IPB

Здравейте ( Вход | Регистрация )

 Forum Rules ПРАВИЛА ЗА ПОСТВАНЕ В РАЗДЕЛА!
2 страници V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topicБлагодаря
> Как да вградим субтитри в 3D филм?
radko98rir
коментар 12 Feb 2014, 06:11 PM
Коментар #1


Newbie
*

Група: Members
Коментари: 3
Регистриран: 4-February 14
Потребител No.: 184590



Здравейте!! (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Искам да гледам филми 3D филми с динамични субтитри вкъщи. Оказа се, че няма друг начин освен да се направи връзка с конпютъра или да се вградят субтитрите във филма. Спрях се на програмата Format Factory(Само с нея се справих (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Вграждам субтитрите(.idx файла) във филма, качвам го външен хард и го пускам на телевизора(Samsung). Но се появи проблем. На пръв поглед субтитрите са вградени и всичко е ОК, но когато натисна копчето за 3D 2-те картини се събират, а субтитрите не. Как да се справя с този проблем?? Ако трябва да ги вградя на ново или с др програма, моля да обясните как се прави. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Благодаря предварително!!! (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Реклама
коментар 12 Feb 2014, 06:11 PM
Коментар #












Go to the top of the page
 
Quote Post
Phoenix
коментар 13 Feb 2014, 12:24 PM
Коментар #2


Sub-amateur, poor excuse of a translator


Група: Members
Коментари: 361
Регистриран: 17-July 10
Град: Sexantapristis
Потребител No.: 154036



Тук ще постна също едно упътване за вграждане в картината на субтитри, което разработих преди време в помощ на хората, неразполагащи с допълнителна техника, освен телевизора си. То е приложимо и за 3D субтитрите. Ще бъде разделено на два поста поради някои ограничения.

********************************************************************************


РЪКОВОДСТВО
ЗА ВГРАЖДАНЕ (ХАРДКОУДВАНЕ) НА 3D СУБТИТРИ В OU/SBS MKV 3D BLU-RAY RIP

(За мераклии с нерви )


Ще опиша един примерен вариант, тъй като явно много хора не знаят как да се справят с хардкоудването. Правете разлика между това и вкарването в контейнера с mkvmerge, при което субтитрите са просто като друг поток вътре, но пак няма да бъдат прочетени на масата телевизори. При hardcoding те стават неразривно свързани с картината и се изобразяват във всички случаи.

Съществуват най-различни методи и софт за тази цел, но подбрах да Ви представя един от най-лесните user-friendly варианти. Снабдили сте се вече с 3D mkv SBS/OU блурей рип и 3D субтитри, съответно за SBS или OU. Ако не можете да гледате със субтитри от PC или медиен плеър поради най-различни причини и имате само 3D телевизор и флашка/външен диск, това е вариантът за Вас. Недостатъците му са, че отнема време, от час-два до + безкрайност, в зависимост от големината на филма и мощността на Вашия PC процесор, и че е възможно леко да понижи качеството спрямо оригинала. От моите наблюдения обаче това видимо не се случва. Но ако нямате друг избор, е по-добре от нищо, нали?

Какво Ви е необходимо:
1. Half-OU или Half-SBS 3D Bluray Rip обикновено в mkv-контейнер;
2. 3D субтирти, които трябва да отговарят на 3D-формата на видеото (SBS или OU), в чиито архив има обикновено два файла - единият е с разширение .idx, а другият е .sub, като двата вървят ръка за ръка. Възможно е да са в блурей формат с разширение .sup, но много по-рядко. Най-добре проверете дали има качени динамични субтитри на сайта, ако ще си заслужава вграждането. Не се опитвайте да вграждате subrip .srt-субтитри в 3D филм, защото абсолютно нищо няма да излезе!
3. RipBot264 - малък интерактивен tool, който не се нуждае от специална инсталация. За версия 1.17.4, чийто интерфейс е разгледан в настоящата тема, от линка Download old versions намирате по-надолу в таблицата версия RipBot264v1.17.4.7z и я сваляте.
4. Avisynth - ако ви поиска инсталация, а го нямате;
5. Вашето ръководство на 3D телевизора, от което да се запознаете предварително какви декодери, нива на профил, аудио и видеоформати поддържа 3D телевизора ви. Обикновено ги има изредени в таблици в техническите характеристики най-отзад. Например, телевизор LG, пасивна технология, модел 2011 г., поддържа ниво до Main@L4.1 и High@L4.1, аудио Dolby Digital (AC3), НЕ-AAC и HE-AAC-LC, не поддържа DTS.

