Здравейте ( Вход | Регистрация )
14 Jul 2008, 01:13 PM
Коментар
|
|
|
Advanced Member ![]() ![]() ![]() Група: Members Коментари: 55 Регистриран: 27-January 07 Град: Belfast, UK Потребител No.: 73738 |
Спомням си, че първият филм, който преведох беше La Mort en Direct с Харви Кайтел и Роми Шнайдер преди няколко години. Обикновено влизах тук, за да видя заявките за филми, да прочета коментарите и да се ориентирам, доколкото е възможно, дали филмът ще си струва да се гледа.
Попаднах на една заявка, която убийте ме, но не мога да си спомня защо, ми направи особено впечатление. Беше пост на curidge. ( Ако четеш това- много поздрави от мен и много успех). Написах му едно съобщение, в което му предложих помощта си, но и казах, че нищо не разбирам от правене на субтитри, но пък за сметка на това, освен слабо руски, владея два езика доста добре. (Българският не се брои, защото имам много пропуски (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/laugh1.gif) ) Английски субтитри не можа да намери, но намери на другия език, който знаех. За мой късмет и звукът беше добър. Написа ми нещо от рода:" Изтегли Subtitle Workshop, режим на превод и от време на време по едно Save. Започнах аз, беше ми доста интересно, пък и ми беше приятно, че мога да помогна на някого. Имах и свободно време. Първата вечер преведох около 300 реплики, ако не ме лъже паметта. Чинно натиснах Save и изпълних всички инструкции. На другия ден решавам да продължа... Зареждам си оригинала, до тук всичко е 6, зареждам превода и хоп- какво да видя- оригиналът се презаписал в преводния файл и на всичкото отгоре имаше наглостта да се пъчи с червени буквички и нито следа от напъните ми предната вечер. Не мога да ви опиша как за малко да се пръсна като балон от яд. Ама нищо, започнах аз отново. Продължих да си го съхранявам и на няколко пъти затварях и отварях програмата, за да видя какво става. В последствие разбрах къде греша, сега вече не ги правя тези неща. Осмелих се да попитам тук там и хората ми обясниха какво трябва да правя. Имам си вече и "Наръчник на идиота", в който си записвам всичката полезна информация, в случай че паметта ми изневери. Бях на светлинни години от значенията на "таймиг", кадри в секунда, брой символи и т.н. В последствие започнах да чета форумите и да понаучавам нещо. Засега се справям някак си. Не съм си виждала преводите, цитирани в "Преводачески бисери" , за което може да има две причини според мен- или няма бисери, или никой не е обръщал внимание на малобройните ми преводи. И... доколко ми беше полезно. Спокойно мога да кажа- никак. Доколкото виждам повечето от хората, които превеждат, работят върху "Б филми", а от тях няма чак какво на научиш, освен няколко безполезни факта. Лично за себе си мога да кажа,че по никакъв начин общата ми култура не беше обогатена. Понаучих няколко идиома и някоя друга жаргонна думичка на английски. Когато започнах да превеждам Youth Without Youth с участието на Тим Рот, нямаше, или поне не намерих субтитри на езиците, които знам, затова ползвах италиански. Английският на г-н Рот е прекрасен и му разбирах всичко, затова се заех да го превеждам. Докато го преведа, сигурно изгледах филма поне 5, 6 пъти, така че сега мога да изиграя някоя сцена и да говоря английски като Мистър Рот- който определено си заслужаваше усилията. Какви бяха последствията... Увеличи ми се диоптърът като че ли. