Здравейте ( Вход | Регистрация )
15 Feb 2011, 09:55 PM
Коментар
|
|
|
ЗА МИШКИТЕ И ХОРАТА ![]() Група: Members Коментари: 1071 Регистриран: 19-January 08 Град: Бургас Потребител No.: 103469 |
Моля модовете да вдигнат темата в нов суб форум.
Там ще текат дискусиите по новия отбор от утре. |
|
|
|
![]() |
22 Feb 2011, 08:01 PM
Коментар
|
|
|
Bright soul ![]() Група: Members Коментари: 729 Регистриран: 3-August 08 Град: Варна Потребител No.: 116401 |
Изчаках малко време, за да видя какво мислят колегите. Като цяло малко по малко идеята започва да придобива образ (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) .
Ще добавя и моя коментар по точките, предложени от Ники: 1. Цели и основни принципи на отбора: В него трябва да могат да членуват и редактори. Нали последните имат право да качват субтитри? Какъв е проблемът потребител А (не е член на отбора) да преведе филма Б, а редактор В да коригира субтитрите в съответствие с изискванията на Отбора и да ги публикува с неговия знак на сайта? Членовете на Отбора не е задължително да качват всичките си субтитри тук. Просто трябва да имат първоначално необходимия минимум качени субтитри, за да може да се приемат за членове. Не би трябвало след това да има някакви ограничения. Ако двама членове искат да превеждат едно и също - нека си превеждат. Може заедно, може и поотделно. Защо да ограничаваме инициативността на членовете? Не е приятно, когато се получи дублиране, но без рестриктивни мерки към провинилите се (а това не е съвсем в духа на сайта) не виждам как може да се справим с този проблем. В предишната тема съм дал едно предложение по този въпрос, но не знам дали е осъществимо на този етап. "Членовете на отбора не критикуват никой преводач и ничии субтитри." - не съм съгласен. Все пак трябва да посочваме недостатъците на колегите си, за да знаят в каква посока трябва да се развиват (коментарите към едни качени от мен субтитри, но не и мои, всъщност ме мотивираха да започна да превеждам; а критичните забележки към старите ми субтитри ме стимулираха да се усъвършенствам). Тук не включвам псувни и злостни обиди към личността на преводачите, които категорично са недопустими. 2. Йерархия Членовете на Триумвирата би трябвало да може да се преизбират няколко последователни мандата при липса на други желаещи (за да не настъпи криза на управлението). Триумвиратът ще поддържа темите в подфорума на Отбора. Също така ще одобрява кандидатите за членове на Контролния екип по предварително определени критерии. Последният трябва да има някакво ограничение на броя (минимум 5 души, максимум 30% от членовете), като той трябва да бъде нечетен. Кандидатите за членове трябва да имат качени определен минимален брой субтитри (между пет и десет), като последните 3 или 5 трябва да отговарят на изискванията на отбора. Контролният съвет гласува с обикновено мнозинство за приемането на нов член. Ако контролният съвет надхвърли 9 души, то съгласието на петима негови членове трябва да е достатъчно за одобряването на нечия кандидатура. 3. Имена на отбора Харесва ми Юнаците. 4. Правила за превод на отбора - дължина на реда – 38 символа -- по изключение до 40 (когато би се нарушил смисълът на репликата); - минимално времетраене – 1.5 сек -- само за кратки реплики (не повече от две къси думи); останалите над 2 сек. - максимално времетраене – 6.5 сек -- може и до 7 да е (според речта на героя); - 2 реда на екран -- в изключения може да е три реда (пример: начални надписи и запазване на тяхната стилистика); - тире при пряка реч на втори ред -- да няма две реплики на един и същ ред; - ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН СПЕЛЧЕК, преди качване на субс; --- да няма непреведени реплики (чуждоезичен текст); --- вариация от тези правила може да бъде допустима в малки граници (три дълги реда от 1000 не мисля, че са някакъв проблем (IMG:http://subsunacs.net/ib/style_emoticons/default/smile.gif) ). 