Сваляте филм Half Over-Under или Half Side-by-Side 3D формат. FullOU / FullSBS не могат да се пускат от вградения плеър на телевизора поради високата им резолюция, а само от PC! Собствениците на пасивни телевизори да предпочитат винаги Half-OU, с него загубата на резолюция е по-ниска. За собствениците на активна технология няма никакво значение кой формат ще предпочетат. Имайте предвид, че вграждането на субтитрите и приспособяването на параметрите на видеото за вградения плеър водят до известно отклонение в качеството на видеото спрямо оригинала, но то не е толкова осезаемо за окото. Трябва да си пуснете оригиналния вариант или пълния блу-рей на един втори екран до Вашия, че тогава да усетите разликите. Човешкото око има способност да се адаптира бързо. В крайна сметка искате да гледате само от флашка и претенциите Ви за високи резолюции не могат да бъдат валидни. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)

Сваляте си 3D субтитрите от линка в торента, от сайт за субтитри или сами си ги правите, ако няма, и ги слагате в една подпапка SUB към тази на филма. Предлагам тази отделна папка, за да не стане грешка, в случай че случайно в папката на филма се намират и други субтитрови файлове.

Правите си папка, примерно в Program Files - RipBot264, и там разархивирате архива RipBot264v1.17.4.7z с безплатната архивираща програма 7-Zip. Това, което ще видите след разархивирането, е следното:

(IMG:http://store.picbg.net/thumb/71/2D/c458e7cb3823712d.PNG)

exe-то, което виждате, не е инсталационен файл, а направо от него се стартира програмата. Изпращате си exe-то като икона на екрана за по-голямо удобство с десен бутон и send to dektop. Папката "Tools" е пълна с доста полезни други инструменти, които можете да разгледате и някои от тях да са ви потребни в бъдеще за самостоятелна употреба. Там се съдържат и спомагателни модули за самата програма, така че не бутайте вътре.

Стартирайте RipBot264 от иконата му на десктопа. Ако не открива допълнителните инструменти, които са му нужни, ще Ви се отвори диалогов прозорец, който сам ще ви насочи какво липсва и ще пита за пътя за достъп. Повечето от нещата са в папка Tools. Задайте пътищата за достъп до съответните неоткрити елементи към папка tools. Ако ръчно не можете да нагласите Avisynth, изтеглете инсталационния му пакет от линка по-горе, той автоматично ще Ви го инсталира в C:/Program Files. Тулчето работи перфектно както на win xp, така и на win 7 (лично проверено), така че ако нещо на Вас не ви тръгвало, значи не сте направили нещата както трябва. Опитвайте, докато не го стартирате.

Когато всичко е налице, ще Ви се отвори началния прозорец на програмата:
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/E7/7B/83171666fc09e77b.PNG)
Имате опции: да изключи компютъра, като привърши; ниска степен на приоритет, ако работите нещо друго; да поддържа опашка на задачите в архив. Вие си ги избирате спрямо моментните си предпочитания.

Натискате линка "Add", изберете папката, където е mkv-то и го добавяте. Изчакайте търпеливо, докато програмата зарежда и демуксва данните от контейнера, този процес се отчита в работната лента долу. Когато всички данни са разчетени, ще се визуализира следващия прозорец:
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/42/03/3e58e83b201a4203.PNG)
В него променяте изходния формат на mkv и от бутона вдясно на Output полето селектирате желаната от Вас изходна папка, където ще се запише новият прекодиран файл.