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/sad.gif) Много ме е яд на себе си, но щом започна нещо, се старая да го направя добре и бързо, разбира се, доколкото е възможно. Колкото е да е добър мониторът, в който се взирам, след няколко часа буквите започват да подскачат и не мога да вържа едно изречение. Започват да ме болят шийните прешлени и задължително трябва да се поразходя, за да може поне тялото ми да се пораздвижи. Тъй като ще се върна пак към филма, в главата ми се върти някакво изречение, думичка, за която не мога да намеря най-доброто съответствие на български. В крайна сметка, когато натисна всички хиксчета върху червени квадратчета и затворя всички програми, речници, сайтове и т.н. усещам невероятна умора и имам чувството, че главата ми ще експлоадира. И едно обръщение към всички, които пищят: are, stegnete se vve!... nqkoi da naprai..., а и култовото daite subs za.. и всички нечленоразделни препирания от този род. Пиша, въпреки че знам, че точно тези хора няма да прочетат. Уважаеми дами и господа, За мен това си е просто едно хоби. Имам засега свободно време и ми доставя удоволствие. Ако ми се гледа някой филм, ще си смъкна субтитри на език, който знам, ако звукът на филма не е добър и ще си го изгледам. Ако не е толкова добър, ще хвана поне 80 % от разговорите на героите и пак ще знам за какво става дума. Бъдете така добри да заявите много вежливо какво ви се гледа, направете си една прилична заявка и улеснете, доколкото можете, хората, които евентуално биха се заели с превода. Поздрави и поклон пред всички знайни и незнайни хора, които превеждат филми. П.П Извинете ме, ако имам правописни грешки. Слятото, полуслятото и разделно писане изобщо не ми е силна страна. (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/rolleyes.gif) |
|
|
|
rburan Как започнах да превеждам субтитри за филми 14 Jul 2008, 01:13 PM
cikloniq Taзи история в началото сигурно отговаря на повече... 14 Jul 2008, 01:44 PM
stdoominic Сещам се как аз започнах да правя преводи. Първият... 14 Jul 2008, 04:04 PM
trivein Ами... май всички които са започнали да правят пре... 14 Jul 2008, 05:52 PM
insomnias Първият превод, който направих, беше за Driving Le... 14 Jul 2008, 08:19 PM
barca Hora kak da si praq subtitri.Pls lajete mi 4e sum ... 14 Jul 2008, 07:42 PM
thesinner Хмм.. на мене спомените са ми пресни... Преди окол... 20 Oct 2008, 02:05 PM
BadJoker! Ами, аз още не съм започнал. Засега работя с една ... 2 Nov 2008, 07:14 PM
Bad_Nick Хайде и аз да се изповядам
Никога не ми е минав... 7 Nov 2008, 12:34 AM
TAHEP Първият ми опит за превод на филм бе свързан с ... 12 Jan 2009, 12:21 AM
bra333 тука сте доста ентусиасти събрани...първия път ли?... 15 Jan 2009, 07:11 PM
insomnias Честно казано, понякога и аз се питам защо го прав... 15 Jan 2009, 07:34 PM
rburan Цитат(bra333 @ 15 Jan 2009, 07:11 PM) тук... 16 Jan 2009, 12:14 AM
bra333 случайно знам немски, английски, шведски и разбира... 16 Jan 2009, 08:39 AM
Bad_Nick Уважавам мнението на всички, но не мисля, че имаме... 17 Jan 2009, 09:35 PM
vkehayov Мисля, че имам право да напиша и аз своето мнение,... 21 Jan 2009, 12:57 PM
Eva MacKade Цитат(vkehayov @ 21 Jan 2009, 12:57 PM) М... 21 Jan 2009, 01:42 PM
Bad_Nick Цитат(vkehayov @ 21 Jan 2009, 12:57 PM) Н... 21 Jan 2009, 08:16 PM
TAHEP Не знаех, че трябва да съм вдъхновен от някаква ви... 22 Jan 2009, 02:16 AM
bra333 на човека с откраднатия превод....аз преведох 1 шв... 22 Jan 2009, 04:54 PM
stdoominic бра333, толкова пъти повтори, че преводите си не г... 22 Jan 2009, 10:50 PM
TAHEP Тя тая дискусия все повече започна да се изродява ... 23 Jan 2009, 01:08 AM![]() ![]() ![]() ![]() |
| Олекотена версия | Час: 29 July 2026 - 09:42 PM |