5. Контрол върху качени субс на отбора. Смятам, че няма нужда да се проверяват всички субтитри при качването им - нали одобреният член вече е правил няколко превода по критериите? По-скоро може да се действа по сигнал от потребител или по собствена преценка (може да се организират проверяващи сесии - оценка на част от последните качени субтитри). 6. Рестрикции Не съм съгласен с давността - за 6 месеца могат да се набълват страшно много субтитри. Все пак евентуалните грешки няма да са от незнание, а от невнимание или несериозно отношение. След първото неспазване на изискванията ще се проверяват следващите 5 до 10 качени субтитри от съответния преводач. При липса на нови санкции предупреждението може да се отмени. Напускането на преводач при трето неспазване на правилата ще се решава с квалифицирано мнозинство от Контролния екип (2/3). 7. Кой може да участва в отбора. Напълно свободно. Единствено изискване ще бъде да се спазват критериите за субтитри и пределно общото "Споделям ценностите на Отбора." 8. Лого на отбора Къде ще може да се ползва логото? Само в сайта до субтитрите, което ще бъде вложено от админа или и на други места (пример: в описанието и/или коментарите на торентите)? 9. Секция с полезни линкове в субфорума на отбора Трябва да разпределим задачи между инициаторите за подготовката на помощните теми - задължително е да са готови преди стартирането на Отбора. Моля хората, които нямат желание да се занимават с новия отбор, да изказват своето мнение в другата тема. Тук коментираме как ДА ГО направим, не ДА НЕ ГО правим. |
|
|
|
Bad_Nick УНАКС ТИЙМ (условно заглавие) 15 Feb 2011, 09:55 PM
stdoominic Подфорумите се създават като се направи отбор по р... 16 Feb 2011, 01:06 PM
Bad_Nick Понеже аз дадох идеята за подобно начинание и след... 16 Feb 2011, 09:24 PM
0ld SCho0l Ще се опитам да отговоря най-кратко и ясно.
1. ... 18 Feb 2011, 12:25 PM
thankyou RE: УНАКС ТИЙМ (условно заглавие) 17 Feb 2011, 12:33 PM
E-Tle След прочита на опорните пунктове, мнението ми е с... 17 Feb 2011, 01:11 PM
stdoominic Според мен преди да се тръгне към обсъждане на кон... 18 Feb 2011, 01:50 AM
`max Аз само не разбрах, защо за всяко нещо трябва да и... 18 Feb 2011, 10:31 AM
E-Tle Нека в темата пишат единствено заинтересувани от б... 18 Feb 2011, 10:52 AM
Phoenix Ето че инициативата е стартирала. Чета аз всичко н... 19 Feb 2011, 12:41 PM
Bad_Nick E-Tle ще отговаря за Контролния екип. Ако желае, н... 19 Feb 2011, 05:09 PM
Bad_Nick Колеги, моля, давайте си мненията по темата, защот... 21 Feb 2011, 10:34 PM
E-Tle peterx, относно втора точка съм изпратил подробно ... 23 Feb 2011, 01:28 AM
dieselboy Добре обсъждате правилата и контролните екипи, но ... 23 Feb 2011, 10:48 AM
Bad_Nick Изтече срока за представяне на вижданията ни. Тряб... 23 Feb 2011, 07:58 PM
E-Tle Не давам гаранции, че ще успея. Тъй като съм във В... 23 Feb 2011, 09:54 PM
Bad_Nick Идеята е да си пишем. Тъкмо после ще можем да обоб... 23 Feb 2011, 11:11 PM
kitty JB Обобщение до този момент:
1. Кои сме ние?
Ние създ... 24 Feb 2011, 11:27 PM
E-Tle Съжалявам, но вчера нямах просто възможност да при... 25 Feb 2011, 11:34 AM
Bad_Nick В момента обощаваме информацията и работим по стар... 25 Feb 2011, 05:38 PM![]() ![]() ![]() |
| Олекотена версия | Час: 5 October 2026 - 01:21 PM |