Сега вече данните на контейнера са заредени и готови за обработка от програмата и първата стъпка е да изберем желания Profile Level за новото mkv. Най-универсално High@Level4.1:
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/56/06/5c0e267857855606.PNG) (IMG:http://store.picbg.net/thumb/5F/5B/f07c898c683c5f5b.PNG)

По-нататък отиваме към дефиниране на аудиото. Допускаме, че филмът, който сте свалили, е с DTS аудио, което е по-масовият случай. Ако телевизорът Ви не поддържа DTS, го сменяте на AC3 640kbps. Ако поддържа DTS, оставяте нещата както са си на "Copy Stream":
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/3D/89/526fec3920cf3d89.PNG)
Тъй като аз ползвам за примера малък филм, колкото за демонстрация, при мен другите опции са неактивни. При по-големите релийзи може да ви даде възможност на смените честотата на аудиото или броя на каналите. Имайте предвид, че стандартната честота е 48Khz и трябва да изберете 48000, а броят на каналите оставяте 6, ако имате домашно кино 5+1, а ако ще слушате само не телевизора, то може спокойно да го смените само на 2 канала, съобразно декодерната поддръжка на телевизора Ви.

Сега вече отиваме точно към стъпката, където ще трябва да зададем 3D субтитрите за перманентно вграждане в картината. На главното меню не бутате бутона Selectable Subtitles, понеже най-много да омажете нещата там, а на главния прозорец трябва да натиснете бутона Properties. Забележете, че има две опции в падащи менюта вляво от него. Аз ги оставям както са си по дефолт, защото качеството на вграждане е достатъчно добро и няма нужда от повече. Теоретично колкото по-висока стойност, толкова по-високо качество, но по-добре да не бутате там, освен ако не искате да си правите експерименти и ще се забави значително обработката, за да се постигне по-високо качество:
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/2F/71/0c6a1699507c2f71.PNG)

Този коментар е бил редактиран от Phoenix на 13 Feb 2014, 06:09 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phoenix
коментар 13 Feb 2014, 06:09 PM
Коментар #3


Sub-amateur, poor excuse of a translator


Група: Members
Коментари: 361
Регистриран: 17-July 10
Град: Sexantapristis
Потребител No.: 154036



Натискате бутона Properties и ще излезе pop-up меню, където в падащото меню Permanent Subtitles избирате Build in picture и след това ще ви изскочи прозорец, който Ви пита откъде да вземе субтитрите. Избирате онази отделна папка, в която сте поставили idx/sub файловете и избирате .sub файла:
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/F2/77/8b3b3923a9f4f277.PNG) (IMG:http://store.picbg.net/thumb/A3/62/3e7f945d843aa362.PNG)
След това от малкото бутонче със стрелката надясно минавате през другите два прозореца, като поначало оставяте нещата както са си там и накрая натискате ОК.

След това Ви излиза окончателния екран, в който всичко е нагласено. Натискате бутона Done, за да потвърдите избора си и след това натискате бутон Start, за да започне процесът на реенкоудване:
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/74/32/33b6fa64dccc7432.PNG) (IMG:http://store.picbg.net/thumb/A8/C3/0ba2d81879c1a8c3.PNG)

Програмата започва да работи и да си върши работата, като в работната лента долу виждате инфо за прогреса до кой фрейм е стигнала, оставащото приблизително време до завършване и прочие:
(IMG:http://store.picbg.net/thumb/77/2C/dbbf222dd510772c.PNG)

Зареждате се с доза търпение, ако ще работи в бекграунд, защото ще отнеме време в зависимост от мощността на компютъра ви и рам памет, или просто го оставяте и отивате да си вършите работата някъде и като се върнете, ако програмата е спряла със съобщение "All jobs done", значи е готово и затваряте прозореца от червения close бутон горе вдясно. Ако още отначало сте отметнали "Shutdown when finished", програмата след като приключи енкодването, ще ви изгаси компютъра, ако ще отсъствате по-дълго време. А в изходната папката, която сте нагласили още в първите стъпки, ще откриете Вашето ново flash-device playable mkv. Мятате си го на флашка или външен хард диск и се наслаждавате на филма със субтитри в 3D. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/wink.gif)

Ако имате въпроси, не ми пращайте лични съобщения, а пишете в тази тема!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
thankyou
коментар 13 Feb 2014, 08:52 PM
Коментар #4


Subtitles Guru


Група: Глобални Модератори
Коментари: 2351
Регистриран: 24-November 10
Потребител No.: 4440



