засегнал или обидил. Съгласен съм за това, че всеки език си има някаква специфика на изразяване. Колкото до това дали съм в грешка, ако прочетеш написаното от мен преди известно време, ще разбереш че въобще не ме и грижа. С най добри пожелания.

+Quote Post

2 страници V  < 1 2
Fast ReplyReply to this topicStart new topicБлагодаря

Олекотена версия Час: 23 July 2026 - 10:46 PM