2 потребители са Ви отговорили с Благодаря!
kikodraka, kiroji
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kikodraka
коментар 15 Feb 2014, 12:00 PM
Коментар #5


Stoned Assassin


Група: Members
Коментари: 204
Регистриран: 1-October 11
Град: Зоната на Здрача
Потребител No.: 166380



Phoenix, благодаря за детайлните обяснения. При мен всичко се получи добре, с изключение на звука. Моят телевизор също не поддържа DTS, но в опциите на програмата не ми даде да си избирам звука, за да го конвертира в 5.1 AC3. В полето "audio" изписва само "no audio", съответно готовият файл няма звук. Иначе динамичните субтитри се вграждат идеално и не виждам видимо снижение на качеството на файла. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phoenix
коментар 16 Feb 2014, 12:56 PM
Коментар #6


Sub-amateur, poor excuse of a translator


Група: Members
Коментари: 361
Регистриран: 17-July 10
Град: Sexantapristis
Потребител No.: 154036



Ами да, безотказно работи програмата, ползвал съм я неколкократно. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) Би ли ми казал с кой точно филм и релийз си тествал, за да погледна и при мен какво би станало с аудиото?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kikodraka
коментар 16 Feb 2014, 03:07 PM
Коментар #7


Stoned Assassin


Група: Members
Коментари: 204
Регистриран: 1-October 11
Град: Зоната на Здрача
Потребител No.: 166380



Цитат(Phoenix @ 16 Feb 2014, 12:56 PM) *
Ами да, безотказно работи програмата, ползвал съм я неколкократно. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) Би ли ми казал с кой точно филм и релийз си тествал, за да погледна и при мен какво би станало с аудиото?


Филмът е "Великият Гетсби". Точният релийз е The.Great.Gatsby.3D.2013.1080p.BluRay.Half-SBS.DTS.x264-PHD. Има го в Пиратския залив и в няколко български тракера. Подозирам, че самият файл не позволява опции за аудиото. Не знам. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/hmm.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phoenix
коментар 16 Feb 2014, 09:43 PM
Коментар #8


Sub-amateur, poor excuse of a translator


Група: Members
Коментари: 361
Регистриран: 17-July 10
Град: Sexantapristis
Потребител No.: 154036



kiko, направих тест, само че с този релийз The.Great.Gatsby.2013.3D.1080p.Bluray.HOU.X264.ENG.DTS-HDWinG.mkv, тъй като в момента само с него разполагам. При долните настройки опциите ми за промяна на аудиото към Dolby Digital са си активни:

(IMG:http://store.picbg.net/thumb/25/4F/602c6b448668254f.JPG)

Предполагам, че ако не си пропуснал някоя опция, сигурно в самия релийз има нещо, което не би ме учудило за PublicHD.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
radko98rir
коментар 16 Feb 2014, 10:11 PM
Коментар #9


Newbie
*

Група: Members
Коментари: 3
Регистриран: 4-February 14
Потребител No.: 184590



Здравейте (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Вчера ми остана малко време да се пробвам да си вградя субтитри във филма, както е описано по-горе. Изтеглих си програмата, направих всичко както е описано и след като натисна бутона Start ми се зарежда за 2 сек. и ми пише, че е готово. На практика нищо не се получава и не се появява нов файл. Програмата ли не съм си инсталирал правилно или нещо др не правя като хорат?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kikodraka
коментар 16 Feb 2014, 10:59 PM
Коментар #10


Stoned Assassin


Група: Members
Коментари: 204
Регистриран: 1-October 11
Град: Зоната на Здрача
Потребител No.: 166380



Цитат(Phoenix @ 16 Feb 2014, 09:43 PM) *
kiko, направих тест, само че с този релийз The.Great.Gatsby.2013.3D.1080p.Bluray.HOU.X264.ENG.DTS-HDWinG.mkv, тъй като в момента само с него разполагам. Предполагам, че ако не си пропуснал някоя опция, сигурно в самия релийз има нещо, което не би ме учудило за PublicHD.


И аз мисля, че е от релийза. Ще изтегля посочения от теб и ще пробвам с него. Благодаря ти много. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/drinks.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phoenix
коментар 17 Feb 2014, 10:14 AM
Коментар #11


Sub-amateur, poor excuse of a translator


Група: Members
Коментари: 361
Регистриран: 17-July 10
Град: Sexantapristis
Потребител No.: 154036



Цитат(radko98rir @ 16 Feb 2014, 10:11 PM) *
Здравейте (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Вчера ми остана малко време да се пробвам да си вградя субтитри във филма, както е описано по-горе. Изтеглих си програмата, направих всичко както е описано и след като натисна бутона Start ми се зарежда за 2 сек. и ми пише, че е готово. На практика нищо не се получава и не се появява нов файл. Програмата ли не съм си инсталирал правилно или нещо др не правя като хорат?

От една страна отговорът се съдържа във въпроса ти, от друга страна не можем да гадаем какво точно не е както трябва при теб без никакви детайли. Инсталирана програма на три различни компютъра работи безпроблемно, видно от скройншотовете по-горе.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoiseiBg
коментар 6 May 2014, 05:23 AM
Коментар #12


Newbie
*

Група: Members
Коментари: 4
Регистриран: 3-September 11
Потребител No.: 165429



Забелязах, че като пусна програмата и и CPU-to ми се вдига до 99% - 100% нормално ли е това? Че ме страх да не си прецакам процесора така, а тои е i7 4-ta Generaciq 3.4 (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Phoenix
коментар 6 May 2014, 02:40 PM
Коментар #13


Sub-amateur, poor excuse of a translator


Група: Members
Коментари: 361
Регистриран: 17-July 10
Град: Sexantapristis
Потребител No.: 154036



Щом моят не се е прецакал досега, действай смело. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) Това са тежки обработки, изискват немалък ресурс и ангажират почти цялата система. Определено не са подходящи за слаба конфигурация или би отнело прекалено дълго време. Всъщност, вграждането не е нужно, ако просто имаш възможност да свържеш тази мощна машинка към телевизора си, само един hdmi трябва. Ако не искаш да си товариш компютъра/лаптопа и те е страх от това, отдели 250-300 лв. и си вземи един медиен плеър примерно.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MoiseiBg
коментар 6 May 2014, 04:01 PM
Коментар #14


Newbie
*

Група: Members
Коментари: 4
Регистриран: 3-September 11
Потребител No.: 165429



Цитат(Phoenix @ 6 May 2014, 02:40 PM) *
Щом моят не се е прецакал досега, действай смело. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) Това са тежки обработки, изискват немалък ресурс и ангажират почти цялата система. Определено не са подходящи за слаба конфигурация или би отнело прекалено дълго време. Всъщност, вграждането не е нужно, ако просто имаш възможност да свържеш тази мощна машинка към телевизора си, само един hdmi трябва. Ако не искаш да си товариш компютъра/лаптопа и те е страх от това, отдели 250-300 лв. и си вземи един медиен плеър примерно.


Благодаря за отговора, а в интерес на истината за час и 44 минути филм целия процес отне около 50 минути. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/cool.gif) Обаче как ми загря машината не е истина, а вентилаторите пощуреха! (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/biggrin.gif) Иначе машината ми е в груга стая и съм си изградил LAN мрежа и гледам филмите на телевизора с DNLA връзка. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Jasenski
коментар 2 Jan 2016, 10:13 AM
Коментар #15


Newbie
*

Група: Members
Коментари: 3
Регистриран: 31-December 15
Потребител No.: 187339



Здравейте!
Първо"За много години!"
Купих преди коледа LG 42LF652V и съответно и аз се сблъсках с проблема субтитри за 3D. След много четене по форумите накрая стигнах до тук. След инсталация на програмката и всичко останало, което искаше накрая резултата е това:
Скрийншот
Това се получава след като демуксне аудиото на 100%.
Филмът е Mad.Max Fury.Road.2015.3D.SBS.1080p.Bluray.x265-WARHD субтитрите са от тук.
Моля за помощ!

Този коментар е бил редактиран от Jasenski на 2 Jan 2016, 10:21 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 страници V   1 2 >
Fast ReplyReply to this topicStart new topicБлагодаря

 



Олекотена версия Час: 25 August 2019 - 09:30 PM